”Oletko koskaan nähnyt näin taitavasti korjattua vanhaa lautasta?” Oliver aloittaa ja toimittaa kotiimme ei yhden vaan kaksi hyvin arvokkaan oloista tai ainakin vanhaa lautasta.

”Mutta ne on rikki,” sanon.

Sanoillani ei ole paljon painoarvoa, koska rikkinäisyys onkin keräilijän mukaan juuri se erityinen, kiinnostava juttu.

Lautaset on korjattu äärimmäisen taitavasti niiteillä joskus 1800-luvulla.
Lautaset on korjattu äärimmäisen taitavasti niiteillä joskus 1800-luvulla.

Kuinka vanhoja ne alun perin sitten ovat? Lautaset ovat 1700-luvun Kiinasta, Qianglong-ajalta. Ne ovat niin kutsuttua kauppakomppaniaposliinia. Qianlong-niminen keisari hallitsi vuosina 1736−1796. Kauppakomppaniaposliiniksi kutsutaan Kiinassa Euroopan markkinoille tuotettuja posliiniastioita.

Oliverin mukaan astioiden arvon määrittelyn näkökulmasta yksi tärkeimmistä kriteereistä on, että esine on ehjä. Varsinkin keramiikassa, posliinissa ja lasiesineissä pienikin reunalohkeama vaikuttaa välittömästi esineen arvoon. Esineen on oltava virheetön, jos sitä haluaa tarkastella maksimaalisen arvon kannalta. Ainoastaan, jos esine on äärimmäisen harvinainen, arvo voi säilyä, vaikka esine olisi hieman rikki.

Kaunis ja vanha, mutta rikki
Kaunis ja vanha, mutta rikki

Mitä lautasille nyt käy? Onko nillä mitään arvoa?

"Korjaustapa tekee näistä lautasista mielenkiintoisia.  Korjaus on niin hyvin tehty, että esine on vielä täysin käytettävissä,” kertoo Oliver. Suurta rahallista arvoa lautasilla ei enää varsinaisesti ole.

Yleensä heittäisin rikkinäiset astiat pois, mutta mitään ei taaskaan ole tehtävissä näiden juttujen jälkeen. Kuka olisi uskonut, että kotonamme on jotain 1700-luvun Kiinasta. Rikki tai ei, kaikki sympatiat ovat jo näiden aikaa nähneiden, pieteetillä korjattujen posliinilautasen puolella. Missä kaikkialla ne ovatkaan ehtineet satojen vuosien aikana olla. Ja nyt ne ovat päätyneet meidän kotiin.

Rikki tai ei, kaikki sympatiat ovat jo näiden aikaa nähneiden, pieteetillä korjattujen posliinilautasten puolella.

Seinälle nämä vanhat kiinalaiset astiat eivät pääse. Astiakaappikin on jo täynnä. Vinttiin ei mahdu. Silti ne ovat jo tulleet jäädäkseen. Ovathan ne kauniita. Olisi tärkeää löytää näille pian jokin paikka tai funktio, jotta en taas tuntisi oloani täysin huijatuksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Keräilijän talo on kurkistus non-mari-maailmaan, jossa elämä pyörii kauniiden yksityiskohtien ympärillä. Kodissamme pääosaa näyttelevät uudet löydöt, vanhat, erikoisetkin esineet ja aarteiden värittämä arki. Tämä on blogi elämäntavasta, säilytystilanpuutteesta, kirpputoreista ja huutokaupoista, hyvästä ruoasta ja tasapainoilusta luopumisen, fiilistelyn ja hamstraamisen välillä. Tervetuloa mukaan! 

 

Kirjoittaja: Elina Backman on markkinointiviestinnän asiantuntija ja keräilijän vaimo. 

Keräily: Oliver Backman on kokki, muotoilija ja vanhan tavaran entusiasti.

Oliverin kirja ”Ullakon aarteet” (Otava) ilmestyi lokakuussa 2017. Se on opas vanhojen tavaroiden tunnistamiseen.

 

Tavoitat meidät tästä

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

Kategoriat

Instagram