Lauantaina toteutin koko kesän mittaisen suunnitelmani ja kävin vihdoin mattopyykillä. Parin pitkän maton jynssääminen juuriharjalla oli mukavaa, siitäkin huolimatta että kahdessa matossa oli yhteensä neljä puolta pestävänä. Juuriharja suihki, mäntysuopa tuoksui ja pesuvesi roiskui. Hiki tuli kuin urheilusuorituksessa konsanaan. Vinkkinä mattopyykkäreille voinkin suositella teknisiin urheiluvaatteisiin sonnustautumista. Ne toimivat mattopyykillä hyvin, ovat joustavat eivätkä tunnu kastuttuaankaan märiltä päällä.

Mattopyykillä käyntiin liittyy monia lämpimiä kesämuistoja. Kaikkein päällimmäisenä mielessä on mattolaiturilla vallinnut iloinen naisenergia - äiti, täti, siskot, serkku - kaikki ison perheen naiset yhdessä työn touhussa.

Maalaistalossa kotona kudottuja räsymattoja tarvittiin joka huoneessa, oli tuvan pitkät matot, kammareiden isot matot ja kaikkea siltä väliltä. Puhtaita mattoja säilytettiin aitan orrella ja sieltä niitä haettiin lattialle jouluna ja juhannuksena tai jos oli joku muu tärkeä juhla. Räsymattoja ei pesty heti uutuuttaan, vaan vasta sitten kun ne olivat oikeasti molemmilta puolilta likaantuneet.

Mattolaiturin työjärjestys oli 1) liottaminen 2) pesu 3) huuhtelu 4) tallominen 5) valuttaminen 6) kuivaaminen. Kun puhtaat matot olivat telineillä, kelpasi pyykkäreiden istua rantakalliolla huilaamassa ja syömässä eväitä. Hiet karistettiin uimalla järvessä. Mattopyykkireissun lopuksi oli helppo yhtyä Eeva-tädin toteamukseen siitä, miten paljon puhdasta olimmekaan saaneet aikaan!

Nyt toivon poutaa ja hieman tuulenvirettä, että saan eilen pestyt mattoni kuiviksi. Sitä odotellessa vielä toinen niksi mattopyykkärille: muovipulkka on kesäkäytössä hyvä, auton takakonttiin sopiva kuljetusalusta märille matoille. :)

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.