Erilaisia kynttilänjalkoja näkee kirpputoreilla myynnissä silloin tällöin, mutta mistä erottaa arvokkaan löydön ja tyylikopion?

Keräilijän pitelemä kynttilänjalka oli myynnissä Töölössä sijaitsevalla Kaivarin kanuuna -kirpputorilla. Kun kuljimme pöydän ohi, katsoin kynttilänjalkaa vaistomaisesti aavistuksen peloissani. Kiinnostuisiko keräilijä hankkimaan jälleen yhden? 

Huoli oli kuitenkin turha. Kuvassa oleva kynttilänjalka on kuulemma tyylikopio vanhasta. Mistä sellaisen sitten erottaa aidosti vanhasta? Harjaantunut silmä ja yleinen tarkastelu. Tämä kirpputorilla myynnissä ollut kynttilänjalka on 1900-luvulta, mutta siinä ei ollut leimaa. Siksi tarkkaa ikää on vaikea määrittää. Pohjassa oleva ruuvi on tehdastekoinen ja kertoo keräilijän mukaan siitä, että se on massatuotettu valmiilla partikkeleilla. Metallivaluri on keskittynyt kynttilänjalkojen määrään ennemmin kuin laatuun. Esine on viimeistelemätön ja valusaumakin pullottaa tökerösti. Tämä kaveri sai jäädä rauhassa kauppaan. Keräilijä ei edes harkinnut ostoa.

Tässä on puolestaan 1800-luvun messinkinen kynttilänjalka, joka on jo huolittu kotiimme.


Esine on mitä luultavimmin1800-luvun alkupuolelta. Kynttilän pesän kellomainen muoto kertoo kustavilaisuudesta.

1800-luvun kynttilänjaloissa on tavallisesti sorvattu kierre, joten jokainen on oma yksilönsä.

Tässäkään esineessä ei ole leimoja, joten tarkka iän ja alkuperän määrittäminen ei onnistu.

Leimoilla on alkuperän jäljittämisessä aika merkittävä rooli, joten yksinkertainen ohje kuuluukin: tarkkailkaa leimoja. Leiman kautta saattaa päästä esineen valmistajan, tarkan iän ja jopa kiinnostavien tarinoiden äärelle. 

Tässä myös aikaisempi kirjoitus kynttilänjaloista.
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Keräilijän talo on kurkistus non-mari-maailmaan, jossa elämä pyörii kauniiden yksityiskohtien ympärillä. Kodissamme pääosaa näyttelevät uudet löydöt, vanhat, erikoisetkin esineet ja aarteiden värittämä arki. Tämä on blogi elämäntavasta, säilytystilanpuutteesta, kirpputoreista ja huutokaupoista, hyvästä ruoasta ja tasapainoilusta luopumisen, fiilistelyn ja hamstraamisen välillä. Tervetuloa mukaan! 

 

Kirjoittaja: Elina Backman on markkinointiviestinnän asiantuntija ja keräilijän vaimo. 

Keräily: Oliver Backman on kokki, muotoilija ja vanhan tavaran entusiasti.

Oliverin kirja ”Ullakon aarteet” (Otava) ilmestyi lokakuussa 2017. Se on opas vanhojen tavaroiden tunnistamiseen.

 

Tavoitat meidät tästä

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

Kategoriat

Instagram