Pyhäjärvi, Pelkosenniemi 12/2017

 

Älypuhelin ilmoittaa tuon tuosta erilaisista ohjelmistopäivitystarpeista. Seuraavaksi laite valittelee, ettei sillä ole tarpeeksi tilaa sovellusten päivittämiseksi. Tämän jälkeen puhelin komentaakin käyttäjäänsä vapauttamaan tallennustilaa. Marras-joulukuussa oma henkilökohtainen kiintolevy lähetti samantapaisia viestejä tallennuskapasiteetin täyttymisestä, akkujen lataamistarpeesta ja univelkojen takaisinmaksusta. Odotettu joululoma tuli todelliseen tarpeeseen.

Lähes ensimmäistä kertaa ikinä olimme päättäneet viettää joulun poissa kotoa. Aiemmin syksyllä tehty suunnitelma poiketa perinteistä ja viettää joulu Lapissa laitettiin toteen. Käytännössä lähes ainoat jouluvalmistelut olivat tavaroiden ja itsemme pakkaaminen autoon aatonaattona ja auton keulan suuntaaminen kohti pohjoista. Enempiin valmisteluihin emme olisi oikein kyenneetkään, koska loma oli tällä kertaa vain viikon mittainen ja joulunalusaika kului meiltä perheen aikuisilta tiiviisti töissä ja nuorilta koulussa. Mökkijoulu Lapissa oli tervetullut maisemanvaihdos ja katkos normaaliin elämänrytmiin. Saimme myös ystäväperheen kanssamme joulunviettoon Pyhätunturille. Lomalla oli mukava nähdä kaukana asuvia ystäviä ajan kanssa.

Pakkasen, lumen ja kaamoksen keskellä aloin ymmärtää talvilevon, -horroksen ja -unen merkitystä uudella tavalla. Kun luonto lepää, myös ihmisen elämänrytmin on luontevaa hidastua. Tuntui siltä että kävin konkreettisesti jonkinlaisessa talviunessa, en nimittäin muista nukkuneeni pitkiin aikoihin yhtä hyvin kuin lomalla.

Kuopus tiedusteli reissuun pakatessamme, otetaanko aurinkolasit mukaan. Niitä ei tällä kertaa tarvittu. Etelän nuorisolle kaamos oli uusi, ennen kokematon juttu. Pelkosenniemen taivas oli enimmäkseen pilvinen, joten yötaivaan revontulia emme onnistuneet näkemään, mutta päivisin kaunista sinistä kaamoshämyä sitten senkin edestä. Pakkasulkoilun jälkeen lämmittelimme juomalla glögiä ja saunomalla. Sitten olikin taas mukava käpertyä lukemaan kirjaa ja syömään suklaata.

Kuluneessa joulussa ei ollut juurikaan joulun ulkoisia merkkejä, ei joulukuusta tai joulukoristeita, ei hirveästi lahjojakaan. Joulun tunnelma tuli muualta - kauniista talviluonnosta, kaamoksesta, hiljaisuudesta, yhdessäolosta ja ystävyydestä. Ei ollut myöskään erityisempiä paineita jouluisesta pukeutumisesta. Kotiin palattua, esikoinen kommentoi uudenvuodenpäivänä vaatetustani ’Äiti, sinulla on farkut jalassa.’ ’Niin onkin, miten niin?’ ’No kun olit koko joulun niissä samoissa mustissa ulkohousuissa.’ :)

Joulu oli hyvä juuri näin. Univelat on maksettu, akut ladattu, perheen ja ystävien kanssa juteltu, naurettu, ajatuksia tuuletettu. Tästä on hyvä jatkaa uutta vuotta eteenpäin.

 

Pyhätunturi, Pelkosenniemi 12/2017

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.