Monesti sanotaan että Suomessa ei ole todellista köyhyyttä bla, bla bla. Minä uskon että on! Ihan todellista! Ihan jokapäiväistä ihan tuntuvaa ihan kaikki voimat vievää ja ihan liian karua. Niin karua etten oikeastaan haluaisi ajatella edes koko asiaa. Mutta juuri siksi alan sitä käsitellä. Ihminen valitsee tekonsa ja tämä on minun tekoni - tuntea epämukavuutta hiukan että jollakulla voisi olla paremmin. 

Köyhyys  koskettaa lapsia ja vanhuksia tietysti niiden työikäisten ohella. Vanhukset ja lapset eivät edes voi tehdä tilanteelleen useinmiten mitään. Se ei ole oikeudenmukaista.

Minä en ole koskaan ollut köyhä sillälailla todellisesti. Sillälailla kuin näissä tulevissa viittauksissani ollaan köyhiä. Sen haluan kertoa siksi että niille jotka oikeasti ovat köyhyyden kokeneet ei tule paha mieli että yrittäisin kertoa ja luulla ymmärtäväni.

Sillä niinä muiden suurten huolien hetkinä kun joku muu asia on minulta ryöstänyt elämänilon ja kaikki resurssit ajatella ja toimia - mikään ei ärsytä ja loukkaa enemmän, kuin se, että joku sanoo "minä ymmärrän". Toisen tunnetta ja tilannetta ei voi täysin ymmärtää kuin kokemalla saman. Siis en ymmärrä mutta haluan auttaa. 

Millä lailla voin auttaa? Minä osaan tehdä ruokaa. Ja ravinto on yksi asia jonka saanti köyhälle - ja meille kaikille - on turvattava. 

Tällä viikolla minut vaivutti ajatuksiin HS -juttu lasten köyhyydestä ja heti perään HS tiedetoimituksen Jari Kaaron kolumni. Jos yhteiskunnan rakenteet kiinnostaa kannattaa myös lukea Juha Saaren Hyvinvointipolitiikka ja menestymistä ja siihen liittyviä ihmisestä itsestään johtumattomiakin asioita kirjassa Kuka menestyy ja miksi. Jos taas miettii miten näissä olosuhteissa voi itse tehdä parhaansa lukaisee Frank Martelan Valonöörit. Kaikki romanttista soopaa katselevat ovat itkeneet läpi elokuvan Anna hyvän kiertää - Pay it forward

Seuraava torstaiteema tulee olemaan köyhyys, mutta niinkuin tiedän, jonkun asian toistaminen vaikuttaa aivoihin. Sanamuoto tulee olemaan siis positiivinen ja mielellään voimia antava. En kiellä että muutkin ruoka- tai lifestyle- bloggarit voisivat kertoa halvimman ja mehevimmän niksinsä, herkullisen terveellisen - "ennen tilipäivää"- herkkunsa tai "kukaan ei käynyt kaupassa" lohturuokansa tai opiskelijaboksissa kynttilän valossa lopulliseen parisuhteeseen vieneen houkutuseväänsä. 

Miksi kesällä? Köyhyys koskettaa varsinkin lapsia, varsinkin kesällä. 

Aihe on vakava mutta sen käsittelyn ei tarvitse olla. Minä en naura tälle asialle mutta tilanteestaan voi yrittää tehdä parhaan mahdollisen. Centinvenytykseen merkiksi annan € eli seuraavat torstait kirjoittelen erinäköisistä aiheista niuhottaen rahasta. Tänä aamuna syömme aamiaiseksi lettuja, 
 

Taikina: 

½ l täysmaitoa
½ l vettä
1 muna
1½ tl suolaa
½ dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita 
sopivasti vehnäjauhoja tai ohrajauhoja
öljyä

Riko munan rakenne ja lisää maito, suola ja sokeri. Sekoita kaurahiutaleet turpoamaan nesteeseen ja lisää pikkuhiljaa jauhoja. Kun taikina on tasainen lisää loppu neste ja ja öljy ja passaa jauhojen määrä. Kaurahiutaleiden tilalle voi laittaa vaikka aamupuuron jämän. 

Itse tykkään paistaa tällaisen paksumman lettutaikinan pikkulettuina, ohut taikina sitten räiskäleinä.

Lapsuudesta - siitä on jo yli neljäkymmentä vuotta - muistan ettei kenelläkään ollut paljon, mutta nykypäivänä se ymmärrettäisiin köyhyydeksi. Asia on tottakai sijoitettava viitekehykseen, mutta tämän lettuaamun letunpäälisen muistelen sieltä lapsuudesta. Pelkästään hiukan voita ja sokeria. Kyllä tämä hyvää on. 

 

 

Aikaisempia torstaiteemoja olivat viisiosainen Rakastan sinua ruualla <3 ja seitsemänosainen Lähiruoka \(^_^)/

Kommentit (2)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram