Minä niin ihailen kananmunaa. Miten voi olla niin täydellinen pikatuote. Kananmuna syntyy noin vuorokaudessa. 

Kananmuna sisältää kaiken mitä elämä tarvitsee lukuunottamatta kuitua ja c-vitamiinia. Kananmuna on myös erityisen vahva rakenne. Ja jotenkin minusta on aina lohdullista, että tällaisen täydellisyyden munii lintu jonka älyn lahjoja pidetään erityisen vähäisinä. 

Paitsi että kananmuna sisältää "kaiken", sen ominisuudet tekevät siitä loistavan. 
 

Kävin kananmunia Aila Nousiaiselta Enonkoskelta. Pieneltä viehättävältä maatilalta saa maitoa ja kananmunia. Kevään uudet pienet kananmunat - harjoitusmunat - menevät paikalliselle matkailuyritykselle aamiaismuniksi ja me muut voimme ostaa kirjavia isompia munia.
Nuoret kanat pullauttavat pienen täydellisen kauniin munan ihan yhtä täydellisen kuin isommatkin, ilman opetusta - luonnostaan.

Ailalla on sosiaalisia kanoja, ne tulevat luo ja ihmettelevät kännykkääni. Kukot pysyttelevät kauempana, mutta tekevät olemuksellaan selväksi kuka täällä oikeastaan on kukkona. 

Pienuudessa on kauneutta. Pienuus kertoo siitä, että ihmisillä on vieläkin monenlaisia arvoja. Minusta on ihanaa, kun Aila juttelee lehmilleen - nimeltä - että ihan juuri pääsee lypsylle ja kukot : Matti ja Teppo saavat huomiota, Kanoillakin on nimiä - ei ihan kaikilla niin nuoria ne vielä ovat. Meitä opetetaan koko ajan ihailemaan suuruutta ja vaikuttavuutta , mutta entä jos ei ? Jospa ihailemmekin pieniä asioita? Vaikka kananmunia. 

Olen alkujaan kaupunkilainen. Pikkukaupunkilainen. Minulle oli aluksi vaikeaa syödä lihaa jolla on nimi. Mutta sen keskustelun kävin itseni kanssa että kyllä! olen lihansyöjä. Minun on myös siis hyväksyttävä että sitä tuotetaan, mutta kananmunissa ja maidossa ei ole ongelmaa, niitä voi syödä ilman keskustelua. 

Paitsi ravintoarvoltaan, kananmuna on hämmästyttävä myös ominaisuuksiltaan. Tein yksinkertaisia kananmunan ominaisuuksiin perustuvia syötäviä. Juhla-aikaan perus täytekakut ovat keskeisessä roolissa. Äitini reseptillä kakkutaikina syntyy lasillisesta kananmunia, lasillisesta sokeria ja lasillisesta jauhoja - käytin puoliksi vehnä- ja puoliksi perunajauhoja. 
 

Tämä perustaikina perustuu kananmunan vaahtoutumiseen. 

Toinen keskeinen kananmunan ominaisuus on sen hyytyminen. Olipa sitten vaikka kyseessä lihapullataikina tai makaronilaatikko - kananmunan hyytymisellä saadaan aikaan ruokaan kiinteämpi koostumus. 

Kakkuun käytin kananmunan hyytymistä kakun täytteessä, eli tein vaniljakiisseliä. Sekoitin siis kiisselin ja kermavaahdon. Tällainen täyte on hiukan kevyempi kuin pelkkä kermavaahto. 

Hyytymiseen perustuvia jälkiruokia ovat creme brule ja creme caramel. 

 

Mutta minkäslaista pääruokaa kananmunasta saa? 

Tein munakasrullaa. Minullahan on niitä korvasieniä, joita ostin Saimaan Marjasta. Munakasrullan täytteeksi niistä tuli herkullinen korvasienimuhennos. 

Munakasrullataikinan tein Menun ohjeella. 

Pöydässämme on joskus myös majoneesia - keltuais-öljy emulsio. 
Marenki perustuu valkuiavaahdon kuivattamiseen. 

Ja entäs ihan tavalliset keitetyt kananmunat? Munavoi, muna-anjovisleivät? Tai mummon vanha munakastike. - milloinka viimeksi sellaista söit? 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram