Kolmetoistavuotiaani kysyy miksi luomu määritellään erikoiseksi ja "tavallinen" on sitä tavallista - miksei juuri se, ettei mitään erikoisia aineita ole lisätty olisi oikeasti tavallista ja siis luomua? Kysymys on harvinaisen aiheellinen. Tavallista olisi että ruokaa kasvatetaan niinkuin aina on kasvatettu: lannoitetaan niinkuin luonto lannoittaa, ruokitaan millä luonnollisesti eläimiä ruokitaan. 

Itseäni kohtasi erikoinen ongelma - kehityksen aiheuttama. Vatsani ei kestä laktoositonta maitoa. Vatsani kestää tavallista maitoa ja tinkimaitoa. Onko minulla luomuvatsa? Vatsani ei kestä joitakin ruisleipiä, Tulkintani on, että jauhoparanteet eivät sovi minulle. Jauhoparanteet ovat ihan itse viljassa olevia aineita joitka eritellään ja lisätään enemmän kuin tarpeeksi jauhoihin sen  paremman leipoontuvuuden ja muiden ominaisuuksien vuoksi. Siis mitään vierasainetta ei lisätä, mutta minun elimistöni tasapaino ei kestä. 

Ei voi oilla ihmiselle hyväksi elintervikkeisiin tarkoituksellisesti lisättyjen aineiden lisäksi syödä mittaamattomia määriä erilaisia jääminä raaka-aineissa olevia aineita. Ei yksi kerta eikä kaksi mutta jos syömme itse ja syötämme lapsillemme jatkuvasti jotakin jäämiä ja lisiä. Voiko siitä seurata jotain tarpeellista saati terveellistä? 

Meidän perhe ei mitenkään intohimoisesti ole luomumerkkien etsijä, mutta uskoisin että se, että suurimmaksi osaksi teemme ruuan alusta alkaen itse, säästää meidät ihan runsaimmalta lisä- ja jäämäaine hyökkäykseltä. Se, missä suosisin tärkeimmiillään luomua ovat omenat - omenat eivät ole muuten mitään erityisiä mutta meillä syödään niitä paljon ja myös ulkomaisen luomuomenan voi syödä kuorineen. 

Luomu tarkoittaa että lihankin koko tuotantoketju sisältää luonnonmukaiset tuotantotavat ja lisäksi luomueläimellä on mahdollisuus lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Meidän luomulihamme on tällä kertaa Virtala Highland - tilalta ostettua ylämaankarjan paahtopaistia. Lajinmukainen käyttäytyminen on ylämaankarjalle sitä että se elää ulkona kesät talvet. Higland-cattle rotu on alkukantainen rotu jota ei ole jalostettu voimakkaaseen lihaksenkasvuun niinkuin monia liharotuisia karjarotuja. 

Tuottajalle luonnonmukaisuus on iso ratkaisu. On tyydyttävä ehkä pienempään tuottoon ja sitouduttava tarkkaan luonnonmukaiseen tuotantoon.  Onneksi nykyisin luomu on arvostettua ja luomusta suostutaan maksamaan sen oikea hinta. 

Mutta siihen lihaan! Yhtä hyvin kuin kyytön paistista tästä ylämaankarjan paistista olisi voinut sitä jääpaistia.... mutta sehän kokeiltiin jo. Kauniit ilmat polttelivat grillaamaan. Grillissä paistetaan yleensä rasvaisempia lihoja mutta yhtälailla tästäkin.

Päädyimme lihavartaisiin 

Lihasiivuja nuijitaan hiukan ja laitoimme yksinkertaisen marinadin : öljyä, timjamia ja mustapippuria. Hyvän lihaan ei kaivata kuin perusmakuja. Lisäksi meillä sattuu olemaan lammasmakkaraa tuosta naapurista Tiisanmäeltä. Lisäkkeeksi vihannesvartaita. Vaikka sekavartaat näyttävätkin ihastuttavilta, kannattaa erilaista kypsennystä tarvitsevat tikuttaa omiin vartaisiinsa. Vartaat onnistuivat mainiosti, Liha kannattaa jättää meheväksi, kun kyseessä on paahtopaisti paistettiin se sellaiseksi medium plus.  

Uusia perunoita piti hakea Ruotsista asti, kotimaiset ilmenevät kauppoihin ihan pian. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram