Toivottavasti tänä iltana taivas on pilvetön. Auringonlaskun jälkeen aion tähyillä hämärtyvälle itätaivaalle ja seurata iltapuuhien lomassa, miten iso oranssinkeltainen pallo nousee hitaasti metsän reunan takaa. Tänään on täysikuu.

Tuiki tuttu taivaankappale, mutta siitä huolimatta hieno täysikuu säväyttää joka kerta. Erityisesti elokuun kuutamoon liittyy jotain maagista, minkä vuoksi on tärkeää hakea katseellaan kuu taivaalta.

Elokuussa valoisat kesäyöt ovat takanapäin ja kuutamo pääsee taas valaisemaan yötaivasta. Muutoksen maailmassa kuu edustaa pysyvyyttä. Elokuun kuu tuntuu sanovan: olen ollut täällä koko ajan, silloinkin kun te Pohjolan asukit juhlitte yötöntä yötä. Vallattoman kesän jälkeen elämä palaa taas normaalirytmiin. Iltaisin mennään ajoissa nukkumaan, jotta jaksetaan  aamulla herätä kouluun ja töihin.

’Täysikuu, sä ihme suurin olet öisen taivahan’ – tangon sanat alkavat soida mielessä. Kuutamo on iskelmien kestoaihe. Kuutamossa kohdataan, erotaan ja etenkin kaivataan. Iskelmälyyrikot tuntevat kuutamon tenhon - yksinäinen taivaankappale, joka heijastaa lainavaloa on oiva vertauskuva kaikenlaiselle kaiholle. Olavi Virran tulkitsemat Täysikuu ja Hopeinen kuu ovat osa kansallista kulttuuriperintöä.

Elokuun kuutamoon liittyy tietoisuus siitä, että kesän sato on kypsynyt ja on elonkorjuun aika. Käsillä on taitekohta - kesä kääntyy syksyksi, loma arjeksi, valoisa pimeäksi, mutta vielä hetkeksi voi kääriytyä elokuun lämpimään viittaan, kylpeä kuun valossa ja kuunnella yön ääniä.

Tänään muistan mennyttä kesää, kohotan sille lasillisen, hymyilen täysikuulle ja laitan Neil Youngin Harvest Moonin soimaan.

Entä sinä, onko elokuun kuutamo sinulle merkityksellinen?

Kommentit (1)

Vierailija

Asumme vähän ajan juuri nyt Mexikon Puerta Vallartan Bayssä , pikku kalastus kylässä . Oikein tyypinlinen kesä on että melkein päivittäin on ukkos ilmaa illalla . Tietysti eilen olisi ollut mukava nähdä Elokuun kuun ....mutta oli tosi kova sade , ukkonen ja paljon salamoi että koti tärisi . Mutta ! Vaikka viellä oli koko pilvistä ukkosen jälkeen avasi pilvet pienen ikkunan että täysi kuusi loisti kauniisti meren pinnalla . Muistuttaa sielussani kun kuu loisti samoin Suomen järvien päällä , lapsuussani .?

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.