Kalleinta on syömätön ruoka - sanotaan ja niinhän se onkin. Syömätön ruoka on ostettu ensin ja vielä siitä maksetaan jätemaksukin. 

Monella on luonnollinen jätemylly - koira. Meillä on ollut koira kolmekymmentä vuotta Uuti, Lulle,Jimi Fasu, Nappi- enää ei ole. Keittiön lattia oli silloin paljon siistimpi - myös ruokajäte oli lähellä nollaa. 

Moni ikäiseni nainen tuntee välillä olevansa jätemylly kun se selkärankaan iskostettu oppi,että lautanen on syötävä tyhjäksi, osaa soimata vieläkin. Monta lasten ruokalautasta on syöty tyhjäksi oman lisäksi ja keittokattilan jämä ja vielä yksi peruna yms. Se ei kuitenkaan pidemmän päälle nosta itsetuntoa, eikä se kyllä ratkaise minkäänlaista jäteongelmaakaan, vaikka äidin ääni vaientuikin päästä. Biafran* lapset eivät pelastu lihottamalla itseä. Jonkinlaiseen lautasille jäävään ruokahävikkiin on totuttava eikä palanutta porkkanaa kannata syödä. 

Itsetunnolle edullisempaa on kuitenkin suunnitella ruokaketjuja ja hyväksikäyttää aikaisempi jäänyt ruoka toisen ruuan osana. Aivan helppoja on tietysti tomaattikeitot ja -kastikkeet, juustokeitot ja -kastikkeet, jauhelihakastikkeet, makaronilaatikot, lasagnet, pizzat. Mutta niinkuin pyttipannu - verraton herkku - on ihan oikea ruokalaji. Lämpimät leivät,  munakkaat ja salaatit maustuvat ihanasti pienistä jääneistä herkuista. 

Meillä on ollut muutaman vuoden käytössä ns jääkaappiruoka-päivä. Kerran viikossa katsotaan mitä jääkaapissa on ja tehdään pienistä eristä yksi ruoka tai jokainen syö jotakin. On myös käytännöllistä kun Jukka voi ottaa evääksi edellistä ruokaa. 

Mitä syötiin ?

Sunnuntai oli vielä kesken kun edellinen viikkolista ilmestyi niinpä alkuun edellinen sunnuntai

 Aamulla lämpimiä leipiä - oli edellisen päivän kastiketta, viimeinen kinkkusiivu, pikkuinen paprikanpala yms. 

Pullaa. Viimeisestä maidosta sai leivottua pullaa

Makaronilaatikko ja moussakan jämä sulautuivat todella maukkaaksi laatikkoruuaksi - ulkonäkö ehkä hiukan epämääräinen mutta maku loistava.

Salaatti. Vaikka päivän tarvittava energia tuli ylenmäärin täytetyksi pullalla, vielä illalla tehtiin salaatinkerästä, salaattiuuston jämästä ja siitä sun tästä ja kanan reisi-koipi paketista ihana salaatti. 

 

Maanantai 

Pesto-Boston leipää. 

Pullaa. Sunnuntain pullista riittää vielä.

Kanakeitto. Sunnuntain salaattitarpeista jäi broileria josta tehtin tulipalosopan tyylinen keitto. Sunnuntain puuhiin kuului mustaviinimarjamehun keitto ja hyytelö, turkkilainen jugurtti ja mustaviinihyytelö sopivat chilillä maustetun keiton sammuttajiksi. 

Iltapäiväkahville riitti mustaviinimarjahyytelöllä täytettyä pullaa.

Illalla possun sisäfilepihvejä ja uunissa paistettuja kasviksia. 

Maanantai oli kauppapäivä mutta kaikki ruokatarpeet olivat kaapista.

 

Tiistai

Pestobostonia ja kananmunaa aamulla.

Pasta alla carbonara - hiilenkantajanvaimon spagetti. Näin minä sen tykkään tehdä. Keltuainen on vain sen aikaa ruuan päällä että se hiukan lämpiää ja sitkistyy hiukan. Kuitenkin siitä tulee ihana kastike spagetille. 

Paikallinen puutarha myy sekakasseja erilaisia tuotteita - käyriä kurkkuja, pintavikaisia munakoisoja, liian pieniä liian isoja liian..... 

Leipää eri päällisillä - aina kun itse olen töissä tuntuu ravitsemus olla hyvin voileipävoittoista. 

Juustomaidosta hyydytettyä uunijuustoa mansikkasurvoksen kanssa.

Keskiviikko

Uunijuustoa ja marjasosetta.

Kalakeittoa.

Hedelmää

Itse söin töissä maailman parasta risottoa - rapurisottoa. 

Illalla paistettiin sekä pakasteeseen hampurilaispihvejä, että syötäväksi täytettyjä pihvejä. Yli kuukauden on ikkunalla olevasta basilikasta napsittu lehtiä ruokaan, mutta nyt se alkaa olla pienilehtinen ja varsi kovettunut. Tehtiin tuorejuustosta ja basilikanlehdistä mehevä täyte jauhelihapihveihin. Lisäksi paistettuja kasviksia. 

Torstai

Hölskykurkkuja ja voileipää. Avomaan kurkkuja saa nyt edullisesti - toki muitakin puutarhatuotteita. 

Wokkia. Porkkanaa, kyssäkaalia, kukkakaalia, kaalia - , betakaroteeni, folaatti, E- ja K-vitamiinit, kalsium, kalium, mangaani, rauta ja seleenivarastot tulivat nyt yhdellä ruualla täytetyksi.

Kesä ja mustikkamaito !

Jos vielä jäi joku ravintoaine saamatta se ilmeisesti on banaanissa.

Puolikkaasta nautapalasta Jukka teki ihanan lihapadan. Perunahan se sopii hyvin siihen. 

Perjantai

Koulupäivä alkoi muoroilla ja teellä.

Päiväruuaksi tein meille kahdelle Minestrone.keittoa. - Tyypillinen italialainen -mitäsullaonkaapissa-ruoka, runko tulee savupekonista, tomaatista ja makaronista, muu onkin niitä juureksia, mausteita ja vihanneksia mitä on. 

Pannukakku syntyi taas jämämaidosta.

Tortilloja. Tiukulla oli koulunaloittajais-/kesänlopettajais-seurana muutama kaveri ja tytöt teki ainekset itse - ananasta, salaattia, tomaattisosetta, kermaviiliä, kurkkua yms. Toisesta puolikkaasta naudanlihaa tuli suikaleita - no sitä ei nyt sitten mennytkään pakastimeen mutta menipä lohta ja hampurilaispihvejä. 

Illan mittaan kului limpparia ja sipsejä. 

Lauantai

Smoothieta ja amerikkalaisia pannukakkuja. Seitsemän hengen aamiaiseksi riitti iso kannu pähkinä-marja-jugurtti smoothieta ja valtava läjä piimästä tehtyjä pannukakkuja. Kaapista löytyi pikkuinen purkki kondensoitua maitoa - vähän liian vähän aikaa keitettynäkin mainiota makeaa jonka voi hyvin mielin lisätä kun alla on soseutettua mansikkaa. 

Makkarakeitto oli kotiväen päiväruokana - se syntyi edellisen päivän minestrone-pohjaan. 

Minä kerkisin syödä ns. juoksupizzaa eli siinä töitten ohessa.

Jukan leipäkoneella paistamaa leipää oli iltapalana. 

Sunnuntai aamu alkoi tänään Jukan leivällä leivänpäällisten kanssa. 

Päivä jatkuu broilerilla ja suklaamuffinsseja ollaan aloittelemassa. Huomenna on kaikilla työpäivä ja muutenkin elämä asettuu arkisiin uomiinsa. Katsotaan kuinka käy. 

Saldotilanne on jotakuinkin kurssissa. 5 centtiä ollaan alle tavoitteen. Yritän kuroa ensi viikolla. 

 

*Biafra oli seitkytluvulla suuri median tietoisuuteen nostama kriisi  - Jonka nälkäänäkevät lapset pääsivät voimalla tiedotusvälineissä kuvina esille. Luunlaihat lapset kärpäsiä täynnä olevine silmineen kiinnittyivät kaikkien äitien verkkokalvoille. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram