Lupasin niuhottaa rahasta seuraavien torstaipäivityksieni aiheena.

Säästääkseen on tiedettävä mistä voi säästää. Tietääkseen mistä voi säästää on tiedettävä miten kuluttaa ja mihin raha kuluu. 
Jos johonkin niin talouden seurantaan nykyiset älylaitteet ovat mainioita, Älylaitteisiin on paljon erilaisia kulutuksen seurantaan kehitettyjä appseja. Itselläni on aktiivikäytössä pivo.  
 

Kännykässäni on myös Spending tracker mutta se jäi kokeiluasteelle. Forbes on listannut 12 appsia kulujen seurantaan ja niistä minusta mielenkiintoisimmalta vaikuttaa Levelmoney - sitä ei ikävä kyllä saa minun puhelimeeni. Pidän sellaisista apuvälineistä jotka on mahdollista liittää seuraamaan tiliä/tilejä suoraan. Itselleni myös tuo ennakoiva keskikulutus toimii motivaattorina.
Pivon lisäksi toinen suomenkielinen android-pohjassa toimiva sovellus on Budjetti.  

En ota kantaa siihen syyhyn miksi haluaa tai on pakko säästää. Säästäminen sinänsä edellyttää tarkan tiedon omista tavoista toimia rahankäyttäjänä. Rahankäytön seurantaan ei tarvita kännykkää appseja tai ohjelmia. Kukkaron herraksi tilikirja on ihan yhtä lailla toimiva tai kynä ja ruutuvihko. Kunhan tulee täytettyä ainakin sen kuukauden ajan.  

Pakotettu jatkuva säästäminen syö voimia ja ulkopuolistaa. Lääkkeeksi annetaan nopeana vastauksena että "kivoimmat asiat ovat ilmaisia". Onhan se niinkin mutta ilmaisen tekemisen joutuu ikävä kyllä tekemään yksin tai omissa porukoissaan. Varattomuus syö itsetuntoa. Ja varsinkin lapsen se saattaa eristää. HS julkaisi jutun Riikasta.  Aina kun kuvailemme lastemme kuullen ääneen "halpa", "kuraa",  "arvoton" syntyy hänelle mielikuva jota hän sitten monistaa omassa ympäristössään. Lapsen tulee kelvata itsenään ilman rahan tai varattomuuden painolastia. Kaikki äidit tietävät että mielikuvat tavaroiden arvosta on kaikki aikuisten, mainosten ja muiden lasten osoittamia. Vai kuinka? Pikkutytär ihailee ihan yhtälailla suklaamunan sormusta kunnes joku kertoo että se on arvoton. 

 

Mutta tänään syömme edullisesti. Säästätpä sähkölaskuun, etelänmatkaan tai ensimmäistä miljoonaasi. 

Aamiaiseksi paistettu kananmuna, omena, kahvia ja juusto- tomaatti-ruisleipä. - meillä juuston alle löytyy ulkoa minikasvimaalta pieni salaattitupsu. 

Lounas: tomaattikeitto 

Välipala : omenaa

Päivällinen : Tonnikalapasta     

Iltapalaksi Rahkaa ja mustikkaa.

 

Johdatuksen torstain rahasta niuhotus - teemaan kirjoittelin sunnuntaina. Ennen tilipäivää 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram