Olen ollut utelias ja kysellyt tuttavapiirissäni mitä he syövät evääksi. Kalastaja, kansallispuiston puistonhoitaja, biologi, kirvesmies, eräretkeilijä - entäs pyöräilijä. 

Aku - biologianopiskelija suosii päiväretkellä perinteistä hyvää pähkinä-rusinapussia. Leivän päälle pestoa ja vissy ja vesi maistuu juomana. Repusta löytyy usein myös banaani ja suklaata. Nuotiopaikan lähettyvillä arkinen kasvissyöjä vaihtaa retken pyhäretkeksi ja lihaisa grillieväs maistuu. Kahvi kelpaa aina, jos se on nuotiolla keitettyä. 

Kalastaja Janne lähtee iltahämärissä töihin. Laivassa on mukana eväsleipiä ja termarissa lämmintä juotavaa. Joskus pitkänä päivänä jos vaikka nostetaan kaksi vetoa, saatetaan keittää rantakala tai nuotiopaikan sattuessa sopivaan kohtaan mukana on grillievästä. 

Leo lähtee hoitamaan Linnansaaren kansallispuistoa repussaan useinmiten leipäevästä. Vaikka työhön kuuluu nuotiopaikkojen huolto ja niitä on varsin tiuhaan alueella, useinmiten kahvi löytyy termospullosta. Sillointällöin mukaan lähtee kuitenkin grillimakkaraa ja nokipannukahviakin joskus keitetään. 

Eräretkeilijä Juho kantaa monen päivän eväät repussa joten kaupan kuivamuonapussit sopivat hyvin tarkoitukseen. Spagettipussi on helppo kantaa mukana ja siitä voi rusennella pätkiä kiehumaan. Tonnikalaa sekoitetaan joukkoon. Tonnikala on öljyyn säilöttyä jolloin siitä riittää energiaa paremmin. Eräretken visuaalinen elämys tulee upeista maisemista enemmän kuin eväistä. Tärkeää että eväs on kevyttä kantaa ja siitä saa paljon energiaa.

Kirvesmies Jukka ottaa mukaansa usein edellisen päivän ruokaa tai leipää. Näihin edellisiin verrattuna hänellä on mahdollisuus lämmittää ruoka työmaakontin mikrossa. Kahvinkeitin on myös käytössä. Proteiinipitoiset ruuat ovat suosiossa. Työtä ei salaattieväällä jaksa. 

Kun Teppo lähtee pyöräilemään reissua, joka kestää useamman tunnin, mukana täytyy olla riittävästi juotavaa, ja nopeaa hiilihydraattia. Saatavilla on geeliä - lähinnä hiilihydraattia (sokeria) ja kivennäisiä sisältävä pussi, josta riittää energiaa noin tunnin tarpeiksi. Energiapatukat soveltuvat myös. Matkan ajan pyritään vain jaksamaan suoritus, ennen- ja jälkeen- ruuat ovat keskeisempiä. 

Eräs blogini lukija vinkkasi aivan loistavasta eväästä, "matkan päällä" syötävästä,  jota myös kokeilin. Mahtava linssikeitto oli lämmittävä, maukas ja piti hyvin nälkää. Keitto on vegaaninen, joten sopii kenelle tahansa. Tulinen linssikeitto - niinkuin minä sen tein: 

Tulinen linssikeitto

rypsiöljyä
1 punasipuli
2 perunaa
2 valkosipulin kynttä
1 sentin pätkä inkivääriä raastettuna
200 g punaisia linssejä
1 tölkki paseerattua tomaattia
½ tölkkiä kookosmaitoa
1 tl fariinisokeria
6 dl vettä
reilu pala pienittyä tuoretta chiliä
(chilijauhetta)
suolaa
mustapippuria
yrttejä - minulla sattui olemaan lehtiselleriä ja timjamia

 

Pienitty sipuli, valkosipuli ja inkivääri freesataan hetki öljyssä. Kattilaan lisätään tomaatti ja perunat ja puolet vedestä, sekä huuhdellut linssit ja chili. annetan kiehua noin puoli tuntia ja lisätään kookosmaito ja vettä tarpeen mukaan. Annetaan kiehua vartti ja maustetaan ja tarkistetaan maku. 

Muhii termarissa mainiosti. Mukaan kannattaa varata vaikka vaaleata leipää Muista että vesi tehostaa tulisuutta ja maitojuomat laimentavat.

 

Gallupryhmäni koostui sattumalta miehistä ja olen vakuuttunut että silläon merkitystä, kun jokaisen eväserikoisuus - joinain kertoina mukaan otettava suosittu eväs on nuotiolla paistettu makkara ja nokipannukahvi. 
 

Tottakai kokeilin ja maistelin, mikä eväässä viehättää. Makkara on helppo ja nopea valmistaa eikä siihen tarvita kuin tuli. Makkarassa on mausteet valmiina ja se on helppo syödä. Kaikesta moittimisesta huolimatta makkara on myös loistavaa ja tehokasta raaka-aineen käyttöä. 
Monen mielestä makkara on vihannes, eikä sitä pidä lihalla pilattavan, toiset ovat  täyslihamakkaroiden puolella. 

Itse valitsin tuollaisen varsin tavallisen 75% lihapitoisuudeltaan olevan makkaran. 

 

Tämän viikon evasrankingistä tuli kaikkea muuta kuin ranking. 
Neljä superhyvää evästä kilpailivat paikasta kärjessä. 

Tyydyn siis luetteloon

Tulinen linssikeitto

Muikkukukko

Bocadillo

Skottilaiset munat

 

Ihan mahtavia olivat myös banaaniset energiapatukat - tai keksit. Ne toimivat juuri niinkuin kuuluukin - silloin kun ei muista ottaa mukaan tai jaksa tehdä "oikeaa" evästä. 

 

Vielä viikon pohdiskelen eväsasioita ja teen jokainen arkipäivä jonkun evään myös nähtäväksi Keittiömestaripäivän fb sivulla. Ensi torstain kirjoituksessa perehdyn astioihin, pusseihin, pulloihin, kippoihin ja kuppeihin, joita eväiden kuljetukseen, säilytykseen ja syömiseen voi käyttää. 

Ehkä raapaisen myös sitä, miksi netti pursuu upeista ihanista ruokaohjeista mutta eväslähtökohdasta asiaa ei juuri löydy. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram