Huutokauppa on saattanut tulla monelle aikojen saatossa tutuksi, mutta helposti se voi jäädä myös täysin vieraaksi ja etäiseksi. Vaikka asun keräilijän ja antiikki-intoilijan kanssa, huutokaupan maailma ei ole silti kovin tuttu. Olen tehnyt uuden vuoden lupauksen, että tutustun huutokauppoihin syvemmin. Asiantuntija löytyy läheltä, sillä Oliver toimii meklarina Hagelstamin huutokaupassa. Luvassa lyhyt oppimäärä huutokaupasta aloittelijoille.

Huutokauppaan tutustumisen voi aloittaa tällä minisanastolla. Kokosin alle Oliverin avustuksella yleisimpiä termejä, joihin huutokaupassa usein törmää.

HUUTOKAUPAN MINISANASTO by Keräilijän talo

Bibliofilia = kirjojen keräily

Filatelia = postimerkkeily

Huutokauppamaksu/provisio = vasarahinnan päälle lisätään vielä talon provisio eli huutokauppamaksu, jonka ostaja maksaa. Prosentti vaihtelee eri huutokaupoissa se on usein noin 20% luokkaa. 

Huutonumero = useimmissa huutokaupoissa on toiminnan helpottamiseksi käytössä huutonumero. Sen saa itselleen, kun rekisteröityy huutokauppaan osallistujaksi. Voitettu kohde rekisteröityy huutonumerolla asiakkaalle.

Intendentti = huutokaupan arvioitsija, antiikkiin perehtynyt ammattilainen

Korotus = tavallisesti huutokauppa toimii 10% korotuksella eli jos kohteen lähtöhinnaksi on määritelty 100 euroa, seuraava korotus on 110 euroa. 500 euron jälkeen korotus muuttuu 50 euroksi. Tavallisesti 10% korotuksissa pysytään, mutta väliin voi heittää omiakin korotussummia. Meklarilla on viimeinen sana. Korotuskäytännöt vaihtelevat huutokaupoittain. 

Lähtöhinta = tavaralle arvioitu suuntaa-antava arvo. Lähtöhinta määritellään tuotteelle asiakkaan kanssa. Lähtöhinta määritellään aikaisempien myytyjen kohteiden perusteella.

Meklari = huutokaupassa meklari on vähän kuin kapellimestari. Meklari esittelee myyntikohteen, ottaa vastaan tarjouksia ja lukitsee vasaraniskullaan korkeimman tarjouksen

Militaria = kattaa laajasti terminä kaiken sotaan ja sotimiseen liittyvän

Numismatiikka = rahatiede, tarkoittaa huutokaupassa vanhoja rahoja, kolikoita ja mitaleita

Näyttö = ennen varsinaista livehuutokauppaa järjestetään usein näyttö, jossa myyntikohteisin pääsee tutustumaan etukäteen

Pohjahinta = pohjahinta määritellään, jos ei haluta, että tuote myydään liian halvalla. Se on ikäänkuin suojahinta, jota ei voi alittaa.

Vasarahinta = vasaranlyönnillä sinetöity viimeinen hinta, jonka jälkeen kohde sulkeutuu eikä tarjouksia oteta enää vastaan

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Keräilijän talo on kurkistus non-mari-maailmaan, jossa elämä pyörii kauniiden yksityiskohtien ympärillä. Kodissamme pääosaa näyttelevät uudet löydöt, vanhat, erikoisetkin esineet ja aarteiden värittämä arki. Tämä on blogi elämäntavasta, säilytystilanpuutteesta, kirpputoreista ja huutokaupoista, hyvästä ruoasta ja tasapainoilusta luopumisen, fiilistelyn ja hamstraamisen välillä. Tervetuloa mukaan! 

 

Kirjoittaja: Elina Backman on markkinointiviestinnän asiantuntija ja keräilijän vaimo. 

Keräily: Oliver Backman on kokki, muotoilija ja vanhan tavaran entusiasti.

Oliverin kirja ”Ullakon aarteet” (Otava) ilmestyi lokakuussa 2017. Se on opas vanhojen tavaroiden tunnistamiseen.

 

Tavoitat meidät tästä

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

Kategoriat

Instagram