Olen tehnyt käsilaukkutestejä - tai oikeastaan repputestejä erilaisten eväsainesten säilyvyydestä. En nyt itse viime aikoina, mutta toisaalta perinne on jo siirretty lapselle. Viikottaisen harrastuksen tiimoilta joitakin testejä on suoritettu myös nuoremmassa polvessa. 

Mikäli heräsi kiinnostus tällaista testiä kohtaan:  tähän tarvitaan tavallinen tilava naisten käsilaukku tai reppu (en usko että miehen reppu toimii tässä). Käsilaukkuun otetaan joku testiraaka-aine esimerkiksi banaani. Käsilaukkua käytetään ihan normaalisti muutaman viikon ajan: pengotaan, heitetään lattialle tai tuolille, pidetään lämpimässä autossa. Koe on ohi ja tulokset nähtävissä kun käsi sattuu seuraavan kerran koeraaka-aineeseen. 

Omat eväät on helppo unohtaa., ensin tulee joku muutos normaaliin päivärytmiin. Esimerkiksi juuri kun on ottamassa eväät esiin, ilmenee joku homma, joka täytyy heti hoitaa, iltapäivällä onkin liian myöhä ja ajattelen ,että evään voi syödä sitten huomenna. Kuten tiedämme "huomenna" ei ole päivä. On olemassa vain yksi päivä ja se on tänään. 

Muunnelma tästä on unohtuneet jääkaappieväät. Varsinkin kun pakkaa evään omaan ostettuun rasiaan mitä ilmeisimmin eväsrasia saa olla työyhteisön jääkaapissa hyvinkin pitkän testiajan ilman että kukaan uskaltaa koskea. Yhteisessä koelaboratoriossa voi päivittäin seurata tilanteen kehittymistä ja kerätä rohkeutta. 

Koetuloksia: 

Banaani muuttuu hajultaan makeaksi ja hajusta huolimatta vaikeaksi nähdä syvästä laukusta, koska väri muuttuu lähes mustaksi. Käsiteltävä varovasti - hyvin onnistuneessa testissä pehmennyt hedelmäliha pyrkii ulos jokaisesta kuoren aukosta. 
Omenaa pystyy nauttimaan yllättävän pitkään, mikäli pintaan ei tule merkittäviä lommoja. 
Appelsiini onkin mielenkiintoinen. On mahdollista että appelsiini säilyy erittäin siistinä koko testiajan mikäli sen pinta säilyy ehjänä. Appelsiinista mietonee tuoksu ja sen pinta kovettuu. 
Avocadon reaktio säilytykseen on samankaltainen kuin appelsiinilla. Avocado on varsin tumma jo lähtökohtaisesti joten testihedelmänä se on oiva. Avocado muuttuu kivikovaksi. 
Pussitetuilla eväillä on lähes kaikilla samankaltainen säilyvyysprosessi: ne nesteytyvät. 
Rasiassa olevat eväät vain harvoin kelpaavat testituotteeksi koska löytäminen on helppoa. Kuitenkin jos onnistuu rasiatestissä, saattaa pystyä kasvattamaan erilaisia homeita.

Oppimista ei juurikaan tapahdu. Testin voi suorittaa jopa peräjälkeen montakin kertaa ja löytämisen riemu on aina vilpitön. 

 

Torstaiteemoissa

käsittelen muutaman kerran eväitä. Jokainen arkipäivä testaan jonkun evään - en tuolla säilytystestillä vaan ihan syömällä sen. 

Aloitus oli viimeviikon torstaina ja arkisia eväitä on siis kertynyt viisi. Jokainen päivä mietin miten lähellä täydellistä evästä valittu ruoka on.

Tämän viikon eväsranking: 

1. Pitaleipä jaetulla 
1. Riisi-vaniljapuuro

3. Kanttarellipaistos 

4. Moussaka.

5. Ruisleipä

 

Arkipäivisin Paras eväs ikinä- eväsehdokkaita voi seurata Keittiömestaripäivän fb-sivulla

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram