Muistan sen ihan hyvin vieläkin, miten näin kotikaupungissani Mari Amalia –nimisen liikkeen ikkunassa raikkaita trikoovaatteita. Kävelin kauppaan sisälle ja ostin kesätienesteillä itselleni punavalkoisen tasaraitapaidan. Elettiin 1980-luvun alkua ja minä kävin yläasteen yhdeksättä luokkaa.

Saatoin käydä Mari Amaliassa ostoksilla toisen, ehkä kolmannenkin kerran. Minulla ja parhaalla kaverillani Minnalla oli nimittäin maripaitoja matkassa seuraavana kesänä kielikurssilla Englannissa. Kun kielikurssilaisten pyykit kuivuivat narulla, isäntäperheen tytär totesi vanhemmilleen: ’They love stripes!’

Huvittaa muuten vieläkin myös toinen pyykkäysmuisto samaiselta kielikurssilta. Pesin nyrkkipyykkiä isäntäperheen kylppärissä talkilla, kun erehdyin luulemaan, että baby powder tarkoittaisi samaa kuin washing powder. Tehokasta käytännön kielioppia. Powdereiden välinen ero tuli selväksi ja jäi mieleen.

Sittemmin maripaitani jäivät pieniksi, annettiin pois, leikattiin matonkuteiksi, ne katosivat mikä minnekin. Punavalkoraitainen puseroni säästyi ainoana ja lojui vaatehuoneen perähyllyllä muistovaatteena, kunnes tytär kasvoi yläkoulu- ja lukioikään, keksi tasaraidan ja löysi säilömäni paidan. Tytär pakkasi paidan partiorinkkaansa ja niin raitapaita näki uusia reissuja ja sai lisää käyttövuosia, tällä kertaa tyttären päällä.

Uuden tulemisen kokeneen paidan made-in-Finland-by-Suomen-trikoo –materiaali kesti jälleen käyttöä ja pesua useita vuosia. Kunnes tuli tämä syksy ja oli pakko todeta, että raitapaidan trikooneulos alkoi haurastua. Se oli (jo!) pääntien ja kainaloiden kohdalta ohutta ja läpikuultavaa, reikiä ei enää voisi paikata. Oli tullut aika luopua paidasta.

Harvoihin vaatekappaleisiin on kuitenkaan liittynyt sellaista tunnesidettä kuin tähän äidiltä-tyttärelle –maripaitaan. Tästä muistojen vaatteesta luopuminen hieman kirpaisee, en raaskisi 'marittaa' sitä.

Onko sinulla kokemuksia sukupolvelta toiselle kestäneistä vaatekappaleista? Entä hyviä vinkkejä, mitä vaatteen ehjistä osista voisi tehdä? Harkitsen nimittäin, voisikohan rakkaasta raitapaidasta vielä tuunata jotain pientä, vaikka vaan iloksi ja yhteiseksi muistoksi itselle sekä tyttärelle.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.