Meidän perheessä tarvitaan evästä tuontuostakin.  Meidän Jukka on useinmiten töissä paikassa jossa ei ole ruokailumahdollisuutta ruokalassa tai ravintolassa, Fyysisesti raskas työ kuitenkin vaatii välitankkausta. 

Turha sitä on vähätellä - kaikkien olisi syytä tankata välillä. Ruokailukertoja saisi olla mieluiten kuusi mutta se viisikin on hyvä. 

Eväskansana emme ole kärkikansaa, lasten kouluruokailu on tehnyt isosta osasta eväitä tarpeettomia. Ei ihme että varsinaiset pikaruokajätit ovat syntyneet sinne mihin ovat.  Nopeat  mukaan otettavat ruoka-annokset sopivat välitankkaukseen.

Mutta ennekuin kukaan keksi myydä pikaruokaa oli John Montagu - Sandwichin jaarli 1700-luvulla syönyt jo monenmonta täytettyä kerrosleipää korttipelipöydässään. 
Kerrotaan että rakastettu Irish Coffee on saanut myös alkunsa eväsjuomasta. Naiset toivat mereltä palaaville miehilleen toisessa villasukan sisällä pidetyssä lasipullossa kuumaa kahvia ja toisessa kermaista maitoa. Kerma vaahdottui hölskyessään sen verran että jäi kellumaan kahvin pinnalle - ja onhan meilläkin oma kahviplörö - tiedätte te että tilkkanen alkoholia kahvissa lämmittää kummasti. Mutta tämä on tarina, en tiedä sen paikkansapitävyydestä. Lämmin ja ihana tarina onkin. 

Vankka eväsperinne on meillä itselläkin- toki. Metsään tai järvelle/merelle lähtevät miehet ovat ottaneet eväsleipää, kalakukkoa tai makkaraa mukaan. Nykyisin todella harva lähtee töihin kaupungeista poispäin työpäiväksi, ruokapaikkoja on tiheään.  Oma eväs on silti varteenotettava ja edullinen vaihtoehto. 

Itselleni tulee eväs sanasta mieleen ne voipaperiin käärityt leivät ja lasisisuksinen termospullo. Jukan mielikuva oli samansuuntainen. Nuorison edustajalla Tiukulla ensimmäinen ajatus olivat porkkanat ja hedelmät.

Muutaman torstain verran mietiskelen tätä eväsasiaa. Minkälainen mahtaa olla täydellinen eväs. Tänään Jukalla on matkassaan hernekeittoa toissapäivältä - hänellä on mahdollisuus lämmittää ruoka. Tiuku teki itselleen täytetyn pitaleivän. Utu on leirikoulussa kaksi päivää, millaisetkohan eväät siellä on? 

Virittäydyin tänään torstaitunnelmaan tekemällä itsellenikin päiväruuaksi evästä. Pitkästä aikaa muistin pitaleivät. Minulla on jossakin mainio pitaleivän resepti, tällä kertaa kuitenkin ostin leivät. 

Voi kuinka mainio eväs! Täytin leipäni salaatilla, suolakurkulla, tomaatilla, pekonilla ja paprikalla. Minulla sattuu olemaan hiukan jäljellä tsatsikia, jota teimme viikonloppuna kun kurkkuja tuntui olevan ihan liikaa. 

Täydellisen evään metsästykseen siis.  Asiaa voi seurata myös facebookissa.

Kommentit (2)

Tarmotar

Täydellisen eväät koostumus riippuu ruokailupaikasta ja säästä. Täällä yksi, joka maastoruokailee töissä viikottain. Joinakin päivinä eväät syödään autossa siirtyessä paikasta toiseen, kylminä päivinä mikään ei maistu paremmalta kuin tulinen linssikeitto ruokatermoksesta. Jään seuraamaan eväspohdintaasi.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ahaa! Tulinen linssikeitto on testattava. 
Eväät maistuvat minusta monesti erityisen hyvältä jo pelkästään siksi että ovat eväitä. Ruuan uusi ulottuvuus siis. 
Sama yksinkertainen ruoka ei kotioloissa saata sykähdyttää, mutta eväinä kuitenkin. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram