Oikeastaan en ajatellut pestä astianpesukonetta, vaan huomasin vaan että kirkaste on vähissä. Sen huomaa siitä että puhtaita tyhjentäessä astiat on märkiä ja lasit näyttävät harmailta ja pisaraisilta.  

Vaikka sihtejä puhdistaakin viikottain tai tarvittaessa, muu osa saattaa jäädä pitkäksikin aikaa puhdistamatta ja sen muistaa kun jokin muu hälyyttää. 

Kaikki sihdit siis irti ja pesuun - onpas taas kertynyt! Siinä on astioista kertynyttä liukenematonta isompaa roskaa. Sehän sen ensimmäisen sihdin tarkoitus on. 

Seuraava kuva ei sovi herkille.  ;)

Sisemmät sihdit: sisäsihti kerää seuraavan vaiheen ja liittymäkohtaan kertyy rasvaa ja likaa, Ulompi siivilä taas kerää mahdollisimman hienojakoisesti lian pois - viemäriin menee siis vain veteen liuennut lika. 

Molemmat saa harjattua käsiastianpesuaineella puhtaaksi.  Ja vielä se metallinen isompi sihti - minulla ainakin se irtoaa myös. 

Tämä sihtien puhdistus on meillä parin viikon välein tehtävä puhdistustyö - ei se millään muistutuksella ole, vaan teen sen samalla kun pohjalle on kertynyt isompia roskia. Riippuu varmasti astianpesutiheydestä miten kullakin. Meillä astioita pestään kerran päivässä ja kesällä joskus parikin kertaa kun ollaan enemmän kotona. 

No niin. Tämä oli siis vakiohuoltotoimia - sitten : kannen alareunan tiiviste! Otan pehmeän liinan ja pyyhin apk:n kannen alareunan tiivisteen alta. Tässä pitää olla varovainen, tämä tiiviste joutuu koville ja se pehmenee ajan myötä, tasaisesti vaan. Siksikin varovasti, että alla on terävä metallireuna. Liina on kasteltu käsitiskiaineliuoksessa niin mahdollinen rasva irtoaa helpommin, harjaankin vähän tiskiharjalla. 

No eipä ollut paha tällä kertaa. Sinne kuitenkin kertyy sitä samaa rasva-lika mönjää. 

Seuraavaksi kannen reunat. Ne saa parhaiten puhtaaksi harjaamalla käsiastianpesuaineella. 

 Ympäriinsä vaan - Tämä osa ei joudu astianpesun kanssa kosketuksiin joten sen puhdistus on huoltotoimia joita pitää vaan tehdä. 

Entisessä koneessa suuttimet olivat irrotettavissa, sellaiset voi irrottaa ja tarkistaa että kaikki suutinreiät ovat auki. Tällaisessa - niinkuin nyt-  suutinhyrrät ovat "muovihampailla" kiinni, en löystytä niitä suotta. 

Jos käyttää suolaa vedenpehmennykseen täyttöreiän ympäryksen voisi harjata - ja annostelijan.  

Ja nyt sitä kirkastetta! Kirkaste toimii niin, että se pienentää vesimolekyylin pintajännitettä. Kun pesukone on tullut huuhteluvaiheeseen, huuhtelukirkastetta annostuu veteen. Apk kuivattaa astiat kuumentamalla veden ja siis astiat ja pienen pintajännitteen omaava vesi ei jätä kalvoa tai pisaroita pintaan. 
No - jos nyt toimisin itselleni tyypillisesti katsoisin että minullahan on etikkaa - ja sehän toimisi huuhtelukirkasteena ihan hyvin. Sellainen 5% etikkaliuos - sanoisin. Mutta tunnustan että en pidä etikan hajusta. 
Mutta siis - tämä keittiökaappikemia ei ole minulle mikään itseisarvo mutta kemikaalikuormaa vähennän aina kun se on järkevää (lue minulle sopivaa) 

Jos astianpesukone haisee sinne voi ripotella soodaa. Meillä on kuitenkin lähdevesi, joten antaapa olla. 

Ei tässä sen kummempaa - nyt voisi siis täyttää koneen ja vielä  kannen etupuolen pyyhkiminen. Meidän pesukoneen kansi on maalattua peltiä ja muovia. Käsitiskiainevesi soveltuu hyvin. Jos muovi olisi kellastunutta - ennen muoveissa palonestoaineena käytetty bromi reagoi auringonvaloon, sooda (kuulemma) valkaisee. Lämmitä vettä ja pari lusikallista soodaa (lämmitys siis auttaa soodaa liukenemaan veteen) ja kastele vaikka pyyheliina vedessä ja "liimaa" pyyhe muoviin. Talouspaperi käy yhtä hyvin. Kellastuminen on reaktio - joten hankaaminen ei auta vaan täytyisi saada aikaan uusi reaktio. Tätä minun ei ole koskaan tarvinnut kokeilla - joten en tiedä sen toimivuudesta. 

Kuivaus kiillottaa - joten viimeistelynä pyyheliinalla kuivaaminen. 

 

Astianpesukoneen pitäisi olla kuiva ja kirkas ja astioiden kirkkaita ja pisarattomia jos kone on puhdas ja kunnossa. 

 

Kohtahan minulla on puhdasta kaikki: mikron puhdistus, uunin puhdistus ja kahvinkeitin on tehty. Liesitason kiillotin ja messinkisen ruukun ja olikohan kaikille selvää että aamukahvi juodaan puhtaan ikkunan läpi katsellen ja teräksen pitää olla kiiltävää

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram