Meidän perhe - neljä henkeä Minna, Jukka, Tiuku ja Utu - sovimme että noudatamme budjettia - tarkkaa budjettia! koko elokuun. 

Monella perheellä tämänkokoinen ruokabudjetti on ehdoton välttämättömyys - ja pienempikin. Kuluttajatutkimuskeskuksen laskelmista ja kuningaskuluttajan tiedoista kaivoin niukaksi ruokabudjetiksi 600€. Lisäksi asetin säästötavoitteen 45€/kk.

Ajatus on, että säästämistä ei tarvitse ajatella jatkuvasti ja ruoka, jota syödään, olisi terveellistä ja maukasta. Lähtökohta on normaali maanantai. Meillä on normaali määrä perustarvikkeita ja toivottavasti kuun lopussa vastaava määrä, eli HS-jutussa lasten köyhyydestä kuvattu tilanne ei toteudu - eli ei tule tilannetta jolloin syödään viimeisiä ruokia. Samalla haluan osoittaa että ruokabudjetti kannattaa osittaa viikottaiseksi budjetiksi. 

Aamu alkoi tietysti sillä sisällöllä jota kaapeista löytyy.  Pekonia löytyi, munia ja nakkipaketin loppu. Näistähän syntyy hyvinkin aamiainen. 

Kesälomalaisina nukuttiin pitkään ja skipattiin yksi ruokalaji välistä kun kierreltiin kirpputoreja ja käytiin kaupassa. Edes jäätelöä ei tehnyt mieli. Iltapäivällä kahvileipänä oli eilistä pannukakkua. 

Illalla syödään kalakeittoa. Senkin kala on pakasteesta eli aiempia hankintoja. Lupaan että kun kuukausi loppuu, samalla tavalla ei tarvitse kiirehtiä kauppaan vaan kaapista löytyy vielä syötävää. 

Huolehdin että kun kuukausi päättyy, kaapissa on jotakuinkin yhtä paljon ruokaa kuin tässä alkutilanteessa. 

Kaupasta ostin Tiukun tekemän ruokalistan mukaan tarvikkeita.  Joitakin yleistarvikkeita, niinkuin öljy. Joitakin mistä saadaan pidemmäksi aikaa apetta: iso jauheliharasia ja possun ulkofilettä - joista siis useampi ruokalaji, meetwursti riittänee parille viikolle ja muutama tumma suklaalevy leivontaa varten. 

Tähän budjettiin en osta mitään muita kuin ruokatarvikkeita. 

Tällä kertaa loppusummaksi tuli 84,60. Viikolle on varattu se 140€ - säästöosuus 10€. Näissä ostoksissa ei ollut maitoa - sen käy Jukka tuosta maatilalta.  Loppuviikosta käydään myös kaupassa täydennys- ja tuoretuotekäynnillä tarvittaessa. 

 

Tämän verran tuotteita tuli kaappiin. Lisäksi hedelmiä, leipää, tomaattia, kurkkua, kuiva-aineita. 

Näihin lukemiin, näihin tunnelmiin. 

Kuinka edetään

 

 

 

Kommentit (44)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Hei Keittiömestaripäivä, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Jaoin sen KK:n Facebook-kavereille, ja Facebookissa näyttää nyt olevan vilkasta keskustelua aiheesta. Haluaisitko käydä kommentoimassa myös itse osaltasi keskustelua?

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ok hyvä. Tottakai käyn. Kiinnostaa itseäkin ihan valtavasti tämä koitos. Innostunut fiilis.

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

150€/hlö kuukaudessa. Melkoinen tavoite. Mielellään lukisin paljonko suositte kotimaisia aineksia tämän kuukauden aikana.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ehkä jossain toisessa projektissa. Edellinen oli lähiruoka - aiheinen se oli kotimaista ja vieläpä läheltä.

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Juu, ei tarvitsisi yrittää suosia kotimaista normaalia enempää. Enemmänkin kiinnostaa vaihdatteko jonkun normaalisti ostamanne kotimaisen tuotteen nyt hinnan vuoksi ulkomaalaiseen.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Mielenkiintoinen kysymys. Minäpä seuraan asiaa hiukan loppukuun ajan. Syksy on siitä edullinen kotimainen aika, että kotimaisia vihanneksia, hedelmiä ja juureksia on edullisesti tarjolla. Voisin oikeastaan palata tähän aiheeseen myös uudelleen joskus talviaikaan. 
Joo minäpä tutkailen tilannetta. 

Jokainen voi olla kokki

köyhänelämää

Neljä henkeä ja budjetti on meillä noin 100 € viikko ruokaan. Tuolla summalla saisi jo jotain luksustakin kun meillä mahtuu omaam summaan extraakin :-)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Minäkin "maistelin" mielessäni ensin tuota satasta /viikko ja olisin ehkä siihen mennytkin mutta sitten olisi tullut se mutta: meidän Jukan työ on kuitenkin fyysistä ja kuluttavaa ja oma työ epäsäännöllistä. Ruuanlaiton järjestäminen ja toisaalta mahdollisuus käydä joskus lounaalla lounastauolla oli sisällytettävä tähän budjettiin. Itsekin syön sillointällöin työpäivänä varsinkin kun normaali ruoka-aika ei satu vuorojen väliin. 
Uskon että tähänkin budjettiin mahtuu arkista luksusta ja niitä voisivat olla tyttöjen leipomiset ja minulle vaikka se espresso :) 

Jokainen voi olla kokki

Jari J. Marjanen (oikea nimi)

En nyt puutu siihen, ettei tuo vaikuta kovinkaan "haastavalta", vaan summa on useitten ihmisten arkipäivää. Sen sijaan elokuu on varsin helppo haastekuukaudeksi, koska se on syyskuun alun ohella parhainta sadonkorjuukautta, jolloin tuoreita kasviksia saa hyvin halvalla, esim. kaalia alle euron kilo. Jouluruokien hankkiminen tuohon hintaan voisi jo olla pienoinen haaste.

Huomattakoon lisäksi, että 600 € / 4 henkeä on enemmän kuin 150 € / 1 henki, koska suuria pakkauskokoja saa halvemmalla.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Olet oikeassa että elokuu on helpompi kuukausi monen tuotteen edullisuuden vuoksi. Kuukausi valikoitui blogin seurantakuukaudeksi osittain sattumalta ja osittain siksi että kerkiän paremmin hoitamaan homman ja sitoutumaan tähän jonkin verran joka päivä. Pistän korvan taakse ja mietin tuota jouluruoka-asiaa.  Äkkisestään ajatellen pyrkisin säästämään rahaa jouluhankintoja varten niiltä kuukausilta, jolloin se on luontevaa - vaikkapa nyt. 
Myös pakkauskoko-huomio on totta ja useinmiten pakkauskokojen vuoksi isompi ruokamäärä on annoshinnaltaan edullisempi - yhden hengen pakkauskokoja ei oikein edes ole. 
 

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Tuohon summaan meillä 5 henkeä ja pesuaineet, paperit ym. lisäksi kuuluu koiran ruoka - hyvin pitäisi pärjätä ilman miettimistä 600€ neljä henkeä ja vain ruoka

Pii
Liittynyt29.2.2016

Toivottavasti. Nythän se nähdään. Siitä tässä onkin kyse: Kun kerran perehtyy ja ottaa tavaksi on helpompi hallita asia miettimättä.

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Ei millään pahalla, mutta tää budjetti on kyllä ihan järkyttävän typerä. Monilla työttömillä perheillä ei ole käytössään MILLOINKAAN edes tuota 600€... Realiteetti on se, että yksineläville jää alle 100€ käyttöön ja lapsiperheillä ehkä satanen pari enempi. Todellinen haaste tämä olis jos te oikeasti tiputtaisitte tuon summan 200-300 euroon kuukaudessa ja aloittaisitte tyhjällä jääkaapilla----

Pii
Liittynyt29.2.2016

Tämä budjetti ei sikäli ole järkyttävä että se todellakin on laskennallisesti alempi kuin 2012 toteutunut tilastollinen lukema ilman kaikkea ravintoloissa ja kahviloissa tapahtunutta syömistä. Emme ole tällä hetkellä työttömien perhe joten siihen minulla ei ole antaa vastausta. Tämä ei ollutkaan virtuaaliretki jonkun toisen elämään vaan tämä pitää pystyä toteuttamaan niillä työajoilla, niillä harrastuksilla ja sillä käytettissä olevalla aikaresurssilla mikä meillä oikeasti on ja kuitenkin elää terveellisesti. Ei ole mikään haaste minun kannaltani tiputtaa terveellisyydestä - jonka katson erittäin tärkeäksi - saavuttaakseni jonkun kokemuksen. Testaan tässä myös sitä mitä kuningaskuluttaja - ohjelmassa on vuonna 2011 laskettu että nelihenkinen perhe tarvitsee syödäkseen "laadukkaasti" ja siitä tiputettu parisataa euroa! 
Tyhjä jääkaappi? Tämä ei ollut siis kokemusretki jonkun toisen elämään. On samantekevää aloittaako tyhjällä vajaalla vai täydellä koska lopputilanteessa tilanteen tulee olla sama kuin aloitettaessa. Ylipäätään edullisimmaksi tulee elämä jossa ei koskaan päästä kaikkia kaappeja tyhjenemään täysin: perustarvikkeita - jauhoja, sokeria, suolaa, mausteita, pastaa, riisiä, ryynejä, hiutaleita kannattaa ostaa aian silloin uusi kun edellinen tyhjenee, silloin ei tarvitse yhdelle kuukaudelle ostaa ihan kaikkea - eikä varsinkaan yhdelle viikolle. 
 

En asian tässä vaiheessa pysty mitään johtopäätöksiä vetämään siitä, miten runsas budjetti tämä on, niinkuin sanottu vaikka tiedänkin sen kokonaissumman joka perheellämme on sellaisiin kauppoihin mennyt, joissa teemme ruokaostokset, en ole koskaan eritellyt pelkän ruuan osuutta. Lisäksi molemmilla kuluu jonkun verran ruokailuun lounastauolla. 

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Niin totta. 600 e on todella iso summa. Ite olen yh. Ja meillä syötäs tolla 2-3 kk. Sais meillä ainakin todella hyvät herkut tolla rahalla. Syötäs 2-3 kk tolla summalla.Taloudessa minä ja lapsi.

Matti taskussa

Tuo teidän budjetti on yli puolet meidän koko kuukauden tuloista. Paljonko se on prosentteina teidän tuloistanne? 

Pii
Liittynyt29.2.2016

No http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/05/pienituloiselle-ruoka-kallista tässä artikkelissa on käsitelty prosenttiosuuksia ruokakuluista. 
Ruuassa on monta muutakin resurssia, jotka vaikuttavat kuluihin. Meillä yksi tärkeä on aika. Molemmilla on pitkät työmatkat ja se ottaa sekä aika- että jaksamisresurssia.

Tästä haasteesta ei pidä tulla uusi lisätyö. Se pitää voida toteuttaa niillä mahdollisuuksilla mitä meillä on. 
 

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Harvalla vähävaraisella on tuossa maatilaa josta haetaan maito... Nelihenkinen perhe jossa kaikilla laktoosi vaivaa kuluttaa jo maitotuotteisiin aika summan. Vaikka aikuiset käyttäisi vain kahviin ja lapset ruualla niin 1.15€ purkki hinnalla se lohkasee jo osansa.
Useinmiten myös vähävaraisen jääkaappi ja pakastin on kraapittu tyhjäksi ennen kuin seuraavat rahat kolahtaa joten tuo "eletään tiukalla budjetilla mutta syödään 400l pakastin ensin tyhjäksi ja lopuksi sanotaan riitti hyvin myös ylellisyyksii" metodi ei ole lähelläkään todellisuutta. Itse vähävaraisena, neljänhengen perheessä elävänä tämä tuntuu vain rikkaan extreme matkalta, jolla loppujen lopuksi vain pilkataan köyhiä, kun kerran meilläkin oli siinä vielä varaa säästää ja käydä ulkona syömässä.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Maatilalta haettu maito on samnhintaista kuin kaupasta ostettu. Laktoosivaiva on juuri se syy miksi haemme maidon tuosta matkan varrelta. Mies ei kestä kaupan tavallista maitoa ja minun vatsani tulee kipeäksi laktoosittomasta - se on liian prosessoitua. Tinkimaito sopii kaikille. 
Tuohon jääkaappiasiaan taidan perehtyä enemmänkin joku viikko kun siitä on monissa kommenteissa mainittu. Ruokahan ei ole kalliimpaa tai halvempaa ottaako sen tyhjästä tai täydestä jääkaapista - asia ei siis vaikuta kuluihin. 
Tämä ei ole retki jonkun toisen elämään vaan omaamme. Työt ja koulut pitää hoitaa tämän kanssa. 
Emme ole rikkaita - olen itse matalapalkka-alalla. 

