Tänään syön jäätelötuutin. Sen verran ensimmäisestä viikosta jäin kaipaamaan. Ensimmäinen viikko päättyi lukemaan 460,48. Se on siis 10.48 € alle viikolle varatun 150€:n. Kymmenen euron säästöosuuskin nipinnapin toteutui. Tämän viikon viimeisen lukeman tulee olla enemmän kuin 310.48 ja säästöosuus huomioon ottaen 320.48 taas on siis käytössä 150€. 

Tässä viikossa on kaksi erityishaastetta, jotka poistuvat seuraavalla viikolla: Itse olen töissä ja toisaalta kotona täytyy olla myös päiväruoka kun koulut eivät ole alkaneet.  

Minun äitini neuvoi aina että pitää olla kotivara. Se tarkoittaa että kotona pitää olla jonkun verran tarvikkeita ja ruokaa siltä varalta että jotain yllätyksellistä sattuu. Mitään sen parempaa järjestelmää ei ole tullut vastaan, niinpä noudatan äidin neuvoa. Niinkuin viimeksi kirjoittelin minun kotivaraani kuuluvat jotkut perustarvikkeet - jauhot, riisit, hiutaleet, mausteet, yms....KAHVI! -oletteko heränneet aamulla talosta jossa ei saa aamukahvia? - jo sellainen puute saa aikaan poikkeustilan ja vasemmanpuoleisen liikenteen ym sekaannuksia. 

Kotivara tarkoittaa muutakin kuin ruokaa, mutta nyt käsittelen tätä kapeasti vain ruuan kannalta. 

Minun kotivarani on siis alati muuttuva tarviketilanne - perusvarasto. Sellainen antaa reagointiaikaa ja helpottaa yllättäviin tilanteisiin joutuessa. Meillä voisi yllättävä tilanne olla vaikka ettei auto lähde käyntiin - kaupassa ei voi käydä. On parempi logiikka alkaa selvittää sen auton tilannetta kuin miettiä mistä saadaan ruokaa. 

Viime viikolla siis otin pakastimesta kalaa ja laitoin sinne vastaavasti possun ulkofilettä. Tällä viikolla otan käyttöön possun sisäfilettä ja laitan osan lohesta ja naudanlihasta. Tasapaino säilyy, ruuan kierto ja tuoreus. Sillä onko käytettävä ja pakastettava tuote samanhintaisia ei ole merkitystä, ne ovat käyttöarvoltaan saman arvoisia, koska niistä tulee yleensä yksi ruoka. 

Kotivaraa ei pidä jemmata itseisarvoisesti vaan käyttää aiempaa pois ja laittaa jotain tilalle. 

Tänään oli kauppapäivä. Viikon varrella listaan kirjattiin oliiviöljy, sämpyläjauho, ketsuppi, kahvi ja ei niin välttämätön: pesto. nämä siis pysyvää ylläpidettävää varastoa - sanotaan sitä vaikka kotivaraksi. Lisäksi ruokalistan mukaan tehtävä lista. 

Eiliset pullat riittivät vielä aamupäivä- ja iltapäiväkahville. 

On muutama ruoka, johon käytän halvimmista halvimpia broilerin marinoituja koipireisiä. Keitän koivet kypsäksi niin saan sekä turhan marinadin liotettua ja saan lihan eroteltua helposti ja itse lihan maustan haluamakseni. Sunnuntai-iltana söimme (ne jotka pullansyönniltä pystyivät) broilerisalaattia.

 

Maanataiaamu aloitettiin luonnollisesti sillä mitä kaapissa on: Tein yhtä lemppariani Pestoboston - leipää. Koska lisäsin taikinaan hienoa porkkanaraastetta sen neste teki taikinasta hiukan runsaan ja sivutuotteena tuli muutama sämpylä. 

Puolet broilerista sunnuntailta jäi vielä tulipalosopan tyyppiseen kanakeittoon. Chilillä maustetun keiton päälle sopii lohkaista hiukan turkkilaista jugurttia, ranskankermaa tai smetanaa - jos sattuu jotain olemaan. Eilen keitettiin mustaviinimarjamehua ja pullan täytteeksi keitin mustaviinimarjoista hyytelöä, sellainen pieni lohko myös sitä kanakeittoon sopii loistavasti. 

Eilen otin myös puolikkaan possun sisäfileen sulamaan siitä on tulossa ruokaa tälle illalle, samalla kun keitän siivoamani lohen ruodosta ja muista perkausjätteistä kalaliemen seuraavaa keittoa varten - pakkaseen. Puolet lohesta menee myös pakastimeen ja puolet syödään huomenna. 

Kauppa ja maito lohkaisivat 65.92. 

 

Ensimmäinen viikko alkoi näin:

 

Kommentit (4)

Vierailija

Valtavan mielenkiintoinen haaste! Elän itse kahden aikuisen taloudessa, ja meillä menee ruokaan ja muuhun huushollaukseen 200-250€/kk hieman kuukaudesta riippuen. Kumpikaan ei ole fyysisesti vaativassa työssä, mutta kaikenlaista aikahaastetta on sitten sitäkin enemmän. Mitenkään erityisesti emme kiinnitä huomiota ruuan terveellisyyteen, mutta aika vähän meillä kuluu herkkuja muuten kuin itse leivottua, ja tänä kesänä olemme melkeinpä laiskuuttamme ajautuneet pitkälti laittamaan kasvisruokaa.

Näitä postauksiasi luettuani olen alkanut pohtia mistä tämä taloudenpitoasenteeni oikein on tullut, ja kyllä siitä on syyttäminen vanhaa kunnon talouskoulua. Isoäitini kävi talouskoulun 50-luvulla, äitini kasvoi kodissa jossa sen oppeja noudatettiin, ja itse kävin talouskoulun vuorostani 2000-luvulla. Siellä viimeistään oppi ohittamaan ruokamainokset ja muut vastaavat, ja ajattelemaan oman taloutensa tarpeita ja käytettävissä olevia varoja. Sekä suunnittelemaan! En edes muista milloin olisin ajatellut että nytpä tekee mieli laittaa huomenna sitä-ja-sitä ruokaa ilman että ajatus olisi lähtöisin siitä, mitä kaapissa sattuu sillä hetkellä olemaan. Aikoina jolloin pankkitili on ammottanut tyhjyyttään olen ollut erityisen kiitollinen talouskoulussa ja mummolassa opitusta kyvystä saada hyvin vähästä ja yksinkertaisesta aikaan ruokaa, jota jopa tekee mieli syödä.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Ihana lukea kokemustasi. Niin vanhanaikaiselta kuin talouskoulu sanana kuulostaa, niin olemmekohan kaikessa digi- intoilussamme unohtaneet jotain hyvin oleellista - sen että lapset eivät opi opettamatta tai esimerkittä? 
 Ihan mainio pointti on tuokin "vähästä ja yksinkertaisesta aikaan ruokaa, jota jopa tekee mieli syödä" Kun ei kai siinä ole mitään itua että ruoka on vain mättöasia vatsan täyttämiseksi. 
 

Kiitos! 

Jokainen voi olla kokki

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Samaa mieltä kotivarasta! Tietty perusvarasto Pitää olla, ja esimerkiksi sokeria, munia, jauhoja ja kaurahiutaleita ostan aina kun ne edelliset loppuu. Samoin pastaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluan leipoa mustikkapiirakan yllärivieraiden koputellessa, se piirakka on kymmenen minuutin päästä uunissa. Jos tätä kotivaraa ei olisi, lähtisin ostamaan tarjottavaa lähikaupasta ja siinähän olisi taas parikymppiä selällään.
Perustarvikevarasto helpottaa elämää paljon kun kaikkea ei tarvitse lähteä aina ostamaan kun leipomishimo tai -tarve yllättää!

Pii
Liittynyt29.2.2016

Sanopa muuta! Pikaratkaisut kaataa budjetin hetkessä.

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram