Kun ajattelin rakkautta, huolehtimista ja ruokaa ensimmäinen ajatus oli kanakeitto. Amerikkalaisissa kirjoissa ja elokuvissa äitien huolenpitoklassikko on kanakeitto - kaikki flunssaiset, kuumeiset, sydänsuruiset saavat kanakeittoa. 

Jo Maslow sanoi että ruoka tulee tarpeissamme ensimmäisellä tasolla, toisella turvallisuus ja kolmannella rakkaus ja yhteenkuuluvuus. Siis kun joku huolehtii kun olet siellä kipeimmällä ensimmäisellä tasollasi - särkee, olet surkea - pääset sentään kolmannelle tasolle.  Joku sinusta välittävä ymmärtää tilanteesi ja ottaa siihen osaa tarjoamalla jotain ruokaa jota pystyy huonossakin tilanteessa syömään. Että voimistuisit että lämpiäisit ja tuntisit itsesi ainakin rakastetuksi. Jopa niinkin vaikea tauti kuin miesflunssa ilmeisesti helpottaa - ei niinkään kanakeitolla - mutta sillä huolenpidolla. 

Ruoka on siis asia joka täytyy järjestää aina ensin kun jotain tapahtuu tai jotain tehdään - ruoka ja juomavesi. En puutu sen enempää katastrofeihin. Mutta iloisista asioista muistutan että ennen tuoreelle äidille oli tapana viedä rotinat. Naapurit ja ystävät huolehtivat uudesta äidistä ja sitä kautta pienestä lapsesta viemällä valmista ruokaa. Iso apu väsyneenä mutta onnellisena - ja tietysti : kaikki haluavat nähdä uuden tulokkaan ja onnitella ja toivottaa tervetulleeksi.

Huolenpitoa ilmennetään myös terveellisyyden ajattelulla. Haluamme että läheisemme syövät terveellisesti ja oikean määrän.

Sekä omaan itsestä huolenpitoon että toisista huolehtimiseen tarvitaan usein joitakin sääntöjä. Itse neljän lapsen äitinä tiedän, että toisten kohdalla asiat ovat helpompia kuin toisten. Mutta ihan "kansakoulupohjaltakin" ruokkiminen on täysin osattavissa.

Luonto on rakkaudessaan antanut meille joitakin mielitekoja ihan luonnostaan. Jotkut ruokaparit vain tuntuvat hyvältä - maksa kaipaa seurakseen puolukkaa - no rauta tarvitsee c-vitamiinia imeytyäkseen. Nivelkivuista kärsivät pitävät kasvisruokavaliota hyvänä (C- ja E-vitamiinit, karotenoidit, lykopeeni). Moni puuronsyöjä (kuitua), syö puuronsa maidolla (kalsium). Rasvaliukoinen D-vitamiini sisältyy rasvaiseen kalaan - vaikka loheen ja lohen rasva alentaa kolesterolia. Itse asiassa kala sisältää kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K. 

Luonnon oma huolenpitoruoka on kananmuna. Kananmuna sisältää lähes kaikkea ja mikä kananmunasta puuttuu voi lisätä palalla ruisleipää (kuitu). Melko täydellinen ravintoannos - onhan se aloituspakkaus uudelle elämälle.  

Sillä tiedolla että ainoa täysin turhaksi määriteltävä ruoka-aine on sokeri pääsemme ajatukseen että kaikki millä satavuotiaat vanhuksemme ovat terveinä eläneet on ihan turvallista ruokaa. Prosessoimaton, luonnollinen, monipuolinen ja kohtuus siinä pääsääntönä.  

Kanakeitoksi tähän huolenpitoaiheeseeni valitsin amerikkalaisilmiön Martha Stewardin reseptin
Olen muunnellut sitä tähän omaan ruuanlaittotapaani soveltuvaksi. Alkuperäinen resepti sisältää kokonaisen kanan ja vaikka olenkin sitä mieltä että Suomessa vähätellään kokonaisen kanan arvoa, kanan oleelliset kohdat ovat myös koivissa.  Nahattomasta rintafileestä tätä on turha tehdä.

Kanakeitto

1 pakkaus maustamattomia koipi-reisiä
1,5 l vettä
1 rkl suolaa
2 sipulia
1 iso tai 2 pientä sellerinvartta
3 valkosipulin kynttä
2 isoa porkkanaa
1 dl pikkuisia makaroneja - kuvioita, sarvimakaroneja tai spagettipätkiä - kauniita ja lusikkaan helposti nousevia. 

 

Koipia keitetään suolavedessä kunnes saat pintaan nousseen vaahdon kerättyä pois. Ehkä parikymmentä minuuttia, Kanakeiton pohjaksi leikataan sipuli puolirenkaiksi (suuret renkaat ovat hankalia syödä ja liian pienet tekevät kirkkaasta liemestä hiukan samean) Sipuli, valkosipuli kynsinä, selleri siivuina  lisätään kiehumaan. Annetaan kiehua niin kauan että liha irtoaa helposti luista- noin puoli tuntia.. Koivet nostetaan liemestä ja nahka ja luut irrotellaan, liha revitään pienemmäksi ja laitetaan takaisin liemeen. 

Keittoon lisätään porkkanapalat ja maku tarkistetaan. Porkkanat kypsyvät noin 35 min - siis saavat näin keitossa olla täysin kypsiä. Jos haluat joukkoon jonkinlaista makaronia lisää ne pakkauksen ohjeen mukaisessa vaiheessa keittoon. 

Kanakeitto kirkkaalla liemellä ei taida olla suomalainen suosikki.  Meidän perheestä jokikinen tykkää tästä yksinkertaisesta ruuasta. 

 

Seuraavan torstaiteeman rakkausaihe on lohduttaminen. 

Ensimmäinen oli mummovoittoinen Rakastan sinua ruualla - karjalanpiirakoineen ja toisena käsittelin jakamista Pestoboston -leivän avulla. Lohdukkeeksikin ruuasta on ja ruuassa on kaikki niitä aineita joita tarvitaan rakastamiseen eroottisessa mielessä. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram