Julkaistu 13.3.2016

Viime kesänä luin Konmari – siivouksen elämän mullistava taika – kirjan – en tykännyt yhtään, minua ärsytti! Ärsytti helppous ja tyyli ja tavaroiden hypistely ja kiittely ja hömpänpömppä. Mitä joku japanilainen kolmikymppinen sinkku (vielä kirjoittaessaan) voisi opettaa viiskytvuotiaalle? Että tällaisestako ne nyt kohkaa!

Silti vaatteiden osalta kokeilin – olenhan avoin ja nuorekas …? Vuoden lopulla luin referaatin ja hiukan pohdiskelua MIKSI tämmöistä hypistelyä japanilaisnaisen kirjassa on – ymmärsin japanilaisen animismin ja pystyin ohittamaan minua ärsyttävät kohdat.

Ostin ja luin kirjan uudestaan.

Kaikki taloutemme juoma-astiat kerättiin keittiön pöydälle

Mikä ihmeen elämänmullistus Kondoiluun, marinointiin tai marittamiseen liittyy? Tavaroiden ainoa valintakriteeri on : tuottaako tämä minulle iloa? Ilo toki käsitetään laajana ajatuksena, sadetakki ei ehkä sinänsä tuota iloa muuten kuin sateella pitäen minut kuivana. Tavaroiden oikeaa määrää ei ole vaan jos kaikki tavarasi tuottavat iloa, ne jäävät..

Idea on, että tavarat säilytetään kategorioittain samassa paikassa. Astioiden suhteen tämä on varsin yksinkertaista. Tänä aamuna päätimme ”marinoida” juoma-astiat. Kaikki talon juoma-astiat kerättiin pöydälle ja poimimme iloa tuottavat. Yksinkertaista. KingstoninTeVelde-Luoman ja 365-projektin  jäljiltä jääneitä  astioita käsiteltiin kaikkia ihan kädessä ja jokainen poimi itselle iloiset astiat.

Ensin : – valitse mistä haluat juoda nyt kahvia. Kondo neuvoo, että projektin aikana ei tehdä muuta – ei juoda, syödä tai kuunnella musiikkia. Mutta nyt on aamu! me tarvitaan kahvia

"Äiti, tämä ei tuota mulle yhtään iloa" - "Ei haittaa, poimit vain ne jotka tuottavat. Ne, jotka eivät tuota iloa kenellekään meistä, jäävät jäljelle"

Näitä on käytetty vain kerran mutta ne tuottavat iloa

Tämä on niitä omituisia juttuja jotka vaan toimii. Kattilat, kipot ja kupit olen jo aikaisemmin marittanut ja kummallisesti niinkin yksinkertainen valinta kuin ilo oikeasti toimii.  Se on se ainoa syy miksi valitset jonkun astian kaapista tai jätät sen valitsematta. 

Muista kiittää. Muista kiittää tavaroitasi palveluksista. Tämän tulkitsen niin, että luopuminen helpottaa ja itselle jää mahdottoman hyvä olo: kaikki tapahtui hyvässä hengessä.

Näin paljon jäi iloa tuottamattomia. Jokainen on käynyt kädessä ja siitä on sanottu jotain. Nämä vapautetaan jollekulle muulle lahjoittamalla ne kirpputorille. 


Monet iloa tuottavat pääsivät näkyvämmälle paikalle. Molemmat ennakkokysymykset: ”jääköhän meille mitään?” ja ”lähteeköhän näistä mikään?” olivat turhia.

Kiitos Konmari.

Vuosi Marie Kondon vierailusta

http://keittiomestaripaiva.fi/ 

Kommentit (2)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Kivasti kuvattu postaus, ja tarkoitan tällä sekä tekstiä että kuvia! Motivoi kokeilemaan itsekin tuota strategiaa. Jaan kirjoituksesi tänään KK:n Facebook-ystäville!

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiva kuulla - kiitos! Vaikkei  loppuelämän ratkaisusta olisikaan kyse, niinkuin Kondo lupaa, lyhyempikin aika kelpaa.  

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram