Marraskuu, tiistaiaamu, kännykkä soittaa herätyksen, kello on puoli seitsemän. Katse kiertää hämärää huonetta. Mietin tulevaa työpäivää. Olen menossa tekstityöpajaan, jonne piti miettiä etukäteen aihe, josta kirjoittaa, eikä mielessä ole mitään eritystä tai ajankohtaista.

Ajatukset kiertävät tätä rataa: Suomi100-juhlavuoden huipennus on käsillä, ehkä siihen saisi jonkun oman näkökulman? Juhlavuoden tunnuksessa on sinisiä ja valkoisia kasvoja, teemat ovat identiteetti, maisema ja yhdessä. Entä tämä vuodenaika? Lumet taisivat taas kerran sulaa. Lotossa on jaossa tuplajättipotti, pitäisikin laittaa anomus vetämään.

 

Yhdessä

Kävelen bussipysäkille. Pysäkkikatoksessa seisoo tuttu hahmo, oma mies, joka on kävellyt sinne jo aiemmin. Itse jouduin kerran palaamaan eteiseen hakemaan avaimia. Katoksen takana seisoo naapuri, joka liittyy seuraamme, kun huikkaamme hänelle hyvät huomenet. Odotamme bussia yhdessä ja se tuleekin aikataulussa. Kuljettaja on reipas nuori nainen, jota tervehdimme. Aamubussi on puolillaan kouluun, opintoihin ja työpaikoille matkustavia lähimmäisiä. Rupattelemme porukalla yhdessä, vaikkei olisi mikään temppu olla seurassa hiljaa. Senkin me suomalaiset osaamme asiasta sen kummemmin kiusaantumatta. Meillä on kuitenkin mukavat jutut ja aloitamme päivän yhdessä.

 

 

Maisema

Sisältä valaistu bussi loistaa marraskuun pimeässä aamussa kuin liikkuva joulukuusi. Ikkunasta heijastuvat kanssamatkustajien kuvajaiset. Bussi nousee mäen ylös ja laskee alas, myötäilee mutkassa, hiljentää risteykseen ja kaartaa liikenneympyrään. Kuraisen ikkunalasin takaa vilahtelevat katulamput. Maisemaa ei näe, mutta sen tuntee ja muistaa. Tuossa kohtaa on järvi, tuossa kohtaa metsä, tuossa ne uudet kerrostalot ja kohta ollaankin jo markettien kohdalla ja sitten keskustassa.

 

 

Identiteetti

Tuttu slogan kuuluu: on lottovoitto syntyä Suomeen. Voiko marraskuisena tiistaiaamuna tuntea itsensä lottovoittajaksi? Kun olen treenannut työkaverini kanssa vajaan tunnin työpaikan kuntosalilla ennen töiden aloitusta, juonut kupillisen toisen työkaverini keittämää aamukahvia, kun istun tekstityöpajassa yhdessä mukavien työkavereiden kanssa kirjoittamassa, kun mietin tähänastista aamuani ja kaikkea sen aikana koettua, voin empimättä vastata omaan kysymykseeni: kyllä voi! Arkeni satavuotiaassa Suomessa on minulle koulutetulle, työssäkäyvälle, perheelliselle, terveelle keski-ikäiselle naiselle tänäänkin, tuiki tavallisena marraskuisena tiistaina yhtä lottovoittajan arkea.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.