Menen kauppaan - näytän tekstiviestiä kännykästäni ja ostokset ovat ihan just siinä.

Tämä vaikuttaa uskomattoman helpolta. Voiko elämän keskeinen asia olla tällaista? - Kyllä jollain rikkaalla voi - mutta entäs minulla? 

Palvelu maksoi pullakahvin verran. Säästin aikaa, mutta säästinkö rahaa - siitähän tässä kuukauden matkalla on kyse. 

Talouden kaupassakävijä

Kolmekymmentä vuotta olen ollut talouden pääasiallinen kaupassakävijä, se, joka valitsee mikä tuhannesta omenasta päätyy meille. Olen sitä sukupolvea joka on koko elämänsä saanut käydä itsepalvelumyymälässä, jopa se "pitkäripainen" muuttui valintamyymäläksi kun juuri silloin kun aikuistuin.

Lapsuuteni A&O-kauppa ja vastapäinen Market olivat itsepalvelumyymälöitä, vaikkakin palvelutiskillä. Lihamestari kannatti tuntea henkilökohtaisesti, koska hän osasi myös ne hyvät vihjeet lihan käsittelyyn, Hänen rouvansa siivutti makkarat pitkistä makkarapötköistä ja muistan että parhaalta gotler maistui paperisesta nyytistä suoraan. Joskaan niin ei saanut tehdä. Jos jäi kiinni henkilökohtaisesta herkuttelusta joutui tekemään samanlaiset koko perheelle. Jääkaapilla ei ollut itsepalvelua. 

Tämä itsepalvelun aika on siis historiaa jos haluaa. Muutosvastarinta on kova. Osaako muka kaupan henkilökunta valita minulle - meille - oikeat tomaatit? Onko kukkakaali riittävän kukkea? Ennakkoluulot karisevat parhaiten kokeilemalla. 

Nyt voin suositella:

  • Kaikille niille, jotka inhoavat kaupassa käymistä.
  • Kaikille niille. jotka ryntäävät kauppaan vailla suunnitelmaa ja ruokahävikki on sattumanvaraisten ostosten vuoksi iso.
  • Kaikille niille. jotka juuri viime viikolla sanoivat että on kauhea kiire.
  • Kaikille niille, joiden pitää etukäteen laskea mitä voi ostaa! Kyllä! Heille myös.
  • Kaikille niille, jotka päätyvät heräteostoksiin. 

Ajattelin myös suositella tätä pienille kyläkaupoille että tarjoaisivat tätä palveluna. Pienen kaupan olisi mahdollisuus "laajentaa" valikoimaa tarjoamalla mökkiläisille ja vakioasukkaille kaupassakäyntipalvelua. Tässähän olisi sitä vanhaa kunnon sekatavarakauppameininkiä - kaikkea saa kun tänään tilaat. Tulet sitten huomenna hakemaan kun tekstiviesti saapuu. 

Kaupassakäynti 5 minuuttia

Tällä viikolla en siis käynyt kaupassa kuin sen viitisen minuuttia yhteensä. Koko viikoksi meillä on ollut ruokaa ja myös herkuttelu on muistettu. - Keittiömestaripäivän pystyi pitämään ja karkkipäivän karkit on hommattu. Kukkakaali oli kukkea ja tomaatit kauniita. 

Tein ruokaostokset kahtena iltana kahvia juoden ja tarkistelin samalla mitä puuttui ja mitä tarvitaan. Ruokalistan ja ostosten teko hoitui samalla vaivalla ja ajalla. Ai niin ja maksaminenkin. Vaikka ensimmäisellä kerralla katsoinkin reseptitkin valmiiksi. Kotiväki on ollut iltaisin keskenään ja ovat tehneet ihan omilla resepteillä - se on ihan ok. 

Tuliko kalliksi? 

Ei! Kaikki ruuat ovat samanhintaisia kuin kaupan hyllyssä. Ainoa lisäkustannus oli se palvelusta menevä maksu. Sen säästin hyvinkin sillä, ettei yhtään mitään muuta tarttunut mukaan kuin ostoksiin kuuluvat.

Jäikö jotain puuttumaan? Unohdin ostaa sokeria ja kahvia ja yhtä valmisreseptissä ollutta raaka-ainetta ei kaupassa ollut -mutta eihän se mikään puute ollutkaan kun kotiväki teki mitä tahtoi. Perunan pakkauskoko oli myös pienempi kuin älysin ja perunaostoksille pääsen siksi taas ensi viikolla. 

