©kerrojokujuttu 

Asioita, joista voi iloita marraskuussa: jokamiehenoikeudet, kouluruotsi, kädentaidot, Yle Areena.

Näistä saa koottua mainion pikkujoulupaketin, jonka tarjoilee suoraan kotisohvalle Strömsön aina yhtä idearikas, aikaansaava ja hyväntuulinen joukko.

Satuin taannoin katsomaan Strömsö-pätkän, jossa valmistettiin järviruo'osta kaunis himmelitähti. Päätin aloittaa oitis jouluvalmistelut ja tehdä samanlaisen. Lopputuloksena saattaisi sitten olla jotain, joka meni tai ei mennyt niin kuin Strömsössä.

'Börja med att samla vass', kehotettiin Strömsössä. Kipaisin siis hakemaan nipun järviruokoa Päijänteen rannasta. Järviruoko on todella kiitollinen materiaali. Ruo'osta voi askarrella himmelitekniikalla siinä missä oljestakin. Ruo'on työstäminen on vain helpompaa: tuoretta järviruokoa on vaivatonta leikata saksilla, se ei rispaannu niin helposti kuin hauras olki. Siinä missä sirot olkihimmelit koristavat sisätiloja, rouheat ruokohimmelit ja -tähdet sopivat myös ulkokäyttöön.

Parasta ruokoaskartelussa on kuitenkin se, että materiaalia on helposti saatavilla ympäri vuoden ja se on ilmaista. Järviruokoa kasvaa koko yleisesti rannoilla koko maassa ja sitä saa kerätä jokamiehenoikeudella, kunhan muistaa kunnioittaa kotirauhaa ja pysyä riittävän kaukana pihapiireistä.

Strömsön himmelitähden ohje löytyy täältä (och samma på svenska).

Suomennetussa ohjeessa puhutaan kaislasta, ruokoa kun tavataan usein kutsua kaislaksi. Järvikaisla on kuitenkin eri laji kuin järviruoko. Kaisla on niin ikään kaunis luonnonmateriaali, jota käytetään esimerkiksi punontatöihin.

Lisää ruokohimmeliohjeita löydät vaikkapa Pirkko Kuuselan Himmeli- ja Uusi Himmeli -kirjoista.

Hyvää joulunodotusta! God adventsfest!

 

©kerrojokujuttu 

©kerrojokujuttu 

©kerrojokujuttu 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.

Hae blogista

Blogiarkisto

Instagram