Unkarilainen Gulassi on Unkarin sekä Euroopan saksankielisen alueen  tyypillisiä pataruokia.

Moni jättää pataruoat kokeilematta kun tuntevat että ne ovat kalliita. Ja kyllähän ne ensituntumalta siltä vaikuttavatkin. Tottakai mielenrauhaa järkyttää siinä vaiheessa kun valitsee lihaa. Kehottaisin kuitenkin miettimään asiaa pitkäjänteisemmin. Pataruokiin laitetaan jotain lihaa, joka jopa mielellään voi olla edullisempaa ruhonosaa ja seuraksi toinen mokoma kaikkea muuta.

Pataruokaa kannattaa tehdä kerralla sellainen annos että siitä voi syödä toisenkin kerran tai jalostaa uudeksi ruokalajiksi. Pataruoka siis säästää myös aikaa toisesta ruuanlaittokerrasta. Pataruuan osaa myös kuka tahansa tehdä, siinä ei ole tarkkoja aikoja ja määriä. 

Ensin

Gulassi

600g naudan paistia (8,16€)
1 ps salottisipulia (1,39€)
2 paprikaa (0,85€)
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl tomaattipyrettä tai pari tomaattia
2 rlk voita
loraus punaviinietikkaa 
hiukan kuminaa
1 tl paprikajauhetta
1rkl meiramia
mustapippuria
maun mukaan chiliä
(sitruunan tai limen raastettu kuori)
7 dl lihalientä

muille aineksille arvioin hinnaksi yhteensä 1,50€

Koko padan hinnaksi tulee siis noin 12€. Meille tästä annoksesta - kaksi aikuista sekä kaksi tyttölasta - tulee kaksi ruokaa ja lisäksi Jukka sai mukaansa eväsannoksen. Gulassiaterian hinnaksi perheelle lisäkeriiseineen laskin 7.30€.

Gulassiin tulee silmämääräisesti puolet lihaa ja puolet paprikaa ja sipulia. (Tämä ruoka ei siis sovellu FODMAP- yhdisteistä vatsaoireita saaville -sipulissa on runsaasti fruktaania)

Pilkotut paprikat freesataan voissa. Paprikat nostetaan odottamaan. Paloitellut sipulit freesataan voissa ja nostetaan odottamaan. Lihat ruskistetaan voissa. Freesatut sipulit lisätään takaisin lihan sekaan. Loraus viinietikkaa tai jos haluat, vaihtoehtoisesti punaviiniä. Jos käytät punaviiniä anna kiehua alkoholi pois - jäljelle jää ihana aromi. Lisää mausteet ja lihaliemi. Paprikat jäävät vielä odottamaan. 

Laita kansi päälle ja anna hautua tunnin verran - riippuen käyttämästäsi lihasta lisää tarvittaessa haudutusaikaa. Lisää paprikat joukkoon ja anna hautua vielä puolisen tuntia. Siinä samalla voi laittaa kiehumaan lisäkkeen. Gulassille sopii mainiosti perunat, nuudelit tai riisi - meillä nyt riisiä. Pata on niin täyteläinen maultaan, ettei tarvitse lisäkseen erityisen aromaattista riisiä, vaan normaali lisäkeriisi suolavedessä keitettynä riittää.  - Ja nuudeli on ihan sama kuin pasta - mutta saksankielisessä Euroopassa sitä nimitetään nuudeliksi - Meillä nuudeli-nimityksellä kulkee kiinalaiset ohuet nuudelit ja vermiselli. 

Puolet erästä otin heti säilytettäväksi gulassikeittoa varten. Jukka pakkasi valmiiksi seuraavan päivän evään ja padasta jäi hiukkasen myös iltapalalle leivänpäällistä yhdelle. Sellainen lähes hyytelöitynyt pata on loistava lämpimän leivän päällinen. 

Gulassikeitto

Puolet gulassi-padasta 
500 g perunaa - se on noin 5 keskikokoista perunaa
3 porkkanaa
1 rkl tomaattisosetta - ketsuppikin käy
reilu tl fariinisokeria
vettä
(mustapippuria)
(suolaa)
 

Perunat ja porkkanat pilkotaan. Kaikki aineet laitetaan kattilaan ja keitetään kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Maku tarkistetaan. Keiton päälle sopii kuin piste i-in päälle hapankerma. Tämän ruuan hinnaksi perheelle tulee noin 7.00€

 

Tässä esimerkissä on käytetty suomalaista lihaa ja paistina on naudan sisäpaisti. Hinnasta voi nipistää käyttämällä ulkopaistia jonka kilohinta saattaisi olla euron pari alempi. Haudutusaikaa voi pidentää käytettävän lihan mukaan. Sisäpaistia tai paahtopaistia ei kannata hauduttaa liian kauan, ne kuivavat. Kun taas rasvaisemmat ruhon osat nauttivat pitkästä haudutuksesta. 

Perinteisistä naudanlihapadoista voi tehdä edullisemman possuversion - jolloin kuitenkin kannattaa vähentää hapokkaita osia - esim tomaattia jotta kastike ei ylitä lihan makua. Esim viimeksi kun ostin possun kasler-palan (possun niska) sen kilohinta oli 8€ kieppeillä, eli tämän ruokamäärän lihaosuuden hinnaksi tulisi noin 5€. 

 

Koko liha-ostoksesta minulle jäi vielä 600g sisäpaistilihaa josta teen vaikkapa Burgundinpataa. 
 

Viikonloppuna teen possu-omenapataa. 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram