Radiosta kuuluu Nousee päivä, laskee päivä - mitä ihanin häälaulu Viulunsoittaja katolla musikaalista. Keskeytän lehden lukemisen ja katselen ulos. Pieni tuuli saa koivun lehdet sädehtimään kun aurinko paistaa vinosti. Pesin juuri ikkunan. 

Olen äärimmäisen laiska ihminen ja joudun keksimään keinoja että se ei haittaa. En minä häpeä. Suunnittelijaisäni tunnuslauseista yksi oli "Laiska saa olla, muttei tyhmä" Tulkitsin sen niin, kuin hän elämällään osoitti: aina saa keksiä välttämättömiin asioihin niin helpon keinon kuin pystyy. Se on suunnittelijan perustehtävä. Minä kerron joskus isästäni - mutten nyt. 

Tuossa on tahra! Olen tapani mukaan jalkeilla jo aamukuudelta - vasta! On ihana aamu, aurinko paistaa, mutta joku on pyyhkinyt ilmeisesti tahran keittiön ihanimmasta ikkunasta ja nyt siinä on pyyhkimistahra ja sormenjäljet ja useita muita tahroja. En näe maisemaa ikkunalta. "Ai kauheeta" voisin sanoa - mutten sano. 

Haen ikkunan avaimen ja kastelen mikrokuituliinan jokseenkin märäksi, varaan ikkunakuivaimen ja puhtaan kuivan puuvillapyyhkeen.

Tässä kohdassa laitan parisienne kahvia pressopannun pohjalle, vedenkeittimen päälle ja täysmaidon kuumenemaan. 

Rikkaimurilla imaisen hiukan röpösiä ulommaisesta pokan kourusta. Reippaasti pyyhin ensin pokat ja käännän puhtaan puolen mikrokuituliinasta ja jatkan lasin pesemisellä. Kuivaan vaakaan. Aina välissä pyyhkäisen kuivaimen liinalla. Väli: sama järjestys pokat  sillä sisäpuolelle käännetyllä likaisemmalla puolella ja taas puhdas puoli esiin ja ikkunapintojen pesu. Sälekaihtimet jätän nyt pyyhkimättä - jos! ne kannattaa pyyhkiä lähes kuivalla - eli silloin tarvitaan vielä yksi mikrokuituliina.

Ja vielä sisäpuoli! Valmis!

Hommaan meni viitisen minuuttia että älkää tulko sanomaan että tämä ei onnistuisi myös boheemilta laiskurilta. Nyt minulla on cafe au lait valmiina - ja pääsen lukemaan. 

Miksikö käytin pelkkää vettä? Periaatteessa jos puhdistettu vesi olisi jokapäiväinen kodin aine kannattaisi kaikki pestä juuri sillä: Kaikki kirjavuus, tahrat, raidat ja laikut ovat jotakin ainetta: pesuainejäämiä, hanavedessä olevia kivennäisiä, lastassa olevaa likaa, kuivauspyyhkeissä olevia hiukkasia. Jos ikkunan voisi pestä puhdistetulla vedellä se jäisi kuivaamattakin täysin kirkkaaksi. Minulla on tätä hanavettä, koska ikkuna ei ole mahdottoman likainen vältyn huuhtomisen työvaiheelta kun en käytä esim astianpesuainetta, mutta sen verran aineksia puhtaassa vedessäkin on että kuivaaminen on välttämätöntä. 

Teen useinkin erittäin spontaanisti näitä arkisia pikkuasioita joita periaatteessa inhoan. Mehustelemalla tuskaansa ja suurentelemalla vaivaa saa itselleen paitsi ankean mielen myös venytettyä meinaamista lähes loputtomiin.  

Vielä kun tämän lopettelen radiossa kuuluu Nat King colen laulamana Smile - pienen hupsun mykän miehen Charlie Chaplinin Nykyaika elokuvasta. Ja minähän hymyilen kun aurinko pilkuttaa keittiöni kristallin läpi pienillä sateenkaaripilkuilla. 

 

Kommentit (2)

Lantto

Minäkin laiskuri olen jo vuosia- tai jopa vuosikymmeniä, pessyt ikkunanpuitteet ja ikkunat pelkällä puhtaalla vedellä ja hyvillä mikrokuituliinoilla. Ja se kyllä riittää, ei tarvitse pesuainetta, minä en käytä edes lastaa, olenkin hupakko. Hyvää kesää sinulle, ja kiitos elämänmakuisista tarinoista.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kyllä. Itseni innoittamana (hah mitä itseriittoisuutta) kokeilin seuraavaan ikkunaan pesuainetta ja kyllä vaan! Raitaa, pilkkua.... Kyllä meidän laiskureiden kannattaa ensin kokeilla pelkällä vedellä. 
Kiitos lukemisesta ja kauniista sanoista. Hyvää kesää myös!
Taidanpa minä myös kokeilla seuraavaksi niin, etten edes kuivaa. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram