Kotitöistä saa ikuisen puheenaiheen jos niin haluaa. Meidän kotona on ehditty 31 vuoden aikana keskustella, kinastella, riidellä ja sopia kotitöistä lukemattomia kertoja. Tutkitustikin kotityöt on asia joka aiheuttaa eniten riitoja parisuhteessa. - 31 vuoden parisuhdekokemuksella saatan myöntää että aihe on ainakin suhteellisen pysyvä. 

Nyt olemme kuitenkin lopettaneet kinastelun! Onko parisuhteemme tuhoon tuomittu vai emmekö ole puheväleissä? 

Laitoimme asiat kuntoon. Paloittelimme asian suupaloiksi. Otimme selvää mitkä ovat meidän talouden kotitöitä. Kirjoitin kesällä ajankäyttötutkimuksesta ja siihen liittyvän kokeen perusteella tiedän että meidän kotityön tuntimäärä ei ole lähellekään 25h/vko /henk niinkuin tutkimuksenmukaisella tilasto-perheellä. 

 

 1. Laskimme meidän talouden kotitöihin kuluvan ajan. Ei mitenkään tarkasti mutta normaalin arkiviikon perusteella: kuka teki mitä, onko jotain tekemättä, kuka kuskasi lapset, kuka vilkaisi wilmat. Onko koti siinä kunnossa kuin toivotaan? Onko kauppalista vastannut tarpeita ja  kuka sen teki? Sujuva arki: mitä se vaati keneltäkin. Kerkisikö kaikki harrastaa ja jaksoiko? Onko tehty myös harvemmin tehtäviä töitä riittävästi että vuoden mittaan kaikki tulisi tehdyksi. 
   
 2.  Karsimme tavarat. Iso osa kodin keskeisimmästä kotityöstä on siivoustyötä. Iso osa siivoustyöstä on sitä että tavarat eivät ole paikallaan tai niitä on liikaa.  Kaikilla on oma tila eikä kukaan ole toisen omasta tilasta vastuussa. Yhteisissä tiloissa säilytetään yhteisesti sovittuja tavaroita. 
   
 3. Hyväksymme oman laiskuutemme. Kodin remontissa huomioimme helpot pinnat, ja helposti siivottavan sisustuksen. Koriste-esineet vähensimme minimiin. Koristeita saa olla mutta turha nillittää jollekin toiselle niiden hoitamisesta. Tarvitseeko lakanoiden olla mankeloitu vai riittääkö meille kaikille niiden napakka viikkaaminen? 
   
 4. Sovimme, että molempien vanhempien tahto ja älykkyys riittää kaikkien kodin laitteiden käyttämiseen. Minä suostuin opettelemaan maalämpöpumpun periaatteen ja osaan kytkeä sen toimintaan mikäli ylijännitesuoja on kytkenyt pumpun pois päältä. Kuivausrummun käyttö ei vaadi enempää tietämystä tai rohkeutta kuin konsaan iskuporakone joten mieheltä sujunee sekin. 


 5. Kaikki osaavat tehdä ruokaa. Osaamattomuuteen ei voi päivittäisissä töissä vedota. Kaikki jotka osaavat lukea, osaavat tehdä jotain ruokaa. Se mitä harjoittelee, siinä harjaantuu. Ikä otetaan huomioon. 
   
 6. Ei vähätellä. Kumpaankin  suuntaan, omia töitä saa arvostaa eikä niitä tarvitse pienennellä, toisen työtä arvostetaan kaikessa mitassaan. Ei "vain" pyykkejä, eikä "vain" vanhempainkokousta. Jos se kuuluu arkeen se kuuluu siihen täydellä arvollaan. 
   
 7. Ei liioitella. Jos on itse hidas, hidasteleva tai ei siedä mankeloimattomia lakanoita, tai jos autopesula ei kelpaa vaan pesu ja vahaus täytyy tehdö käsin- älä nillitä että olet käyttänyt tunnin työhön jonka toinen tekee vartissa. Opettelen paremmin, kehitän menetelmiä - toinen ei ole oppimisestani vastuussa. TAI tehdään uusi työnjako! 
  Me on sovittu että minun ei tarvitse lavuaarin viemäriä puhdistaa ja lokakaivon tyhjennyksen järjestämisen hoitaa mies. Minä vastaavasti hoidan tarjoamiset kaikille synttäreille ja keksin kyllä viemiset ja lahjat. 
   
 8. Aikuinen järjestää oma aikansa. Mitä siitä, jos minä olen oman osuuteni tehnyt jo ennen aamukahvia ja mies puurtaa vielä iltamyöhään laskujen kanssa. 
   
 9. Viikkosiivoukseen osallistuvat kaikki.
   
 10. Palveluja saa ostaa. Palveluja saa ostaa perheenjäseniltä tai ulkopuoliselta. 

 

 

Kun asioista on edes kerran sovittu, ei haittaa vaikka liukumia tapahtuu. Myönnän että palaan joskus tapaani huomautella (lue nalkuttaa) ja mies palaa tapaansa "unohtaa". Riittää että toinen mainitsee. 

 

Yleisestä kotitöihin käytetystä ajasta kirjoitin 

ja siitä, kannattaisiko sitä teettää jos ei kertakaikkiaan halua tehdä itse. 
 

Onko teidän kotityöhön keksitty toimiva ratkaisu?

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Heips! Hieno lista. Olen monesti ajatellut, että miksei kotihommista voisi sopia, kun kyllä sitä tuöpaikoillakin pidetään palavetia milloin mistäkin. Meillä on käytössä orjalista ( = siivouslista). Tehtävät oli sovittu/jaettu monta vuotta ja homma toimi, jutta nyt kun ollaan kahdestaan, kumpikaan ei viitsi tehdä mitään. Ihan pöhköä.

Pii
Liittynyt29.2.2016

Aika pitkään mekin on tyydytty vaan nahistelemaan kunnes juurikin mietittiin että jos tämä olisi työpaikkatilanne niin tämä ei aiheuttaisi yhtään minkäänlaista kinaa vaan molemmat tekisi niinkuin työt vastaan tulee. Aikamme sitäkin ihmeteltiin kunnes älyttiin ottaa "tunteet pois". Useinhan se nahistelu on sitä että "sinä et ikinä ja minä aina". Minäkin unohdin puolet kodin töistä joita en ikinä joudu tekemään. Kun laittaa listaan niin silloinhan asia selkenee. 
Nyt on kuule jouduttu keksimään ihan uusia nahistelun aiheita :D - Luovaa työtä se on sekin ;)

Jokainen voi olla kokki

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram