Kristina Ohlsson: Daavidintähdet. WSOY 2015. Ruotsinkielinen alkuteos Davidsstjärnor. Suomentanut Outi Menna. 497 sivua.

Kristina Ohlssonin Fredrika Bergman ja Alex Recht -sarjan uusin on vähän niin kuin Mission Impossible -leffat: jotenkin pakko nähdä, vaikka juoni ja lopputulos ovat periaatteessa aina samat.

Daavidintähdissä joku tappaa ihmisiä Tukholman juutalaisen seurakunnan liepeiltä. Tarkalleen ottaen surmansa saavat yksi päiväkodin opettaja ja kaksi juutalaispoikaa. Seurakunnan liepeillä pyörii lukijoiden vanha tuttu, entinen Mossad-agentti Efraim Kiel. Surmat tuntuvat liittyvän vanhaan ja huonosti tunnettuun israelilaiseen myyttiin lapsia vainoavasta Paperipojasta, ja ennen pitkää Fredrikan on matkustettava Israeliin.

Luin Daavidintähdet nopeasti tiukkojen työpäivien jälkeen ja nautin, totta kai. Ohlsson rikkoo kronologista rakennetta jaksoilla, jotka sijoittuvat "loppuun". Niissä nainen palaa kotiin ja löytää miehensä ja lapsensa kuolleina. Vasta kirjan mittaan selviää, keitä ihmiset ovat. Vähitellen aukeava tilanne on ihan palkitseva, mutta jotenkin kirjasta jäi väljähtänyt jälkimaku. Onkohan suomennos tehty kiireessä vai onko Ohlsson oikeasti näin lattea kirjoittaja? Kirjan lopussa Ohlsson kertoo pitkät pätkät siitä, miten ihanaa kirjoittaminen Jerusalemissa oli, enkä voi olla ajattelematta, että kirjoittajan nautinto on ollut suurempi kuin lukijan.

No, ihan kelpo viihdettä Daavidintähdet on. Suosittelen vahvasti lukemaan Ohlssonit järjestyksessä, tämä on jo viides. Varjelijat ja Paratiisiuhrit olen käsitellyt blogissa aiemmin.

Suositus: Hänelle, jonka mielestä kirjan ei pidä loppua kesken.

Alku: Pimeys toi tullessaan pelon. Hän vihasi öitä. Matka hänen omasta huoneestaan turvaan vanhempien makuuhuoneeseen tuntui loputtoman pitkältä. Monet kerrat hän oli mieluummin käpertynyt piiloon peiton alle kuin uskaltautunut pimeään käytävään, joka vei makuuhuoneeseen.

Kommentit (2)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014