Ja usko pois en minä harrasta kirjoittamista siksi että haluaisin pilkata jotakuta. 
Tämä on kokeilu - perustuen niihin lukemiin joita olen meidän kulutuksesta etsinyt ja tilastokeskuksen, kuningaskuluttajan, kuluttajatutkimuskeskuksen ja muutaman artikkelin kautta etsinyt. Sen paikkansapitävyydestä ei tässä kuukauden vaiheessa ole sen enmpää tietoa. 
 

Jokainen voi olla kokki

M8

Ehkäpä tämä olisi haaste jos tehtäisiin realistisesti eli aloitetaan *tyhjällä* pakastimella ja melkein tyhjällä jääkaapilla...tämä on sama ku sanoisin että voin ajaa 3-5vk 5€ ja aloitan haasteen täydellä tankilla..

Pii
Liittynyt29.2.2016

On samantekevää onko tankki tyhjä vai täysi aloitettaessa, kunhan tilanne on sama lopputilanteessa. Bensakin maksaa ihan saman verran lisää sitä tyhjään tai vajaaseen tankkiin. 
 

Jokainen voi olla kokki

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ihan pikaisen kommentin lähetän tähän ja palaan asiaan sitten yöllä kun tulen. 
Juuri laktoosivaivan vuoksi haemme maidon matkan varrelta. Se ei tule halvemmaksi tai kalliimmaksi kuin kaupasta. 
Tämä on selvästi loukannut hyvin monia ja se ei ole ollut tarkoitus. En myöskään pyydä sitä anteeksi etten ole työtön, senkin olen kokeillut. 

Haasteen onnistumisen kannalta on samantekevää onko kaapit tyhjät vai täydet lähtötilanteessa, kunhan ne ovat samassa kunnossa lopetettaessa. Tai tankki täysi tai tyhjä, kunhan se on samanlainen kun asia loppuu - mitää kulueroa siinä ei silloin ole. 

Mutta tosiaan kiitoksia runsaasta keskustelusta palaan asiaan töiden jälkeen. 

Jokainen voi olla kokki

Äitee

Minusta tämä on kiinnostava haaste, jota aion seurata. Samalla seuraan myös oman keskituloisen, herkuttelevan perheen ruokamenoja. Monelle pienet varat ja tyhjä ruokakaappi ovat karua arkea, mutta se ei saa estää paremmin toimeentulevia järkeistämästä ja miettimästä omaa kulutustaan.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kysymyksesi aiheuttaa pohdintaa - hmm : En juuri nyt. 

Jokainen voi olla kokki

Äippä ja kuus pientä porsasta

Meillä oli heinäkuun ostot 1300€ ruoka kauppaan tosin jotain vaateostoksia on siellä mukana mut tää herättää kysymyksen mihin olen rahani tunkenut?olemme 8 henkinen perhe.täytyy ilmeisesti katsoa tarkemmin mitä ostaa ja mitä suuhun pistää ja ottaa tuo 600€ haaste myös itselle.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Niin minäkin havahduin että tiedän varsin tarkkaan sähkön, puhelimen, dieselin ym. Mutta oikeasti en tiedä kuinka paljon kauppalaskuista on ruokakulua. Kulutuskeskusteluissa myös ihmisten ilmaisemat ruokakulut vaihtelevat valtavasti. Haluan tosiaan tietää mikä se ihan erikseen otettuna on. 

Jokainen voi olla kokki

Äiti ja kuus pientä porsasta

Jäin eilen miettimään tuota 1300€ kauppasummaa.ässään siis tuo mennyt ja meillä pensakustannukset ei tuossa ole kun haetaan ne ve venäjältä mutta mielenkiinnolla otan haasteen vastaan ja jatkossa säästän kuitit niin tiedän mihin on raha mennyt.mekin olemme vähätuloisia (minä sairaspäivärahalla)
Mies työtön.
Tosin säästöillä ollaan eletty nyt myös.
1300€ kuulostaa liian suurelta summalta ja käyn kaupassa jokapäivä ilman kauppalistaa eli laitan kärriin sen mitä päähäni tulee.eli ei mitään suunnittelua.
Pitäisi tarkkaan suunnitella viikon ruuat.
Meillä lasten ikähaitari 17v-5v eli vanhimmat lapset syövät myös paljon mutta se ei selitä tuota summaa mikä on kauppaan mennyt.
Mies on taas vähäruokainen.
Jään siis seuraamaan tätä aihetta ja tänään meille myös pestään astianpesukone ja pyykkikone lähtee myös työnalle :)
Harmi että olet saanut nega kommentointia hirveesti.
Me asumme omassa talossa ja lainat maksettavana ym kulut tulee kk päälle.
Vuoralla asuminen on tänäpäivänä kalliimpaa kun omassa ja maksamalla omaa taloa pois.
Tämäkin myös näkyy köyhyytenä.tosin toimeentuloa ei olla haettu kun ollaan säästöjä saatu tehtyy mut tällä hetkellä rahat riittää kun on säästöjä mutta tällä tuhlauksella ei kovinkaan pitkään jos emme katso mitä ostetaan.
Nyt kiristyy nyörit tiukemmalle

Pii
Liittynyt29.2.2016

Totta.  Lapsista sen verran että todellakin - varsinkin pojat - syövät paljon ja energiantarve tuntuu olevan pohjaton. 

Astianpesukone ! :) Hyvä!

Omistusasumisesta samaa mieltä. Omistusasunto on lisäksi jossain tulevaisuudessa maksettu pois ja asumiskulut pienenevät kovasti vaikka tiukille joutuukin aina joskus. 

Ruoka on kuitenkin niitä kuluja joille voi tehdä jotain - asumiskulut on ja pysyy. 

Kiitos kauniista sanoista.

Jokainen voi olla kokki

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Mahtava haaste!
Ethän välitä noista negakommenteista? Näissä tällaisissa haasteissa on vain se vika, että niihin on aina jonkun pakko tulla vinoilemaan että "meidän perheessä on kymmenen ihmistä ja pärjätään kymmenellä eurolla kuukaudessa"-juttuja.
Neljän hengen perheelle 600 euron budjetti monipuoliselle ja hyvälle ruoalle on mielestäni haaste. Se on ihan varmasti toteutettavissa, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta ja kekseliäisyyttä. Seuraan tätä innolla!
Itse suunnittelen yleensä noin viikon kauppalistan ja käyn kerran viikossa kaupassa, ihan vain koska en jaksa säätää ruoka-asioiden parissa joka päivä. Kokkaan mielelläni ja haluan, että perheemme ruoka on hyvää, monipuolista, terveellistä ja ennen kaikkea maistuvaa. Ruokakulumme ovat mielestäni hirveän suuret, mutta jos käy töissä ja osan viikosta vielä reissutöissä, se asettaa tietynlaisia haasteita ja vaatimuksia ruokalistallekin. Ja toki, pitäähän kotona olla koko ajan koulunjälkeisvälipalaa, iltapalaa, aamupalaa ja muutakin ruokaa kuin vain se lämmin ruoka.

Lisäksi näissä tilanteissa näkyy elämäntilanteiden erilaisuus. Kun olin itse äitiyslomalla (tai esimerkiksi äskettäin kesälomalla), oli enemmän mahdollisuuksia suunnitella ruoka-asioita. Kotona ollessa on mahdollista haudutella lihapataa loppuviikoksi vaikka keskiviikkona, töiden jälkeen sitä ei enää tehdä. Ja sitä sunnuntaina hauduteltua pataa kun ei voi ihan määrättömän montaa päivää syödä..

Toivotan siis tsempit, tämä on erinomainen haaste! :) Muista raportoida tiuhaan! :)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos - ihan vähän kirpaisikin osa kommenteista ja pitihän niiden kanssa jonkinlainen prosessi käydä läpi. 
Juuri niinkuin itsekin kuvailit on eri asia tehdä jos on paljon kotona ja toisaalta jos on paljon poissa. Yhtälailla ruuan pitää täyttää ne vaatimukset joita niille asettaa. Ja ihan samat kuin sinullakin tuntuu olevan meillä. 
Jotain ruokaa pitää olla, minkä lapset voivat itse tehdä ja suurimmat viilaukset pystyy tekemään niissä mitä itse säätää. 

Mutta kiitos oikein paljon vielä. Piti tuon meidän Jukankin monta kertaa eilen muistuttaa että tämä on lopultakin hyvä juttu. :)

Jokainen voi olla kokki

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Tämä on hyvä juttu, älä missään nimessä lannistu! :)

Tuossa budjettiasiassa on vielä sekin, että kun kaikkina työpäivinä ei ole mahdollisuutta ottaa eväitä mukaan. Ulkona syöty salaattilounas lohkaisee helposti kympin ruokabudjetista, ja niitä joutuu/saa kuukauden aikana syödä useammin kuin kerran (saa, koska onhan se ihanaa kun joku on joskus tehnyt sen ruoan jonka syön ;)).  Jos nekin lasketaan tuohon summaan mukaan, ei todellakaan olla rajattoman budjetin ääressä.
Edelleen siis hengessä mukana! :)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Juu en lannistu. Muidenkin tuttujen kanssa ollut nyt juttua ja hyvin monella tuntuu olevan ihan samanlaista ruokasuunnittelun ja kulutietämyksen kanssa. Päinvastoin oikein innostuin että tämähän on todella mielenkiintoista. 
Kiitos edelleen kannustuksesta - sitä uskoa koko ajan tarvitsee jokainen. 

Jokainen voi olla kokki

Äiti35

Onpas mielenkiintoinen haaste! Jään seuraamaan. Itsellä ei ole oikeastaan mitään käsitystä paljonko rahaa ruokaan menee. Joskus ennen lapsia kerättiin kaikki kuitit yhdeltä kuulta ja n. 400 eur oli 2 aikuisen ruokakauppa ostokset. Nyt kaksi alle kouluikäistä rakasta :)

Ruoka on asia, josta meillä ei nipistetä vaan muussa sitten säästetään jos tarve vaatii. Toki yritetään katsoa tarjouksia ja ostan pakastimeen -30% tuotteita, mutta ehdottomasti täytyy ottaa joku seuranta kk.
En voi kuin ihmetellä noita negatiivisia kommentteja. Ei kai se sinun vikasi ole jos joku on työtön jne. Ikävän monella menee ruuan sijaan rahaa esim. veikkaukseen ja savukkeisiin. Kirjaamalla kuukauden menot ylös saattaa löytyä ylläreitä mihin rahat oikeasti uppoaa!
Tsemppiä :)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Minullakin on paljon aikaa siitä kun viimeksi olen jotain kuittikeräilyä tehnyt enkä silloinkaan saanut ihan täysin selville pelkkien ruokostosten osuutta, lisäksi jäi sellaista "piilokulua" - suklaapatukka tai kahvi jostain matkan varrelta, jäätelöä kioskista yms. 

 Meillä tehdään jonkun verran valintoja ruuasta mutta monipuolisuudesta ei tingitä. 
Minä mietin tätä negatiivista kommentointia ja sehän on sikäli ok että jokainen vastaa itse sanoistaan: jokainen valitsee itse mitä toiselle sanoo. Ja toisaalta on erinomainen juttu että myös ärtymys ja paha mieli saa tavan purkautua. 

Satun olemaan myös sopivasti asiakaspalvelutyössä joten olen minä kaikenlaista kokenut, en minä niin kovin ota henkilökohtaisesti. 
Työttömyys tai muu hankala tilanne on monesti itsestä riippumatonta, ja mitä mieluisampaa minulle on jos joku saa vaikka sillä ärtymyksen voimalla kohennettua olosuhteitaan tai löytää jonkun paikan kertoa olonsa Ehkä saa jonkun lähtökohdan mistä aloittaa tai huomaa seuraavalla kerralla kaupassa käydessään jotain oleellista - samalla tavalla kuin mekin toivomme huomaavamme.

Minulle työttömyys loppui päätökseen että otan joka ikisen työn vastaan minkä saan - yhden päivän työstä saattoi monesti venyä kuukaudenkin huki. Koulutusta vastaavaa se ei ollut mutta toisaalta minulle kävi hyvin ja nyt olen käynyt ihan uusia koulutuksia. 

Minusta on myös mielenkiintoista nähdä minkälaisia ostoksia kertyy. Varsinkin huomaamattomien heräteostosten kannalta tämä varmasti on avartavaa. 

Ihan mahtavaa että on tullut myös tätä palautetta jossa ollaan ilmeisesti samantapaisessa tilanteessa ja selittämättäkin tiedätte minkälainen tilanne se viikon melskeessä asian tiedostaminen on!

Kiitos kannustuksesta - se on tärkeää. 

Jokainen voi olla kokki

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille ja sinulle bloggaaja Keittiömestaripäivä vastauksistasi! Haaste on todella herättänyt huomiota ja seuraamme mielenkiinnolla sitä myös KK:n toimituksessa. Koitetaan keskustelussa aina muistaa, että elämäntilanteet ovat väistämättä eri ihmisillä erilaisia ja suhtaudutaan toisiimme kunnioittaen.

Vierailija

Pitäisi itsekin ottaa tällainen haaste meidän nelihenkiselle perheelle. Aktiivista ja urheilullista porukkaa, joten energiaa kuluu, mutta olisi hienoa jos jossain pystyisi säästämään.

Nyt seuraan kätevästi Danske Bankin omasta verkkopankista, mitä ruokaan ym. päivittäistavaraan menee. Ja se on lähes järjestäin 850€/kk ja monesti menee ylikin! Tuossa on toki kaikki mukana mitä ruokakaupasta saa, eli paperit, pesuaineet jne.

Haastavinta taitaa olla kun porukassa on yksi maito- ja vilja-allergikko, usein ruoka tehdään niin että sopii sitten kaikille. Nuo erikoismaidot ja leivät ovat yllättävän kalliita. Samoin tuoreet kotimaiset raaka-aineet ja laadukas liha/kala. Meillä syödään paljon keittoja, laatikoita, lihamureke, tai -pullat ovat lähes viikottain listalla. Herkut ja einekset, rusinatonta maksalaatikkoa lukuunottamatta, jäävät kaupanhyllyyn. Suomessa terveellinen ruoka on vain tolkuttoman kallista, tämä kostautuu kansanterveydellisinä ongelmina varsinkin vähävaraisempien kohdalla.

Hyviä säästövinkkejä ja terveellisiä reseptejä otetaan siis innolla vastaan!

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ihan mahtavaa! 

Huomasin kun kilohinta"tutkimusta" tein, että VOI JESTAS minkälaisia kilohintoja erikoistuotteissa on. Onnekkaasti meillä ei ole kuin tuo lievä laktoosivaivainen joka hoituu siis tinkimaidolla. 
Gluteenittomuus tai viljattomuus on ruuassa melko helppo toteuttaa mutta leipomotuotteet hankalia ja kalliita. 
 

Joskus tein - (yritin kehitellä) - gluteenitonta, maidotonta, kananmunatonta pullaa yhdelle ystävälle - ja voi hyvänen aika! 

Itsekin ajattelen että sen minkä ruuasta saa jää lisäravinteista ja lääkkeistä pois. 

Terveellinen on usein varsin tavallista mutta kyllä asiaan pitää paneutua että juuri terveellinen valikoituu kauppakärriin. 

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Kiitos. Ihana testi. Seuraan tosi mielelläni. Meillä 5 henkinen perhe. Käydään töissä ja kuskataan lapsia harrastuksiin melkein joka päivä. Arkena ei juuri aikaa kokkailla. Pari kertaa kuussa käydään hampurilaisravintoloissa yms. Maaliskuussa havahduin meidän ruokalaskuihin, noin 1000e menee joka kuukausi plus vielä meidän vanhempien työpaikkaruokailut. Edelleen menee. Tosin lomalla jäi nuo työpaikkaruokalut pois ja muu ruokalasku pysyi 1000e. Aika paljon ostetaan kyllä kotimaista, ei juosta tarjousten perässä, mutta vältetään kalliimpia kauppoja ja on murrosikäisiä lapsia. Mielelläni kyllä yrittäisin pienentää ruokakuluja, mutta voi olla ettei onnistu, kun ei ole aikaa kokkailla itse. Toivotan onnea teidän perheelle tähän projektiin.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos!  Itseänikin kiinnostaa tuo seuraava viikko kun arki alkaa toden teolla. Kesäisin niin moni asia on toisin. Tuo, ettei itse kerkeä hallitsemaan koko ruokatilannetta - siis ettei kerkeä itse kokkaamaan ja lapset olisi paitsi ohjeistettava - myös saatava toteuttamaan jotain suunnitelmaa. Nuorilla tuppaavat mieliteot ohjaamaan enemmän kuin parasta ennen päivämäärät. 

Aika on melkoisen oleellinen resurssi kun on ruokakulujen hallinnasta kyse. 
Kesäisin meilläkin suuri osa asioista on kotimaisia mutta kyllä talviaikaan "tyydyn" paljon halvempaan. 
Tarjousten seuraaminen olisi periaatteessa ihan ok - mutta mitä useammassa kaupassa käy väitän että sen enemmän tarttuu mukaan suunnittelemattomia "löytöjä". 

Kiitos tämä on vienyt minut - meidätkin mukanaan. Todella mielenkiintoista ottaa selvää ihan tarkkaan. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram