Karita Sainion esikoisromaani on hyvä kirja. Se viihdyttää, saa kääntämään sivua, pakottaa lukemaan vielä yhden luvun. Sen henkilöt ovat kiinnostavia ja tapahtumat dramaattisia.

Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin sanoa, että Me emme elä samassa maailmassa kuin te voisi helposti olla paljon parempi.

Sainio kuljettaa nimittäin tarinaa vähän kuin pikajuoksija viestikapulaa. Minä kaipasin romaaniin rytminvaihdoksia, hidastusta, hengittelytilaa, ennen seuraavaa syöksylaskua. 

MEESMKT kertoo pikkusiskosta ja isoveljestä. Sisko on näennäisesti elämässään menestynyt professionaali, joka on sisältä rikki. Veli on narkomaani, alkoholisti ja pikkurikollinen, joka kuolee. Molemmat ovat eläneet saman kurjan lapsuuden, äidin kuoleman, isän häipymisen, tädin hoivaksi nimetyn pahoinpitelyn. Sisko rakastaa veljeään loppuun asti, kaikesta huolimatta ja syvästi.

Kirja on Sainion esikoinen, ja Antti Majander kirjoitti siitä Hesarissa hyvin: "vaikuttaa siltä, että Me emme elä samassa maailmassa kuin te on kirja, jonka tekijän piti saada pois elimistöstään".

Minä lisään siihen, että toivottavasti Sainio kirjoittaa vielä muutakin.

Suositus: Hänelle, joka pitää Pahasta maasta enemmän elokuvana kuin tv-sarjana.

Alku: Kävellessäni kenkieni korkeat korot uppoutuvat kirkon pihan märkään hietikkoon. Jalat tuntuvat huterilta, kädet tunnottomilta, ranteita pistelee. Ihoni alla kytee tulipalo, tai koppakuoriaisten armeija odottaa lähtöään, mutta ei vielä, minulla on vielä hetki. Sydämeni hakkaa ja henkeni salpautuu avatessani kirkon raskasta ovea. Sisään kävellessäni ihmiset kääntyvät katsomaan. Luen heidän katseistaan, että he ovat pahoillaan, mutta sehän on nyt liian myöhäistä.

Karita Sainio: Me emme elä samassa maailmassa kuin te. Kustannusosakeyhtiö Aula & Co 2016. 205 sivua.

Ai niin. Koska Karita Sainio on viestintäyrittäjä, olemme tavanneet työmme merkeissä. Tämä kerrottakoon rehellisyyden nimessä. Sainiosta on muuten ollut juttu KK:ssa.

Kommentit (2)

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Olen (taas kerran) samaa mieltä. Vaikealta tuntuvat tämmöiset nimet, varsinkin kun niitä pitää kirjoittaa postaukseen noin tuhat kertaa.

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014