"Älä osta mitään missä on tuoteseloste" - sellaisen lausahduksen olen joskus kuullut, eikä ajatusta pysty nykyisin noudattamaan.  Jo tilalta ostettuun maitoon on liitettävä seloste. 

Kyyttö on puhdasrotuinen Itäsuomenkarja- rotu. Minusta on viehättävää ja juurevaa kun Miina Äkkijyrkkä on ottanut ihan elämäntehtäväkseen säilyttää ja vaalia oman lehmärotumme puhtautta ja ilmeisesti "pelastanut" rodun pitämällä ääntä asiasta silloin kun rotu oli vähimmillään. Mutta eihän se Äkkijyrkkä yksin,  eikä ikuisesti. Onneksi on tiloja jotka jatkavat rodun ylläpitoa. Toivottavasti myös lapinlehmä saa kannattajia niin paljon että rotu säilyy. Itse hankin kyytön lihaa ja maitoa ihan tuosta läheltä - tietenkin - Kuusikkopirtin maitotilalta.

Kyyttö nimitys tulee ilmeisesti lehmän värin kuviosta, Lehmä on sivuiltaan punaruskea ja ns. "kyyselkä" vaaleampana selän raitana. Kyyttö on aikoinaan jalostettu nupoksi. Kyyttö oli alunperin lypsykarjarotu mutta nykyisin myös lihakarjana pidettävä. Kyytön maidosta tulee erinomaista juustoa - ja juustoahan minä ajattelinkin.... maito maistui vaan niin hyvälle että se kului juomana ja muihin pienempiin kohteisiin. Palataan kohta kyyttöön....

Tänään pesin käteni kotona keittiössä kahdeksan kertaa - sillälailla huuhtaisemalla.

Ruuan kanssa töissä tekemisissä olevat tarvitsevat hygieniapassit ja salmonellatodistuksen.  Tämä siitä huolimatta että meillä on todella puhdasta ja huolellisesti valmistettua ruokaa , kylmäketjut katkeamattomia ja ruokanäytteet talletetaan ruokapaikoissa joka päivä . Kaikkien raaka-aineiden alkuperä on saatavilla ja allergeenit mainittu tai ainakin saatavissa. 

No entäs meidän luonto? Juuri katselen kun luonto puhdistaa itseään joka paikassa pöllyävästä männyn siitepölystä. Mutta siitepölykään ei ole likaa, Ajatella meillä on sellainen luonto, että voimme mennä metsään ja syödä sieltä suoraan ketunleipiä, marjoja ja juoda järvestä vettä. Se on jotakin äärimmäisen arvokasta. Sitä ei voi saada eikä ostaa, siihen on vaikea palata jos sen on kerran menettänyt. Meille on annettu tämä käsiimme ja on meidän tehtävämme päättää antamastamme perinnöstä.

En uskalla väittää - kun en ihan asiaa ole tutkinut. Mutta sellainen käsitys minulla on, että meillä muukin kuin luomuksi tarkastettu on likimain yhtä luomua kuin muualla maailmassa luomuksi määritelty.... ja taas muistutan että kyse on vain käsityksestäni ei tiedosta. 

Mutta onko puhtaus puoli ruokaa? Voi se olla enemmänkin. Puhtaudella on paitsi konkreettista merkitystä kaikesta mitä elimistöön jää, myös mielikuvatasolla. Ja minä väitän maussa. 

Mitä kauemmaksi meidän lastemme makukokemus jää puhtaasta ja prosessoimattomasta, sen vaikeampaa on palata takaisin. Kun makukokemukset on kyllin kauan jalostettua ja puolivalmiste-painnotteista, sen vaikeampi on opettaa mikä on ruuan "oikea", puhdas maku. 

Sunnuntai-aamuna meillä syötiin puhtaan makuisia ja perinteisiä

lettuja. 

1 l kyytönmaitoa
2 kananmunaa
½ rkl suolaa
½ reilu sokeria
n 4dl vehnäjauhoja 
½ dl rypsiöljyä
 

Iltapäivällä tytöt leipoi vielä pullaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mutta se pääruoka - Jääpaisti kyytön sisäpaistista. 

Jukka lupasi kirjoittaa jutun siitä sunnuntaina. 
 

Vehnärisoton

voin kuitenkin tässä kertoa. 

3 dl vehnähelmiä
1 suurehko sipuli pilkottuna
1 dl rypsiöljyä
puolikas kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
desi valkoviiniä
kiehuvaa vettä.
½ desiä raastettua parmesania

Rypsiöljy kuumennetaan ja sipuli ja vehnähelmet laitetaan kuullottumaan. Lorauta valkoviiniä ja anna kuumentua. Ala lisätä kiehuvaa vettä vähän kerrallaan ja kiehua hiljakseen kunnes vesi on imeytynyt. Lisää veteen liuotettu kasvisliemi ja mausteet. Lisää niin paljon vettä että se imeytyy lähes kokonaan , Lisää parmesania lopuksi. 

 

Torstai-teema lähiruuasta alkoi viimeksi Voi jestas mitä ruokaa ja samalta ruuanhakureissulta tarttu matkaan myös Jukan karitsan maksa. Onnellisen timpurin naapurissa asuu onnellinen lampuri

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram