Kolmannen päivän aluksi olen päätynyt olemaan vakuuttunut, että koko haaste - tai "haaste" niinkuin se erittäin monen lukijan mielestä on  - siis että tämä jos mikä on tarpeellinen asia selvittää. Asia joka aiheuttaa paljon ristiriitaista komentointia: olen pyrkinyt lukemaan sen ajatuksella ja miettien. Tarkoitus onkin pohtia ja selvittää. Ja totuus on, että tiedän omasta kulutuksestamme vain ne kokonaissummat mitkä eri kauppoihin ovat menneet ja sisältävät siis muitakin tuotteita kuin elintarvikkeita. 

Luulisi myös että tämä jos mikä: täysin vääjäämätön elämän välttämättömyys - syöminen - olisi enemmänkin tutkimuksen kohteena. Kuluttajatutkimuskeskus on viimeksi 2012 tehnyt tutkimuksen ihmisten elinkustannuksista joihin edelleen Tilastokeskuksenkin tilasto perustuu. Tilastokeskuksen toteutunut kulutuslukema nelihenkiselle perheelle kaikesta syömisestä - siis elintarvikkeet, alkoholittomat juomat ja ravintola- ja kahvilakulut näyttäisi summaa 798 €/kk. 

Projektin lähtökohtahan on se, että eletään sitä elämää, jota muutenkin keretään normaalissa arjessa toteuttaa. Ruuan suunnitteleminen ei voi olla lisätyö. Uusia kulutustottumuksia tällaisella toimenpiteellä voi hyvinkin löytyä - toivottavasti. Muutos tarvitsee aina jonkinlaista perehtymistä asiaan ja innostusta!  

Kaikkien pitää saada terveellinen ja monipuolinen ruoka. Jokaisessa päivässä tulisi olla kuitua, hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Jokaisena päivänä pitäisi saada vesiliukoiset vitamiinit B- ja C- ja viikkotasollakin rasvaliukoisia vitamiineja A-, D-, E- ja K- riittävästi. Samalla yleensä toteutuu sen kummemmin painottamatta hivenaineiden ja kivennäisten saanti. Mutta kaiken tämän lisäksi ruuan tulisi olla ilo ja nautinto. 

Mutta kuinka alku sujui?

Maanantai ei normaalisti ole pääasiallinen kaupassakäyntipäivä. Ensimmäinen päivä syötiin pääasiassa kotona jo olevia ruokia.

Aamulla vajaat paketit nakkeja ja pekonia ja muutama kananmuna. Vihreitä lisiä löytyy takapihalta. Yksi ruoka skipattiin välistä - kuumana päivänä ei oikein olut nälkäkään ja iltapäivällä tehtiin selvää edellisen päivän pannarista. Illansuussa kalakeitto pakastimessa olleesta kalasta. Elokuvaa katsottiin vadelmarahkan kanssa, pinnalle saattoi ripotella murusiksi menneitä keksejä.   

Kalakeitto on tehty paahtamalla porkkanaa, sipulia ja palsternakkaa ensin (Maillard-reaktio). Lisätty pari lusikallista vehnäjauhoja ja kiehuvaa vettä. Pakastimessa oli edellisestä kalaostoksen ruodoista keitettyä kalalientä. Perunoita mukaan ja kun perunat ovat melkein kypsiä, purkki kermaa ja paloiteltu kala - kuhaa tällä kertaa. 

Ensimmäinen varsinainen tälle kuukaudelle kuluja tehnyt aamiainen oli leipää ja päällisiä. Meni varsin yksipuoliseksi koko päivä: leipää , leipää, leipää, hedelmiä ja pinaattilasagne. Kasvimaan pinaatit pakastettiin ja samalla vaivalla syntyi ruoka: Herkullinen pinaattilasagne. 
Itse en kerennyt töissä syödä kuin banaanin mutta sehän onkin loistava juuri kiireiseen päivään. Jukan loma vielä jatkuu - normaalissa päivätyössä tällainen energiamäärä ei riittäisi millään ja proteiinia pitäisi olla paljon enemmän.  

Katsotaan ja edetään, vielä ei pysty sanomaan juuta eikä jaata - ei edes tämän viikon osalta. 

Huomenna siitä miten minä sorrun heräteostoihin. ;)

 

Kommentit (2)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Harvalla vähävaraisella on tuossa maatilaa josta haetaan maito... Nelihenkinen perhe jossa kaikilla laktoosi vaivaa kuluttaa jo maitotuotteisiin aika summan. Vaikka aikuiset käyttäisi vain kahviin ja lapset ruualla niin 1.15€ purkki hinnalla se lohkasee jo osansa.
Useinmiten myös vähävaraisen jääkaappi ja pakastin on kraapittu tyhjäksi ennen kuin seuraavat rahat kolahtaa joten tuo "eletään tiukalla budjetilla mutta syödään 400l pakastin ensin tyhjäksi ja lopuksi sanotaan riitti hyvin myös ylellisyyksii" metodi ei ole lähelläkään todellisuutta. Itse vähävaraisena, neljänhengen perheessä elävänä tämä tuntuu vain rikkaan extreme matkalta, jolla loppujen lopuksi vain pilkataan köyhiä, kun kerran meilläkin oli siinä vielä varaa säästää ja käydä ulkona syömässä.

En voi mitenkään ymmärtää miten tästä voi KUKAAN vetää tuollaisia johtopäätöksiä? Missä ihmeessä tässä nyt on ketään pilkattua? Miksi tämä voi herättää noin hirveän jyrkän mielipiteen?
Rikkaan extremematka? Oikeasti? Voi herranen aika.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Niinpä :) Minua toki helpottaa ne tiedot mitä minulla itsestäni on, vaikkapa etten ole rikas. Tosin tässäkin nyt pikkuhiljaa huomaamassa että olen monella tapaa, vaikken rahallisesti. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram