juu Miksi toiset hymyilevät kun lomalla sataa vettä? Katse hakeutuu lähimpään koivikkoiseen metsikköön: muutaman päivän päästä: jos on lämmintä.

Kanttarelli - luontainen D-vitamiinin ja hyvän mielen lähde nousee keltaisina kulta-aarteina heinikoissa.

Mitä me tänään syödään saa ihan uuden merkityksen - on runsaudenpula. 

Miksi hymyilyttää kun aurinko paistaa, kukat kukkivat ja apilaläntissä kuuluu hämmästyttävän kova surina. Miksi hymyilyttää kun raahaa neljättä kannullista vettä pihan nurkkaan? Miksi 21.7. silitetään punaisia liinoja? Miksi 1.8. on kalenterissa ympyröity? Luonto tuottaa meille ruokaa.

Vaikkei elossa kestäisikään omin voimin, silti jonkunlainen keräilijän ja saalistajan mielenlaatu herää kesäisin. Moni sijoittaa lomansa niin että saa nauttia hetken ruuan hankkimisesta.

Olin nuorena varsin noheva keräilijä ja sienien ja metsämarjojen keräily tuotti joltisenkin lisätulon. Nykyisin olen tyytynyt olemaan keräilytuotteiden hankintaan ja jalostukseen keskittyvien yritysten asiakas. Meidän Reko ryhmässä tällainen on Saimaan Marja.  

Lisäksi luonnonantimien ja tuotannon välissä on hunaja: nestemäinen kulta. Meihiläisten pitoa onneksi arvostetaan nykyisin enemmän. Kuinka meidän kävisikään ilman pölyttäjiä. Sekä luomu- että "tavallista" hunajaa on saatvissa usealtakin tuottajalta. 

Meillä satokausi alkoi jo ja säilöntä. Kanttarelleja on vahdattu jo juhannuksesta lähtien. Ensimmäiset mustikat on maistettu. Marjapensaiden luona vieraillaan tuon tuosta vahtimassa - joko nyt? - 

Suomen Lunnon mobiilisovellus muistuttaa mitä kannattaa kerätä juuri nyt. Sen avulla aloittelijakin osaa metsään, jos lapsuudessa ei selkärankaan vielä kasvanut luonnon lukeminen. Tärkeintä on aloittaa. Ilahdun suuresti aina kun nuorten (no minua nuorempien) fb päivityksissä on kuvia luonnon herkuista. 

Meillä kotona voimasuhteet keräilyssä ovat kääntyneet päälaelleen. Ukko on kadoksissa tuon tuostakin. Vasta toissailtana katosi pihasta ja palasi saalis mukanaan. 

 

Mitä ruokaa "lähikanttarellista" kannattaa tehdä? Minä väitän että yksinkertaisin on parasta. Meillä ensimmäiset kanttarellit syötiin kastikkeena uusien perunoiden kanssa - vain suolaa ja uuden sadon pehmeänmakuista sipulia. Voiko olla parempaa! 

Muistuttaisin että tänä vuonna keräilynsä ja muun säilönnän kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Esim mansikoiden sanotaan olevan noin kolme viikkoa etuajassa. Mustikat ovat jo kypsymässä ja hunajaakin! - oi sitä ihanan makuista uutta hunajaakin on jo kuulemma siellä täällä saatavilla. 

Nyt ei kerkeä alennusmyynteihin kun pitää kerätä ja nauttia. 

Mennään metsään!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos. Kyllä vaan metsä tuottaa sanoinkuvaamattomia makuelämyksiä. Ja se löytämisen riemu!

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram