Tiuku valitsi keittiömestaripäivän menuksi intialaisia makuja.  Kokeilimme arlan reseptiä Intialainen Broilerkastike

Säätäminen kuuluu tapoihin: kerman tilalle vaihdoimme kookoskermaa ja sulatejuustoksi meillä oli Philadelphia. Riisinä iiihana aromikas jasmiini-riisi. Jasmiiniriisi on vienosti tuoksuva thaimaalainen riisilajike. Se jää hiukan tahmaiseksi, joten sen voi asettaa lautaselle vaikka stanssilla - siis piparimuotilla, holkilla, muffinssivuualla tms. Tiuku viimeisteli karamelisoidulla appelsiininkuorella. 

Intialaisuutta ohjeessa on kumina korianteri ja curry - tyypillisiä intialaisen ruuan makuja. Kurkumaa - curryseoksen värjäävää osaa, olisi voinut lisätä raikastamaan väriä. 

 

Jälkiruuaksi hedelmärahkaa, hedelmä soseeksi ajettuna ja päälle aamuista appelsiinikastiketta ja karamelisoitu appelsiininkuori-koriste. 

Läpi ruuan joimme vihreää teetä. Intialaisen tavan mukaan maitoa ei juoda kun syödään lihaa. - 

Huomiselle aamulle teemme intialaista chai-lattea. Se on mausteinen teejuoma johon lisätään kuumaa maitoa. Perinneruuissa ja juomissa on se vapaus että maustevalikoimaa voi säätää. Chaihin valitsin tuoretta inkivääriä, kanelitangon, kardemummaa ja pari lusikallista mustaa teetä. Niistä keittelen teeliemen. Yhtä hyvin juomaan voi laittaa neilikkaa, pippuria yms. Minulle kuitenkin kaneli ja neilikka tekevät jouluisen fiiliksen, siis tällä kertaa ilman. 

 

Aamulla  kaikki tykkäsivät mämmistä - Maku-lehden ohjeella itse tehdystä .... viriteltynä tietysti sekin - runsaammalla suolalla ja pomeranssilla.

Vaniljakastikkeen lisäksi päälle lämmintä appelsiinikastiketta. Nopea appelsiinikastike syntyy tuossa tuokiossa: appelsiinin kuori raastetaan, appelsiinimehu, ja jonkun verran hedelmälihaa keitetään hillosokerin kanssa pikaisesti kirkkaaksi - eli vain niin että sokeri on kaikki sulanut. 

Kattaukseksi Tiuku valitsi tummanpuhuvan pitkäperjantaisen violetti-sinisen. Liina löytyi äidin huivivarastosta. 

Pitkäperjantai on paastonajan viimeinen päivä. Vasta pääsiäsiyönä paasto päättyy ja paastonajan voi, kananmunat ja rahka tulisivat käyttöön. Meillä kuitenkin työvuorot ohjaavat näitä keittiömestaripäiviä niinpä Tiukun ihastuttava ruoka tehtiin juuri tänään - hyvillä mielin. 

Mistä pääsiäisen sijoittuminen lasketaan - sitä mietittiin.

Tällä viikolla oli täysikuu. Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Kevätpäivänseisaus oli 20.3. eli palmusunnuntaina. Täysikuu 23.3. eli keskiviikkona. 

Jonain muuna vuonna tänään 25.3. olisi Marianpäivä - siis yhdeksän kuukautta jouluun. Kun Marianpäivä sattuisi hiljaiselle viikolle, se siirretään aikaisemmaksi. Tänä vuonna se oli jo 13.3. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram