Missä kulkee raja? Kirjoitan kauppalappuun: VALKoista vessapaperia - mies tuo keltaista ja kyyneleet silmissäni talutan hänet meidän vessaan ja kysyn : MITÄ kohtaa kauppalapusta et ymmärtänyt!? - Ilmeisesti et mitään. Kukaan Koskaan ei tee niinkuin pyydän!  (Nämä showt PITÄÄ vetää viimeisen päälle, muuten kaupasta tulee edelleen mitä sattuu. ) Ilme on entistä mykistyneempi - tiedän, miehen mielestä keltainen sopii aivan hyvin valkoiseen laattaseinään ja erityisesti kultakehyksiseen peiliin - kulta ja keltainen ovat synonyymejä miehen aivoissa.

Aion nyt perustella miksi ruuankin valinnassa on muitakin kriteerejä kuin hinta. 

Vaikka säästäisikin - ja muistutan , en puutu siihen säästääkö pakosta vai vapaaehtoisesti. Siis vaikka säästääkin, mielestäni itselle pitää valita jonkunlaiset rajat. Useinmiten rajojen asettamisessa on kyse yhden tai muutaman tuotteen muutaman sentin hintaerosta - vessapaperissa se on yleensä alle kymmenen sentin hintaerosta yhtä rullaa kohti. Niissä on toki määrällisiäkin eroja mutta pehmeää kuluu vähemmän. 

No minä olen asettanut vaikkapa sen värin kriteeriksi itselleni - käsittelen tässä esimerkkinä ihan muuta kuin ruokaa ja varsin tunteetonta tavaraa ettei unohdu miettimään kaikkea muuta. Lisäksi wc paperi on niin pieni asia, että se kelpaa oikein hyvin - oikeata pilkunviilaamista.!

Säästäessä pitää olla nöyrä, mutta ei liian nöyrä. Joka ikinen kerta kun käyn siellä vessassa, automaattisesti mietin että voi itku! haluaisin valkoista vessapaperia mutta otan tätä halvinta/tylsintä yms. En minä sitä tietoisesti ajattele vaan olen vaikkapa joskus ajatellut että "sitten kun kaikki on hyvin minun ei ikinä enää tarvitse ostaa keltaista vessapaperia". Se siis pitää siinä ajatuksessa että  ei ole varaa.... Kymmenen sentin sijoitus kahdelle päivälle kannattaa tehdä jos  luksus maksaa sen verran. 

No niin siirrytään siihen ruokaan. Minulla sellainen rajatuote on risottoriisi - ostan tiettyä merkkiä aina. Risotto on minun lempiruokani, minun nautintoaineeni - kahvin ohella. Minulla on aina kaapissani risottoriisiä, valkoviiniä ja parmesaania. 

Minä olen tehnyt tällaisen rajan. Se on minun kriteerini hyvinvoinnille ja runsaudessa elämiselle. Joskus mainitsenkin Jukalle että sitten kun meillä menee oikein huonosti - meidän täytyy tyytyä herkkutattirisottoon ja katsella kuvia Italiasta. Herkkutatit ovat Italiassa erittäin arvostettuja. 

No mutta: Voi olla muitakin kriteerejä: luomu, kotimaisuus, tuotemerkki, eettisyys, senhän voi määritellä itse. Ei kannata tehdä kriteerejä liikaa, mutta tehdä niistä se voimaantumistapa jolla saa itsensä nostettua taas kun pesukone rikkoontuu ja sähkölasku yllättää ja auto pitää korjata. Että minulla on sentään kaikki hyvin kun syön tattirisottoa italialaisessa ravintolassani. Sillä oman keittiön italialaisessa tunnelmassa saa jälleen apua siitä että " Kuule Minna: ihminen on käynyt kuussa".  Sepä onkin varmaan vaatinut melkoista luovuutta ja periksiantamattomuutta, se on ollut varmaan vaikeampaa kuin pesukoneet, sähköt ja autonkorjaus.  

Yksittäisessä tuotteessa siis noin. Mutta kannattaa muunkinlaisia kriteerejä asettaa. Me emme käytä juurikaan eineksiä, ruuan pitää olla monipuolista ja ruoka syödään pöydän ääressä. 

Ylpeys on minusta hyvä piirre ihmisessä, sellainen oman valinnan ylpeys ja arvostaminen. Ja ylpeys pitää erottaa nenäkkyydestä ja ylimielisyydestä. 

Mitäs haasteeseen kuuluu?

Tämän viikon hallinta on jo monimutkaisempaa kuin viime viikko. Jo se, etten ole itse kotona tekee oman mutkansa. Ruuan lisäksi on hoidettava koko koti. Ruuanlaitto ei voi olla liian aikaavievää. Mutta maukasta ruuan on oltava. 

Tällä viikolla alkoi myös koulupäiviin valmistautuminen ja isosta paketista jauhelihaa paistettiin jauhelihapihvejä ja puolet pakastettiin hampurilaispihveiksi. Jääkaapin sisältö muuttuu oleellisesti kun iltapäivän välipalasta tulee oleellinen ruoka. 

Sunnuntaina käyn läpi koko viikon. Nyt olen lähdössä kauppaan ja sanotaan nyt vaikka niin, että hiukan jännittää. Tällä hetkellä loppuviikoksi on rahaa kuutisen kymppiä jos meinaan onnistua vielä sen kympin säästämään. 

 

Kommentit (4)

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Parmesan-juusto on asia, jota löytyy AINA kaapista. Vaikka sen ostohinta ehkä ärsyttää, syön sitä samaa kimpaletta hirveän kauan. Ja se, että sitä parmesania on aina kaapissa, tarkoittaa kiirepastan, -ohraton tai -salaatin onnistumista ilman hirveän monimutkaisia aineksia. Jos ei olisi perusvarastoa ja parmesan-kätköä, pitäisi lähteä kauppaan. Ja sinnehän menisi taas rahaa.
Nimimerkillä tänään etätöissä, tänäänkin pasta pinaatista, kantarelleista ja parmesanista. Eikä maksanut mitään. :)

Ps. Vessapaperin tulee olla valkoista ja Emboa. Vaikka maailmantilanne olisi mikä. Joku raja säästäväisyydelläkin!

Pii
Liittynyt29.2.2016

Hahaa Sinä selvästikin tiedät mikä maailmassa on oleellista ?

Jokainen voi olla kokki

@Linnea

Itse aloitimme nyt "tiukan" ruokabudjetti seurannan. 400€/kk/2 aikuista. Kissoille(4kpl) on sitten oma budjetti :) Risotto ja ihan oma lemppari ja sienet - taivaallista. Meillä onkin suunnattu metsään jo useampaan kertaan ja herkkutattejakin kerätty reilusti yli 100 litraa + kanttatelleja, ensimmäisiä suppilovahveroita, rouskuja, lampaankääpää jne, risottoa, pastaa yms. tiedossa :) Marjat myös pakastettu. Ja kyllä - vessapaperi pitää olla valkoista (myös Lidlin pinkillä kuviolla oleva käy). Tätä sun säästämisjuttua on mahtava seurata. KIITOS

Pii
Liittynyt29.2.2016

Voi Jösses minkälaisia määriä. Tämä on kyllä ollut upea sieni ja marjavuosi.
Kiitos ... Ja kissoille kuuluukin olla oma budjetti - samoin koirille. Kissat varsinkin ovat sen verran omanarvontuntoisia (pitäisikö meidän ottaa oppia?) etteivät erehdy tyytymään.

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram