Minkäkokoisista pakkauksista keräät ostoksesi? 

Omistatko hyvän veitsen? 

Jos aikoo syödä monipuolisesti ja säästää, kannattaa opetella lukemaan kaupassa hintalappua. Tarjoustuotekaan ei tule aina halvimmaksi. 

Aloitetaan lihasta. Liha on ruuan kallein yksittäinen osa. Kun haluaa säästää, katsotaan ensin kalleinta - siinä saa suurimmat säästöt.

Liha on hyvä proteiinin lähde. Lihan sisältämä rauta on myös hyvin imeytyvässä muodossa. Vaikka esim ruisleipä on hyvä raudan lähde, lihan rauta imeytyy tehokkaammin. Lihassa on sinkkiä, niasiinia ja B-12 vitamiinia, jota saa vain eläinkunnan tuotteista. Jos olet kasvissyöjä tämä täytyy korvata jollakin lisäravinteella. 
Liha hillitsee nälkää pitkään. Mutta liha on kallista. Kyllä se on! 

Mutta lihaa ei tarvitse syödä paljoa! Viikossa 500g on suositus. Sehän sopii säästelijäälle oikein hyvin ja siis voi laskea että nelihenkisellä perheellä kuluu 2 kg erilaista lihaa viikossa. Ihan loistavaa! Sinun ei tarvitsekaan hävetä ja perustella. Iloisena kerrot,  että syötte teidän ruokapöydässä suositusten mukaan ja osalllistua kulutuskriittiseen keskusteluun tiedostavana ja järkevänä! 

Kaikessa missä haluaa onnistua, kannattaa lähestyä asiaa positiivisesti ja napakka tähtäin tiukasti katseessaan. 

 

Vaikken muiden ostoksia varsinaisesti vahtaakaan, ihmetyttää minua monesti kuinka yksin saan isoja lihapaloja valikoida, kuhina tuntuu enemmän käyvän siellä "halpojen" pakkausten tienoilla. Myös marinoidut - sinänsä kilohinnaltaan halvat tuotteet - keräävät innostunutta pörinää. Minä en kuitenkaan halua maksaa maustesekoituksesta kovin suurta kilohintaa. 

Mitä vähemmän rahaa on, sen enemmän kehottaisin rohkaistumaan sinne suurempien pakkausten puolelle. 
Oletukseni on, että suurella osalla ihmisistä on pakastin käytössään. Pienikin riittää. 

Ostin siis naudan ulkopaistia - siis pataan, kastikkeeseen, wokkiin yms sopivaa naudanlihaa. Kilohinta siis noin kympin. Meidän kokoiselle perheelle kahdeksan euron palasta riittää kolmeen ateriaan - näin suunnittelin. 

Ajattele asiaa vaikkapa kuukauden mittaisena jaksona. 30 päivää. Jos käytettävissä on vaikkapa 300 € koko kuukauden ruokiin tekee se 10 €/päivä. Tämä summa on asian yksinkertaistamiseksi näin helppo - laskennallisesti 300€ riittää yksin asuvan 45 v ruokakuluihin. Nelihenkiselle perheelle normaali ruokakulu on noin 800€/kk mutta todellisuus lienee monelle perheelle 500-600€ tienoilla. 

Mutta siis yksinkertaistettu versio: 
Viikkokulut 70€

7 prk maitoa 7.77€
1 pkt juustoa 6.00€
leipätuotteet  8.00€
levitteet 9.00€
riisit/pastat/perunat 6€
vihannekset/juurekset/hedelmät 10€
muut tarvikkeet 10€
lihatuotteet/kala 10€

Yhteensä 66.77

Kun rakennat jonkun budjetin rahasummana eri tuoteryhmiin, on helppo laskea: Tästä hyllyvälistä voin ostaa 6 € ruokatuotteita ja tästä 10€:lla jne. Motivoidu oikeista löydöistä ja säästöstä mutta älä sorru uhraamaan "säästöä" välittömästi johonkin muuhun. Käy kotona ensin!

1. Tee aina kauppalista kotona. Kotona voit tarkistaa todellisen tilanteen ja houkutukset eivät sekoita ajattelua.

2. Suunnittele viikon ruokalista. Tee niin että jää mahdollisimman vähän hävikkiä - kaikkein kalleinta ruokaa on syömätön ruoka. 

3. Käytä "puutelistaa" johon merkitset loppuneet tarvikkeet. Toivottavasti "kaikki" ei ole loppu. Yritä pitää tarvikevarastoa yllä, Vehnäjauhot, sokeri, mausteita, pastaa, riisiä, öljyä, suolaa yms. Ja tietysti ruokakaupasta tuodaan ne vessapaperit ja pesuaineet. Pidä ne eri kokonaisbudjetissa. 

4. Opettele käymään kaupassa vain kerran tai kahdesti viikossa. Kerran enimmät ostokset ja toisella kerralla täydennys- ja tuoretuotteet. 

5. Järjestä jääkaappisi - ja muutkin kaappisi. Näet mitä sinulla on ja hävikki vähenee. 

6. Osta kalleimmat tuotteet halvimmassa pakkauskoossa. Säästä aivojasi ja keskity kaupassa vain kalleimpien tuotteiden kilo- ja kappalehintoihin. Käytä tarjoukset hyväksi mutta älä juokse niiden perässä ja katso onko tarjous sinun kannaltasi edes tarjous. 

7. Anna itsellesi mahdollisuus myös herkutella välillä. Kuinka se tehdään? Näin: kun yhtenä päivänä teet todella halpaa ruokaa - vaikka hernekeittoa, voit käyttää päivälle varatun rahan toisena. Mikään ei piristä elämää enemmän kuin säästelemättä tehty ateria. 

8. Vältä väsyneenä ja nälkäisenä kaupassa käyntiä

No minä kävin kaupassa Hannan ja Tepon kanssa, en väsyneenä. Ilman maitolitroja kuittiin kirjautui 61.91. Mukana suodatinpaperia 1.15. Vaikeata on sen myönnän. Ruokapöydän koko on tänään seitsemän henkeä.

 

Tänään tiputin kananmunakennon lattialle ja huomaan, että se painaa. 

 

Tänään ruokapöydässämme on vanhin poikani - poikien ruokamäärät lähenevät ääretöntä. Leipää juustoa ja lihaa. Ymmärrän mutta kauhistelen. 

Päivälliseksi wokkia. Halvin ja helpoin wok syntyy juuri siitä mitä on: kolmasosa ulkopaistista, kesäkurpitsaa, riisiä, sipulia, porkkanaa, ja viime viikolta palsternakkaa ja juuripersiljaa. 

Kaikki saivat tarvitsemansa - seitsemän henkeä ruokituksi mutta myönnän että elävästi mieleeni palaavat ajat kun vanhimman lapseni - pojan -kaverit olivat yökylässä. Kasvavan nuoren miehen energiantarve on valtava - käsittämätön. 

Tänään syömme 

Ihanaa tuoretta kaalia, ihania tuoreita porkkanoita, ihanaa herkkutattia sipulia ja ulkopaistisuikaleita. Lisäkkeenä riisi-kaura-lisäkettä. 

Kauppakorissa 

monenlaista - myös metwurstia kahdelle viikolle 5,79 ja broileri-ohutleike 7.78 kahdelle ruualle ja possun sisäfilettä 4:46 kahteen ruokaan. Kaikkineen lasku 61.91. 

Ehkä provosoivasti - valitsin hyvää lihaa. Otetaan se säästö lihan määrässä mieluummin kuin laadussa! 

Olet arvokas! Ansaitset parasta!. 

Ole ylpeä! Arvosta taitojasi! Ansaitset hyvää ruokaa!

Hyvää torstaita! 

 

Torstaisarjassa viimeksi etsin taloudenseurantaan sopivia keinoja.

 

Kommentit (4)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kyllä! Se jaksaa ihmetyttää aina mihin vatsaan pojat syö!

Jokainen voi olla kokki

Eveliina - Kodin Kuvalehti
Liittynyt2.6.2015

Hei Keittiömestaripäivä, olipa perusteellinen ja asiapitoinen postaus! Erityisesti tuo numeroitu vinkkilista on sellainen, että siitä on varmasti hyötyä muillekin. Jaan siksi kirjoituksesi tänään KK:n Facebookissa. :) Terkuin Eveliina KK:sta

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos! Kyllä ruuan kuluja kannattaa miettiä ja tiedostaa olipa käytettävissä olevat varat mitkä hyvänsä. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram