©kerrojokujuttu

Järki ja Tunne keskustelivat kirpparilla. Järki sanoi: 'Me ei tarvita enää yhtään tällaista lisää'. Tunne vastasi: 'Älä höpsi, näitä ei voi koskaan olla liikaa!'

Kumpi ja kampi tappelivat. Kumpi voitti.

Tahtojen taiston kohde oli vohvelikankainen kylpypyyhe. Tunne ei voi vastustaa kirpparin kodintekstiilihyllyssä vastaan tulevia hyväkuntoisia vohvelipyyhkeitä. Varsinkin sellaiset pyyheyksilöt, joissa on kauniita vohvelikirjailuja ja/ tai käsin virkatut päätypitsit ovat intohimoisen keräilyharrastuksen kohde. Sellaisia ei voi jättää kirppishyllyyn pölyttymään, vaikka Järki sanoisi muuta.

Tällä kertaa kohdalle osuneen pyyheyksilön tummansininen vohvelikangas oli hyvässä kuosissa ja pyyhkeen päädyissä oranssit, hauskan palleromaiset käsin virkatut päätypitsit. Piste iin päälle oli kuitenkin pyyhkeen toisessa pitkässä reunassa oleva salaperäinen nimikointikirjailu, pelkkä yksinäinen ’E’. Ei turhia selittelyjä, ei toista nimikirjainta, ei pistettä, vain pelkkä lyhyt ja ytimekäs ’E’.

Mielikuvitus lähti laukkaamaan. Oliko tämän pyyhkeen aiempi omistaja ollut ehkä nimeltään Eila tai Erkki? Oliko sinioranssi väriyhdistelmä miehekäs, naisellinen vai unisex? Miltä vuosikymmeneltä pyyhe mahtoi olla? Jos se olisi nuorempaa pyyhepolvea, niin mitkä olivatkaan 1970-80-90-luvuilla yleisimmät E-alkuiset naisen ja miehen nimet?

Vohvelipyyhkeitä oli kotona kaapissa jo vino pino, kaikki käytössä vuorollaan, mutta aina sinne mahtuisi yksi lisää. Järkiperusteluita olivat vohvelipyyhkeen lukuisat hyvät ominaisuudet. Sellainen on kevyt ja näppärä ottaa mukaan vaikka matkalle. Vohvelisidoksen ansiosta pyyhe imee hyvin kosteutta, mutta kuivuu kuitenkin nopeasti. Materiaali on 100% puuvillaa, jonka voi pestä 60 asteessa (, kuten kirppishankinnoille on hyvä tehdä).  Ja jos kirpparilta kotiutettuja vohvelipyyhkeitä sattuisi kertymään yli oman tarpeen, voi sellaisen myös antaa lahjaksi jollekin sellaiselle, joka jakaa saman vohvelipyyherakkauden.

Vohvelipyyhkeiden kaikkein paras ominaisuus on kuitenkin se, että vohvelikangasta voi helposti kirjoa ja muokata mieleisekseen, kuten olemme jo koulukässässä oppineet. Mystinen E-pyyhe vaati ehdottomasti hieman tuunausta. Yksinäiselle E:lle piti antaa uusi merkitys.

Nimikoinnin olisi voinut kirjoa mieluisaksi lisäämällä E:n ympärille esimerkiksi jonkun seuraavista sanoista: perhE, HElka, Elämä, KaunEus. Käytettynä ja uudelleen löydettynä tämä pyyhe tuntui kuitenkin kaipaavan hieman rosoisempaa tyyliä, aavistuksen radikaalimpia pistoja.

Miksei asioista puhuta niiden oikeilla nimillä, lauloi jo Lapinlahden Linnut aikoinaan. Kun mahdollisesti joku toinen joskus tulevaisuudessa löytää tämän vohvelipyyhkeen kirppishyllystä, hän toivottavasti ymmärtää, että se on enemmän kuin tavallinen pyyhe. Se on pyyhE isolla E:llä.

©kerrojokujuttu

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.

Hae blogista