Kabooom! Minä en tiedä mistä aloittaa! Suomessa tuotetaan ihanaa ruokaa - ja kyllähän minä sen jo tiesin, Mutta silti! Jotenkin tietoisuuteni koki ihanan purskahduksen. Ihan kuin tietoisuuden hihitys. 

Tällä viikolla olen etsinyt erilaisia tuottajia ihan lähialueelta. Monta tiesin jo ennestään.

Tää on niin hienoo!

On tämä niin kokonaisvaltaista palvelua - tässä saa tunteen mukana. Kaiken syötävän lisäksi ihanat yrittäjät luovat mahtavia kokonaisuuksia. 

Mutta kuitenkin: Lähiruoka alkaa omasta pihasta. Tänä vuonna kun kevät kesti viikon ja hyppäsi kesään lähes suoraan, tulee kiirus saada maistetuksia kaikkea ihanaa Korvasienet ja huhtasienet aloittavat sienivuoden. Parsa-aika omassa pihassa alkoi puoli kuukautta aikaisessa. Raparperien kasvun kohinan kuuli melkein sisälle asti. 

Tänä vuonna koivun hiirenkorvat olivat makeimmillaan ehkä yhden päivän ja sinä päivänä olin iltavuorossa töissä joten niiden maistelu jäi muutamaksi nipsaisuksi pihakoivun ohi kävellessä. Vielä kuitenkin saa moniakin ihanan meheviä kasveja salaattitarpeiksi. Ketunleipä minusta ykkösenä, sen käyttökausikin kestää pisimpään mutta tietenkin mehevimmillään se on juuri nyt. Jos ei tiedä mitä ja milloin : Suomen Luonto on tehnyt mobiilisovelluksen joka neuvoo villivihannesten keräämisessä. 

Maitohorsman alkuja ja ihan pehmeitä voikukan lehtiä voi salaatin pohjaksi kerätä, mustaviinimarjapensaan lehtien alut antavat hienon aromin. Kuusenkerkkiä voi kerätä - jos omistaa kuusen! 

Näin keväällä kaikkien, joilla on oma piha, kannattaa ennen viikatetta käydä poimimassa vähintäänkin salaattitarpeet.

Ruuassa ajankohtaisuus ja vuoden kierto ovat oleellisia. Mutta ei enää nykyään muille kuin tuottjalle. Lähes kaikkea saa kotimaisenakin koko ajan. Myös lammasta. Jätän mielelläni vuosien tuotannon suunnittelun muille, Seuraavan vuoden lihalle on rehunviljelysuunnitelma tehtävä yli vuosi aikaisemmin.

Itse suhtaudun kevytmielisesti ja spontaanisti ruokaan. Kuinka loistavaa että kaikki eivät. Iloitsen täysillä niistä vastakkaisista ihmisistä - taidosta ja yrittämisestä. Toivon kotimaiselle maataloudelle paljon menestystä ja että tämänhetkinen hulluus loppuu. Suomalainen ruoka on ihanaa ja voi olla varma että se on hyvin tuotettua ja puhdasta. 

Mutta kuitenkin: ne ensimmäiset uudet perunat, ensimmäiset mansikat, ensimmäiset kaalit ensimmäiset.... Niitä ensimmäisiä maistelee ihan erityisen hartaasti niinkuin kaikkea tässä elämässä kannattaisi maistella, keskittyen vain yhteen asiaan, nauttien kaikista sävyistä.

Tällä kerralla tätä juttua kootessani sain ihanan elämysretken. Ostin ihan tuoreita korvasieniä Saimaan Marjasta ja samalla sokeroimatonta mustikkamehua. Haluan tuotteeni mahdollisimman sokerittomina jotta olen itse se, joka valitsee makeuden. Mehu on vieläpä kylmäpuristettua! Voiko tämä olla tottakaan. Kotona en koskaan ole kylmäpuristanut mitään liekö se edes säilyisi. Korvasienet taas olivat niin tuoreita että ne oli vain käsitelty muttei pakastettu. 

Karitsan paistikiekkoa kävin ihan tuosta muutaman kilometrin päästä Tiisanmäen lammastilalta.  

Ennakkosuunnitelman mukaan olisin tarvinnut seuraavana tulevalta maitotilalta maitoa tehdäkseni kotijuustoa koftaa varten. No viikko-ohjelmani meni joiltain osin uusiksi ja tyydyin sulatejuustoon. Oikeasti sen olisi voinut tehdä Rigotta-juustosta tai Paneer-juustosta ne siis ovat ihan sama asia kuin suomalainen kotijuusto - nimi vain on hienompi. 

Seuraavasta ruokatarinasta ei tule puuttumaan ylisanoja - eivätkä ne edes ole mitenkään yli. On vallan mahdoton sanoin kuvata kuinka hyvää ruokaa saimme syödä.

Tämä lähiruokasarjan aloitukseen sattui myös oma Keittiömestaripäivä- vuoro. Tämän Keittiömestaripäivän kierroksen aihe on nokkonen. Halusin tehdä nokkos-koftaa. Tytöt keräsivät nokkoset ja kuusenkerkkiä omasta pihasta.  

250 g tuorejuustoa
2 suurta perunaa
nokkosta
suolaa
hiukan valkopippuria
perunajauhoa
 

Koftatäyte

kuusenkerkkää
mustaviinimarjahyytelöä
auringonkukansiemeniä => sauvasekoittimella tahnaksi

Kofta on intialainen pyörykkä lihasta tai kasviksesta tai niinkuin tässä juustosta. Koftan keskellä on yleensä joku muu täyte. Kofta on yleensä se varsinainen ruoka, mutta ajattelin nokkoskoftan sopivan hyvin lisäkkeeksi. Taikinapalloihin painetaan kuoppa johon laitetaan täytettä ja pallo suljetaan uudestaan. Pallot voi muotoilla peruna-, maissi- tai riisijauhon avulla. Keitetään öljyssä noin kolme minuuttia. 

 Korvasienikastike

100 g ryöpättyä korvasientä
voita
hiukan sipulia
suolaa
reilu rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa

Korvasienikastike rittäisi ruokalajiksi sinänsä - vain perunaa ja kastiketta. Tätä on suorastaan mahdoton sanoin kuvailla. Ihanaa

Lampaan paistikiekkoa

Marinadi: 
rypsiöljyä
tuoretimjamia
tuoresalviaa
tuoreoreganoa
suolaa

Tiuku teki marinadin pyöräyttämällä kaikki ainekset leikkurissa. Lihat saavat olla marinadissa muutaman tunnin. Paistetaan pannulla tai grillissä. Kun sisälämpötila on 54 liha on medium. Itse pidän hiukan kypsemmästä lampaanlihasta.

 

Eikä tässä vielä kaikki
 

Paras mustikkasorbetti 

En tehnyt sorbettia sorbetin perusreseptillä vaan kokeilin ohjetta jossa on myös valkuaisvaahtoa.

1dl mustikkamehua
1 dl vettä
200g sokeria
2 valkuaista
1 dl jäisiä mustikoita
 

Nestettä lämmitetään vain sen verran että sokeri liukenee. Valkuaiset vatkataan. Jäähtynyt neste vatkataan valkuaisvaahtoon ja jäiset mustikat ajetaan leikkurilla hiukan rikki ja lisätään seokseen. Seos laitetaan jäätelökoneeseen. Sorbetti laitetaan pakastimeen yön yli. 
Sorbetti kannattaa syödä varsin tuoreena. Sorbetti on parhaimmillaan vain muutamia  päiviä. Koostumus kovettuu ja kuivaa pakastimessa varsin pian.  Tässä kokeilussa sokeria oli vähän liikaa. 

 

Ehdottomasti yksi perhe ei ikinä tarvitse yhdellä aterialla näin paljon näin mahtavaa ruokaa. Meidän ruokapuheet jäi muutamaan lauseeseen joita keskeyttivät Mmmmm! Ahh! Mmmmmmm! Ihanaa!

 

Torstai- teemani lähiruoka-aiheiksi olen hahmotellut ainakin, puhtaus, luomu, perinteet/sukupolvelta toiselle, perinneruuat ja "ihan tavallisia perheitä" ja kotipuutarhan tuotteet.

Ostakaa ihmiset kotimaista. 

 

 

Kommentit (2)

Pii
Liittynyt29.2.2016

:D Ihan vaan kysyisin onko sinulla erityisruokavalioita? Ja omat hanskat mukaan nokkosia varten. 

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram