Kuva Pixabay

Postilaatikossa oli kirje verottajalta: tässä uusi verokorttisi, tarkista ovatko tiedot oikein, tarvittaessa tilaa muutosverokortti verkosta.

Kuori hyppysissäni mietin kevyttä ja raskasta verotusta. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä veroprosenttien tai progressioiden kanssa. Kyse oli eri näkökulmista ja aikakausista. Siinä missä ennen vanhaan säilöttiin kuitteja vähennyksiä varten ja pakerrettiin veroilmoituksia, nykyään veroasioiden hoitaminen käy kätevästi verkossa. Siellä verottajan kanssa pystyy vaikka chattailemaan ja kysymään neuvoja.

Lapsuudenkodissani sydäntalveen kuului kiinteänä osana isä puurtamassa veroilmoituksen kimpussa. Urakka tuntui lapsen silmin sivusta seurattuna isolta. Siihen liittyi tiukka deadline, maa- ja metsätalouden veroilmoitus piti täyttää vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Lisäksi siihen kuuluivat pitkälliset kuittisulkeiset, joissa joka puolelle työhuonetta - kirjoituspöydälle, sohvalle, kirjahyllyn tasoille, lattiallekin oli levitetty numeroituja lappuja. Niiden päälle isä luokitteli kuitteja sen mukaan mitä maa- ja metsätalouden hankintoja kyseisen verotusvuoden aikana oli tehty. Joskus me lapset saatoimme olla apuna lajittelussa, muuten perheenjäseniä oli ankarasti kielletty kajoamasta kuittikasoihin. Lauantaisiivouksen yhteydessä pölyt piti pyyhkiä taiten ja imuroida varovasti niin, etteivät kasat menneet sekaisin.

Kun viimeinenkin kuitti, jota oli koko perheen voimin etsitty ja jonka äiti oli löytänyt työpöydän paperikasojen alta, oli nipussa, alkoi yhteenveto ja tietojen siirtäminen veroilmoitukseen. Isä istui tiiviisti työhuoneeseen sulkeutuneena, pöytälaskimen raksutus kuului oven takaa. Muu perhe kulki varpaillaan ja kuiskaili, kunnes tammikuun viimeisenä päivänä työhuoneen kirjoituspöydällä oli vihdoin pullea kirjekuori. Isä siirsi kuoren asiakirjasalkkuunsa ja lähti kaupunkiin jättämään veroilmoituksen. Vähitellen elämä palautui tuttuihin uomiinsa.

Isä oli taitava ja osasi, mutta muistan kuinka mietin lapsena, osaisinko joskus itse tehdä veroilmoituksen? Miten pärjäisin aikuisten elämässä, jossa veroasiat tuntuivat olevan vaativa juttu ja yksi tärkeä mittapuu. Puhe verokarhusta vielä korosti sellaista painavan tassun alla kiipelissä oloa.

Murehdin turhaan, koko aikuisikäni olen osannut ja pärjännyt ihan hyvin. Ajan myötä myös verobyrokratia on kokenut muutoksia ja tietotekniikka on tullut tekniseksi avuksi. Nykyäänhän verottaja esitäyttää ilmoituksen puolestani ja minulle jää tarkastaminen ja mahdollisten muutosten tekeminen. Olen myös päässyt sikäli helpolla, että olen tavallinen palkansaaja, jonka veroasiat ovat melko simppeleitä. Se mikä lapsen mielessä oli iso ja painava asia on aikuisena kutistunut ja keventynyt.

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.