Yliopistossamme on parhaillaan käynnissä hyvinvointiviikko. Viikon parasta antia oli ehdottomasti Marttojen ilmainen kokkauskurssi. Kurssin aiheena oli hyvä ja helppo kotiruoka FODMAP-ruokavalion periaatteiden mukaan. En ollut luonnollisesti kuullut mitään kyseisestä ruokavaliosta, mutta tässä tiivistys oppimastani: 

FODMAP-ruokavalio ei ole dieetti, vaan herkkävatsaisille tarkoitettu ruokavalio. Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat joillekin ärtyvän suolen oireyhtymän kaltaisia oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Vatsanväänteitä selittävät huonosti imeytyvät hiilihydraattiyhdisteet, joita on paljon esimerkiksi palkoviljoissa, sipulissa, kaalissa, kivellisissä hedelmissä ja laktoosissa. Vatsavaivat ovat yksilöllisiä ja sopiva ruokavalio löydetään kokeilemalla. 

FODMAP-ruokavalio vaikutti ainakin minusta maalaisjärkeen käyvältä. Itse saan olla kiitollinen hyvinvoivasta vatsasta, mutta suuntaa antavat vinkit hyvin ja huonosti imeytyvistä ruoista olivat tervetulleita. Kaalilaatikkoa aion kokata vatsanväänteistä huolimatta suurperheannoksina myös jatkossa!

Lopuksi vielä herkulliset reseptiterveiset kurssilta!

Ruohosipulisarvet

16 kpl

75 g laktoositonta margariinia

6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

2 1/2 dl vettä 

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 muna 

Täyte:

200 g laktoositonta tuorejuustoa

1/2-1 ruukkua silputtua ruohosipulia

ripaus yrttisuolaa

Voiteluun: 

kananmunaa

seesaminsiemeniä

 

Nypi rasva ja jauhot sekaisin. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Sekoita jauho-rasvaseos ja neste keskenään, lisää muna. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Sekoita täytteen ainekset.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja kauli taikinasta litteitä ympyröitä jauhotetulla pöydällä. Jaa ympyrät taikinapyörällä neljään osaan ja laita keskelle täytettä. Kääri sarviksi leveämmästä päästä lähtien. Nosta pellille, voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. 

 

- Hilla

 

Kurssin alustus ja reseptit perustuivat Leena Putkosen teokseen Superhyvää suolistolle!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Opiskelijatyttö kokkaa, kierrättää ja kituuttaa. Parhaat säästövinkit, nopeat iltaruoat ja arjen parhaat niksit on tarkoitettu jaettaviksi.