Kokoilin tavaroita tulevaa kirppistapahtumaa varten, kun vanha käsityöpussini putkahti esiin kaappien kätköistä. Löytöhetkellä käsityöpussi oli tyhjä, se ei siis pitänyt sisällään ainuttakaan UFOa *. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö meiltä UFOja löytyisi, ne vain on säilötty muualle.

Käsi ylös kaikki, jotka ovat joskus koulukässässä väkertäneet käsityöpussin! Oma käsityöpussukkani on 1970-luvulta. Kun se kerran pääsi päivänvaloon, tutkin hieman tarkemmin miten se on tehty. Kirkkaanpunaiselle vohvelikankaalle olen ensin kanavaneulalla ja erivärisillä langoilla pujotellut kuvioraitoja. Sitten olen ommellut sivusaumat pussisaumoiksi, niin että kuviolankojen päät ovat jääneet saumojen sisälle. Lopuksi olen viimeistellyt käsityöpussin ompelemalla pussin suulle kiristysnyörejä varten kujan ja punonut kirjavat kiristysnyörit.

Huomaankin että yksinkertaisen käsityöpussin valmistamisessa on loppujen lopuksi harjoiteltu aika monenlaisia käsityötaitoja. Muistan myös luokanopettajatuttuni kanssa aiemmin tänä kesänä käymäni keskustelun, jossa hän vertasi vohvelipujotusta koodaamiseen, molemmissa tarvitaan ja molemmat kehittävät loogista ajattelua.

Käsityöpussini pitää sisällään tukun koulukässämuistoja. Esimerkiksi sen applikoidun pöytäliinan, johon vanha tikkakoskelainen ompelukone teki sotkun. Tai sen tummansinisestä kukkakankaasta ommellun tunikan, jonka pääntiessä oli koristeena punaista aaltonauhaa. Tai ne kolmannella luokalla neulotut sukat, jotka olivat niin tiukat, että hädin tuskin menivät jalkaan.

Tuleeko sinullekin mieleen joku rätti- tai puukässään liittyvä muisto? Suomen käsityön museon Kässäätkö -sivuilla kerätään muistoja koulukäsitöistä. Muistot on jaoteltu oppilaiden muistoihin ja opettajien muistoihin. Sivuilla voit tutustua muiden kirjoittamiin muistoihin ja auttaa kartuttamaan museon kokoelmia kirjoittamalla omia koulukäsityöhön liittyviä muistojasi tietokantaan.

Kirpparivalmistelujen keskellä en hetkeäkään harkinnut käsityöpussistani luopumista, sehän on niin soma ja osa omaa kouluhistoriaani. Olin jo tunkemassa käsityöpussia takaisin kaapin perukoille, kun sain ajatuksen ottaa sen uusiokäyttöön. Ensin tuumin, että vohvelikankainen käsityöpussi voisi palvella paremmin käsipyyhkeenä, mutta sitten keksin sille mielestäni vielä paremman käyttötarkoituksen. Käsityöpussihan on sellaisenaan melkein valmis tyynypussi. Vain sisätyyny pussiin, parin avoimen sauman viimeistely ja käsityöpussityyny on valmis. Hyvin näyttäisi istuvan sohvalle muiden sisustustyynyjen joukkoon.

 

Hyvää alkavaa lukuvuotta kaikille oppijoille ja opettajille!

* UFO = UnFinished Object

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.