Ruuan ostaminen netistä vaatii hiukan harjaantumista. Huomasin että en tiedä kuinka paljon on vaikkapa kilo tomaattia. Olen niin tottunut ostamaan kaikkea "sopivasti". Lihan ostaminen on vaikeampaa kuin hyllystä valitseminen ja kalavalikoimissa ei ollut sopivaa kotimaista - kuha oli liian kallista ja silakkaa tämä meidän muu porukka ei syö. Mutta kuivatuotteet - todella helppoa!

Tämän budjettitehtävän seuraamiseen nettiostaminen sopi erityisen hyvin. Ruokaostoksia tehdessä ostosten hinta-arvio näkyi koko ajan ruudulla. 

Nettiostokset koko viikolle tekivät 94.28€ Lisäksi maitoa, yksi työruokailu ja Jukka osti ruokaa 4,95€. 

Miten viikko muuten sujui?

Sunnuntai oli silloin vasta aloitettu kun edellisen viikon lopettelin. 

Leipäaamiaisella aloitettiin.

Ruuanlaittoruokaa piti tehdä mustatorvisienikeittoa odotellessa. 

Suklaamuffinssit sulostuttivat iltapäiväkahvia.

Kaura-riisi lisäkkeen ja paahdettujen kasvisten kanssa oli uunissa paistettua broileria. Maustekastike syntyi aurinkokuivatusta tomaateista, kapriksesta, tomaatista, yrteistä ja kermasta. 

Viikko loppui lukemaan 319,95. 

Maanantai 

Tiuku aloitti avocadoleivällä ja muut muroilla.

Itse löysin päiväruuaksi sekalaista kaapista. 

Iltapäivällä koulun jälkeen tytör löysivät jugurttia ja marjoja.

Viimeistelivät myös muffinssit pois viereksimästä. 

Iltaruokana oli makkarakastiketta ja perunoita. 

Tiistai

Aamu muroilla ja voileivillä.

Jukka söi illalta jäänyttä ruokaa ja pelasti yhden päärynän roskikselta.

Iltapäivällä tytöt söivät muroja ja marjoja.

Illalla me naisväki saatiin tehdä pestopastaa ja broileria kun oltiin kolmestaan. Jukka ei erityisemmin välitä pestosta, niinpä käytämme nämä mahdollisuudet hyväksi. 

Keskiviikko

Tytöt lähti kouluun murojen voimalla minä tein pähkinöistä, marjoista, hiutaleista ja jugurtista smoothieta.

Päivällä käytettiin sunnuntain mustatorvisienikeitto kastikkeena.

Iltapäivällä leipää.

Illalla oli minun vuoro pitää keittiömestaripäivä. Päätin ruuaksi lihapullat ja perunamuusin. Lisäksi oli paahdettua omenaa ja kesäkurpitsaa. Jukka teki ihanan pippurisen kastikkeen 

Torstai

Aamu alkoi voileivillä.

Tytöt olivat syöneet guacamole-leipää ja omenia. 

Illaksi oli ollut riisiä ja broilerkastiketta.

Itse söin banaanin ja hiukan salaattia.

Perjantai

Aamiaiseksi leipää. 

Banaania ja omenaa on kuulemma iltapäivällä syöty. 

Iltaruuaksi oli tehty makaronilaatikkoa. Olin tehnyt Lettutaikinan valmiiksi kannuun ja Jukka oli lorauttanut siitä nesteeksi makaronilaatikkoon. :D

Tytöt paistoivat paistovalmiita sämpylöitä illaksi ja keitivät chai-lattea. 

Lauantai

Keitin riisipuuron ja marjakeiton

Tytöt keräsi omenoita ja leipoi omenapiirakkaa.

Itse söin pastaa töissä.

Ja jälleen riisiä ja broileria. Tämä onkin valaisevaa. Pitää kiinnittää huomiota asioihin enemmän. Huomaan että ilman selviä ohjeita ruokahuolto rapaantuu. Kasvikset puuttuvat ja ruoka on yksipuolista ja muuttuu herkkujen syömiseksi. 

 

Sunnuntai 

Viikko päättyy saldoon 

Kommentit (2)

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Mä olen käyttänyt nettiruokakauppaa muutaman kerran silloin, kun lapset olivat pieniä ja kaikki sairaana. Hyvä juttu se on.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Minusta ihan mahtava positiivinen yllätys. Jotenkin luulin palvelua kalliiksi. Nettisovellukset ovat niin helppoja ja ajateltuja nykyisin, että voi olla nopeaa kaikilta osin.

Muistan että ennen oli ihan tavallista, että pikkukaupoilla oli tsuppari, joka mopon tarakalla vei tavarat kotiin, isojen markettien tullessa palvelut unohtuivat. Kehitys kehittyy ja nyt on palautunut uusissa muodoissa käteviä vanhoja systeemejä. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram