Näinkin laiskaksi ihmiseksi minulla on suhteellisen puhdas koti. Mutta on minulla eräs laiskuudesta johtuva pahe: kaadan kahvinkeittimeen veden sillä kahvikannulla. Niin ei ehdottomasti pitäisi tehdä - vaikka huuhtelisi kannun aina. 

Ei hätää. Mikä on ehkä ilahduttavin arjessa tapahtuva yllätys? : Viikkosiivouksen teko! Eilen minua kohtasi tämä perheenäidin unelmatilanne. Tyttäret Utu ja Tiuku makasivat sohvalla maireina ja koti oli siivottu. 

Minulla jäi aikaa johonkin projektiin. Se projekti oli siis kahvinkeittimen puhdistus. 

Te tiedättekin että minulla on sitä soodaa. On minulla myös etikkaa, suolaa ja sitruunamehua mutta kun nyt olen mieltynyt siihen puhdistusaineeseen niin soodaa! - vielä kerran soodaa. 

Kaadan siis säiliön täyteen vettä ja sirottelen runsaasti soodaa perään. 

Nyt on aikaa keittää kahvia? Vähän samanlainen ajatus kuin usein sähkökatkoksen sattuessa kun joku muu työ keskeytyy katkoksen vuoksi - ensimmäinen ajatus on että taidanpa keittää kahvia. No nyt ei ole katkosta ja keitän itselleni Cafe au laitn ja luen pikaisesti lehden   Minullahan on pressopannu juuri näitä tilanteita varten!

 

Olen merkittävä kahvijuomien kuluttaja, jos joskus päätän lopettaa kahvin juomisen se epäilemättä näkyy paikallisen kaupan kahvinmyynnin laskuna.  

 

Mutta pyöräytän tiskiharjaa välillä muutaman kerran vesisäiliössä ja laitan keittimen päälle. Mietin ilkeänkö laittaa kuvaa tuloksesta mutta voitte pitää minua varoittavana esimerkkinä.- kahvinkeitintä tulee pestyä liian harvoin. 

No niin näin paljon sotkua jo irrotettu. Koska tulos on näin hirveä laitan vielä vähän lievemmän soodaveden säiliöön ja harjaan vielä. Huom! Sooda ei sovellu alumiinin puhdistamiseen joten hillitysti! Monessa kahvinkeittimessä putket ovat alumiinia. Sooda on kuitenkin tehokkain irrottamaan kahvin rasvaa, jota suurin osa kahviliasta on. 

Nyt siis kaksi keittokertaa. Seuraavaksi säiliö täyteen puhdasta vettä ja jälleen harjaus että sekä irronnut lika ja sooda saadaan pois. 

Keitin pelkkää vettä neljästi jotta saisin putkiin mahdollisesti jääneen soodan huuhdottua pois. 

Keittimen ulkopuoleen voi kahvitahroihin käyttää soodatahnaa - ainakin pinttymiin mutta astianpesuaine toimii lähes yhtä hyvin. 
Tilanne oli siis kriittinen niinpä käytin soodaa.

HUOM! Lämpölevyä ei pidä puhdistaa soodalla. 

Jos olet nohevampi kuin minä etkä väärinkäytä kahvinkeitintäsi ja ongelma on pikemminkin kalkki suosittelen etikkaa tai sitruunahappoa. Proseduuri on sama käyttipä mitä ainetta tahansa. 

Raikkaita kahvihetkiä. 

Viimeksi intoilin soodan ja teräksen kanssa. Liesitasoa intouduin puhdistamaan ja lopulta lähti lapasesta messinkisen kirppariaarteen kanssa ja puhdistin sen ketsupilla.

 

Kommentit (7)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Niin aika usein sen muistaa keittäessään kahvia - että siis pitäisi. Mutta minun pääni ainakin unohtaa ,mielellään

Jokainen voi olla kokki

Pii
Liittynyt29.2.2016

Niinpä yksi ryhtymisen paikka tämäkin . Joo kirahvikääretorttu! Kiitos ja ole hyvä. 

Jokainen voi olla kokki

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Hienoa, että annoit näin konkreettiset vinkit kuvien kera ja kerroit kokemastasi, Pii! Laitan tämän KK:n Facebook-kavereille jakoon ja kysyn samalla, millaisia toimivia metodeja muilla ehkä on.

Hm.

Laitan 1 litran vettä säiliöön ja sekaan 2-3 rkl soodaa.Huuhtelen kolme kertaa täysillä säiliöillä vettä.Tämä on hyvä keino.Putsaan keitintä usein joten 2 rkl soodaa piisaa/kerta.Joka kerta keitin lopettaa ylimääräiset porinat.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos Arja jakamisesta. Hm. toivoisin olevani yhtä viitseliäs. Puhdistan aivan liian harvoin. Muistan yleensä puhdistamisen silloin kun kaadan vettä kahvia keittääkseni ja vilpittömästi lupaan tehdä puhdistamisen "ihan kohta" .  Todellakin kohtuumäärällä pärjää kun tekee usein. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram