Tottakai haluaisin että uuni olisi puhdas koko ajan ja kaikki muistaisivat käyttää alustoja ja kansia, Tekisivät vain rasvatonta ruokaa eivätkä läikyttäisi koskaan mitään - ja jos läikyttäisivät - pyyhkisivät heti pois! Tottakai haluaisin. 

Mutta oikeastaan kuitenkin haluan että lapset kokeilevat ja opettelevat, Haluan että liika varovaisuus ei estä. Ja haluan että puoliso säilyttää ruuanlaittoinnostuksen.

Kyllä! Valitsen asian mukanaan tuoman sotkuisen uunin silloin tällöin. - Enkä minä ihan räiskeetön ole itsekään!

Uuni on siis sotkussa. On minulla kaapissani jotain suihkutettavaa HIRVEÄNHAJUISTA uuninpuhdistusainetta.

Minulla olisi myös mäntysuopaa , joka toimii uuninpuhdistukseen hyvin sekin, siinä on myös haju mukana ja koen sen huuhtomisen vaikeana.

Menen jälleen siitä missä aita on matalin: SOODAA!

Julkilaiska kun olen, irrotan kaikki uunin irrotettavat osat ja pääsen siis ihan lähelle uunia. 

Mutta ensin laitan kahvin tippumaan. 

Soodasta ja lorauksesta vettä tehdään tahna jota sivellään uunin pintoihin - ei kuitenkaan vastuksiin - minulla on siis uuni jossa on grillivastukset - ne ptävät huolen omasta puhtaudestaan kuumentumalla. 

Sivuilla on irrotettavat ritilät joiden varassa pellit siis uunissa ovat. Irrotan myös uunin luukun, silloin pääsen pyyhkimään koko uunin helposti. 

Sooda on täysin myrkytön aine ja elimistökin tuottaa sitä syljen happamuuden säätämiseen ja estää plakin muodostumista - siksi on olemassa hammastahnoja joissa on soodaa. Muistan kun äitini joi joskus "sitruunasuudaa" se teki vatsalle hyvää ja nykyisin poretablettien poreaine on sooda ja se tasapainottaa vatsahappoja. 

Ripottelen uunipellile soodaa ja lisään hiukan vettä asetan asetan uunin sivuritilät soodaan pellille. 

 

Tässä vaiheessa on hyvä hetki ottaa kahvia ja minä olen runotuulella .

Käyn välillä kokeilemassa onko uunin lika irronnut .

Otan vielä kupin kahvia ja luen runoja. Lempirunoilijani on hyvä tällaiseen aamuun kun en jaksa avata radiota ja maailma on raskas. 

Kaipaan yksinkertaisia ajatuksia 

"Kaksi asiaa minä haluan opettaa lapsilleni ennen kuin
kuolen: että saunan ikkuna ei huurru jos sen sivelee saippualla
ja että höyryn hengittäminen auttaa." Eeva Kilpi

Voisin minä lisäksi opettaa että sooda kelpaa melkein mihin tahansa eikä purkkia tarvitse piilottaa mihinkään ja lapsikin voi sitä käsitellä. 

Uunin pellin pidikkeet osoittautuvat hankaliksi, mutta ruokakaapistani eivät kemikaalit lopu: asetan pellin liesitasolle ja laitan pari levyä kuumenemaan ja kaadan etikkaa soodaliemeen. Kuohuminen irrottaa heti lisää karstaa ja harjauksella vielä lisää.

Mutta silti joudun ottamaan kovat keinot käyttöön: kaivan salaisen aseen : sokeripalan! 

Sokerilla ei aineena ole mitään tekemistä puhdistuksen kanssa mutta se toimii hankausaineena eikä ole myrkyllistä. Taloudessani ei ole hankausjauhetta - ei ole moneen vuoteen ollut. Kemikaalikuormaa en halua turhaan lisätä. 

Loppuhomma onkin tavallista pesua. Sieniliinalla pyyhin uunin kaikki pinnat ja vanhoista lakanoista olen repinyt erilaisiin siivoustarkoituksiin rättejä. Sellaisella kuivaan ja kiillotan uunin pinnat. Rätit voi heittää roskiin käytön jälkeen. Tiiviste lähtee puhtaaksi kun käyn sen läpi sormenpäällä. 

 

Vielä luukku. Sen irroitin ihan vain siitä syystä, että työasento on helpompi. Astianpesuaine toimii lasipinnalle hyvin ja kuivaus mikrokuituliinalla kiillottamalla. Luukku paikalleen 

Noin - vielä ulkopinnat , ne eivät niin likaiset olekaan, joten mikrokuituliinalla pyyhkiminen teräksen harjaussuunnan mukaisesti. 

 

Voisin sanoa että "Nyt älkää sotkeko" Mutta en sano! Toivottavasti kohta taas leivotaan herkullisia leivonnaisia ja paistetaan meheviä uuniruokia. 

 

 

 

 

Kommentit (2)

piia/Aurinkokujalla

Onpas sulla puhdas uuni ja hyvä asenne antaa kaikkien laittaa ruokaa.

Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Kiitos vihjeestä - osallistun. Juu rapatessa roiskuu ja kun opettelee niin vielä vähän enemmän. Kaiken melkein saa puhdistettua kun tietää mitä likaa puhdistaa.

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram