Kauppahallin vilinässä nenääsi tulee ihana tuoksu. Einstein ja Gödel eivät kyenneet ratkaisemaan aikamatkatkan ongelmaa mutta ruuan avulla matkustit kahdenkymmenen vuoden päähän - kesään ja muistat tuoksun, maun, lämpötilan ja sen, miltä tuntui. 
Rakkaus liittää meidät läheisiimme ja muistamme ihmisiä ruuan kautta.

Viemme rakastettumme syömään tai hemmottelemme herkuilla kotona. Sanonta "tie miehen sydämeen käy vatsan kautta" on tuskin tuulesta temmattu. Äitinä tiedän että lapsen ruokkiminen on elämän ihanimpia hetkiä. 

Seuraavan viiden viikon aikana kirjoitan torstai-sarjan rakkaudesta, Rakkaudesta ruokaan ja rakkaudesta jota ruualla voi ilmentää toisiin ihmisiin. 

Mummojen tekemät ruuat tuntuvat järjestään olevan parempia kuin kenenkään muun. Vaikka pullataikina tai lihapullat tehtäisiin prikulleen samalla reseptillä - mummon tekemä maistuu paremmalle. 

Meidän lasten mummo tekee ne maailman parhaat karjalanpiirakat ja muistan että vanhin tyttäremme söi mummon puuroa kattilallisen kerrallaan.  

 

Karjalanpiirakat

Keitä tiivis riisipuuro tai yhtä hyvin vehnähelmi- tai ohrahelmipuuro, mausta suolalla. Ja todellakin puuroa tehdään se kattilallinen ja syödään puurona osa.
Puuron annetaan jäähtyä, jotkut "mummot" laittavat täytepuuroon kananmunan. Mutta jos puuro on tiivistä sitä ei tarvita.  

Pohjataikina:

1 ½ dl vettä
1 tl suolaa
2 ½ dl ruisjauhoja. Itse tykkään pienen myllyn hiukan epätasaisista ja vähän karkeista jauhoista, 
1 dl vehnäjauhoja 

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Ruisjauhojen ja vehnäjauhojen suhteella saat mieleisiäsi piirakoita, Erittäin ruispitoinen taikina on vaikeampi kaulita ja käsitellä, vehnäjauhot (sitko) helpottavat leipomista. 
 

Taikina jaetaan noin 30 palaksi ja leivotaan pyöreitä pohjia. Lusikallinen puuroa levitetään keskelle - jätetään reilusti reunaa. Nostetaan molemmat reunat täytteen päälle ja puristellaan =rypytetään reunat puuron avulla 
Paistetaan hyvin kuumassa 275asteessa. Uunista otettua voidellaan voi-maito-seoksella ja peitetään liinalla. 

 

 

Mummo vaatii että otat nyt mukaasi nämä karjalanpiirakat, ruisleivän tai rahkapullia. Vaikka et tarvitse mitään sinusta silti tuntuu lämpimältä ja tiedät miksi on tärkeä ottaa lahja vastaan vaikka se romahduttaa "kesäkuntoon-dieettisi". Koko bussimatkan kotiin ajattelet mummoa ja mummo varmasti ajattelee sinua. Molemmilla on hyvä mieli,  molemmat "sanoivat" toisilleen Minä rakastan sinua - vaikkei ihan niillä sanoilla. 

Aikamatkailu ruuan avulla ei vaadi erikoisia reseptejä, yleisesti kai päinvastoin. Meidän Jukka on päättänyt oppia muikkukukon leipomisen - ihan niinkuin oma äiti sen teki - nyt ei kaivata minun neuvojani vaan äidin.  Jukan pappa opetti muikun savustuksen ja niiden laatuluokituksen kriteerit syntyivät papan mukaisina : yhtä hyviä, melkein yhtä hyviä tai ei kuitenkaan niin hyviä kuin papan. 

Vanhemmat ja isovanhemmat ovat ympäri maailman arvostettuja ruualla rakastamisestaan. Maailman tunnetuimmat kokit myöntävät että on ruokia, joita oma isoäiti on tehnyt paremmin.  Nigella Lawsonin mummo teki lounaspiirakkaa. 

Isoäidin reseptikirjoja löytyy monellakin trendikirjojen välistä. Googlessa "isoäidin resepti" löytää 107 000 hakutulosta.

Kai sinullakin on joku mummon tai äidin - ehkä papan ruokamuisto? 

Viikonloppuna nautitaan kylvystä ja kerron mitä ihanaa ruokasoodasta ja teestä  asiaan liittyen voi keittiössä valmistaa.

Alkuviikosta Jukan vuoro käyttää vauvanruokaa Keittiömestaripäivänä.

Ensi viikon torstaina rakkausteemalla  jakamisesta

 

Kommentit (2)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Todellakin, jo tietyn ruuan tuoksu voi palauttaa mieleen ihania muistoja ja viedä kauas menneisyyteen. Ruualla rakastaminen on ihan totta ja mahdollista. :-)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Niin se on, monet vanhemmat ihmiset eivät esim ole tottuneet puhumaan ja sanomaan - se ei ollut sillälailla tavallista - rakkautta osoitettiin vaikka ruualla. Hyvin monen mummolan ruokapöydässä on vierailupäivänä niitä ruokia joita omat lapset ja lapsenlapset ovat ilmaisseet rakastavansa. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram