Ranskalaisilla ei ehkä ole pullaa, mutta heillä on briossi - brioche. Briossitaikina on maitopohjainen, kananmunaa ja voita sisältävä. 

Koin aikaisemmin että briossit on jotenkin isotöisiä, mutta ajattelin asiaa tarkemmin ja muutin mieltäni. Ne eivät ole yhtään isotöisempiä kuin mitkä tahansa sämpylät tai leipä. Taikina vain laitetaan kylmenemään mielellään koko yöksi ja "hetitännemullenyt" - leipiä ne eivät ole. 

Tänä aamuna meillä siis oli tuoretta briossileipää. Briossi on loistavaa vaikka kevyesti paahdettuna ja teen tätä nyt keiton seuraksi.  

Olen hiukan surkea näissä reseptien kokoamisessa kun suurimmaksi osaksi lisään aihekset tuntuman mukaan. Yritän kuitenkin. 

1dl maitoa
½ pala tuorehiivasta
1½ tl suolaa
pari rkl sokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja (nämä tuntuman mukaan)
100 g voita

Hiiva, sokeri, suola ja kananmunat sekoitetaan kädenlämpöiseen maitoon. Vehnäjauhoa lisätään ja vaiivaamista jatketaan, pieneksi paloiteltu tai viipaloitu voi lisätään pienissä erissä taikinan joukkoon ja lisätään jauhoa sopivasti että taikina on tasaista, kiinteää ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina peitetään kelmulla ja laitetaan jääkaappiin. Rasvainen taikina ei nouse kovin paljoa jääkaapissa ja sen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Itse tein taikinan jo edellisenä päivänä keskipäivällä. 

Taikinan voi leipoa sämpylöiksi tai vuokaan - useinmiten pitkänomaiseen vuokaan asetetaan palloja niin, että ne pursuavat noustessa ja paistuessa loafiksi. 
Minulla ei nyt ole vuokaleipävuokaa niin laitan kakkuvuokaan. 

Annetaan nousta hyvän aikaa - puoli tuntia ainakin - Taikinahan on kylmää joten tarvitsee aikaa nousemiseen. Voitele kananmunalla. 

175 asteessa 25 min. 
 

Ranskalaisethan syö tätä marmeladilla, voilla tai juustolla. Meillä menee normaalein sämpylätäyttein. On muuten loistavia hampurilaissämpylöinä, silloin tietysti leivotaan pyöreiksi sämpylöiksi. 
 

Briossitaikinasta voi muuten tehdä muitakin leivonnaisia suklaa, voi tai marmeladitäytteisiä. Taikinahan on niinkuin pullataikina mutta sokeria on vain vähemmän - joten ...
 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram