Olenpas lukenut paljon hyviä kirjoja viime aikoina! Heti hienon Lopotin perään tartuin ruotsalaisten Augustilla palkitsemaan kirjaan ja kas, hieno oli myös Kaikki se mitä en muista.

Jonas Hassen Khemirin kolmas suomennettu romaani kertoo nimettömäksi (ja muutenkin hahmottomaksi) jäävästä kirjailijasta, joka ryhtyy selvittämään auto-onnettomuudessa kuolleen Samuelin kohtaloa. Oliko onnettomuus sittenkin itsemurha? Mitä Samuelin viimeisenä päivänä tapahtui?

Kirja alkaa melkein trillerinä, mutta muuttuu pian romaaniksi maahanmuuttajien yhteiskunnasta, ihmisen häilyvästä identiteetistä ja muistikuvien epäluotettavuudesta. Äänessä ovat vuorotellen Samuelin läheiset ja tuttavat, joista jokaisella on oma kuvansa Samuelista. Välillä tuntuu, etteivät he puhu samasta ihmisestä ollenkaan.

Samuelin ydinminää ei voi tavoittaa. Itse asiassa emme tiedä edes hänen oikeaa nimeään. Samuel on myönnytys Ruotsille: oikean nimen kurkkuäänteet olisivat ruotsalaisille liian vaikeita.

Kaikki se mitä en muista kulkee dialogina, jossa ihmiset eivät puhu toisilleen vaan kirjailijalle. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta Khemiri tekee sen niin taitavasti, että pysyin koko ajan kärryillä siitä, kuka puhuu. Rakenne teki kirjasta palapelin, ja rakastan palapelejä.

Pakko narista lopuksi kirjan kansikuvasta. Ihan kuin olisin nähnyt sen jossain halvassa elämäntaito-oppaassa. Kirja olisi ansainnut parempaa.

Suositus: Hänelle, jonka sisko tuntuu kasvaneen eri perheessä.

Alku: 

Naapuri kurkistelee pensasaidan takaa ja kysyy, kuka olen, mitä teen täällä.

*

Tänne vaan. Istu alas. Ota iisisti. Lupaan ettei tarvitse pelätä. Hälytysnapin painallus ja ovat täällä puolessa minuutissa.

*

Naapuri pahoittelee, selittää että kaiken sen jälkeen heidän on luonnollista varoa tuntemattomia ihmisiä.

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista. Johnny Kniga 2016. Ruotsinkielinen alkuteos Allt jag inte minns. Suomentanut Tarja Lipponen. 291 sivua.

Kommentit (0)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014