Toivoin, ettei Nora Webster olisi loppunut koskaan. Sen lukeminen tuottaa samanlaista mielihyvää kuin Alice Munron teksti, minkä kustantaja ihan oikein ilmoittaa takakannessakin. Guardianin arvostelussa tosin mainittiin John McGahernille, josta Suomessa ei ole kuullut ehkä kukaan (en minäkään ennen kuin googlasin).

Oli miten oli, Colm Tóibínin kolmas suomennettu teos (ensimmäinen on sittemmin elokuvattu Brooklyn, toinen novellikokoelma Äitejä ja poikia) on silkkaa nautintoa alusta loppuun.

Nora Webster on nelikymppinen irlantilainen perheenäiti, jonka elämän suurin rakkaus, puoliso Maurice on juuri kuollut. Romaani kertoo surusta ja siitä selviämisestä ja siitä, miten ihminen voi kulkea vain eteenpäin. Noran ja hänen poikiensa surun taustalla kuohuu 1960-luvun Irlanti.

Romaanissa ei tapahdu kovin suuria asioita: Nora myy perheen kesäpaikan, menee töihin ja ryhtyy harrastamaan laulua. Hänen itsenäistymisensä kaari on kuitenkin selvä ja koskettava.

Koskettavaa on sekin, miten mykkiä sekä Nora että hänen poikansa surussaan ovat. Olisipa mielenkiintoista lukea sama tarina heidän näkökulmastaan.

Mietin paljon sitä, miksi Toíbínin romaani teki minuun niin suuren vaikutuksen. Luulen, että osittain se liittyy Tóibínin kykyyn nähdä pienten ja arkisten asioiden arvo. Lukijalle, no, ainakin minulle, tulee toive siitä, että myös minun pieni elämäni on arvokas ja kiinnostava, kunhan joku vain näkisi sen.

Sitä odotellessa raivaan Nora Websterille tilan kirjakaapistani ja luen sen vuoden kuluttua uudestaan. Maltan tuskin odottaa.

Suositus: Hänelle, joka tuijottaa bussin ikkunasta ulos.

Alku: "Mahdat sinä olla jo kyllästynyt. Eivätkö ne ikinä lakkaa käymästä?" naapurin Tom O'Connor seisoi ulko-ovellaan ja katsoi häntä vastausta odottaen.

"Niin", hän sanoi. 

"Jättäisit vain avaamatta. Niin minä tekisin."

Nora sulki puutarhan portin.

"Hyvää he tarkoittavat. Ihmiset tarkoittavat hyvää", hän sanoi.

Colm Tóibín: Nora Webster. Tammi 2016. Englanninkielinen alkuteos Nora Webster. Suomentanut Kaijamari Sivill. 410 sivua.

Kommentit (2)

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Mä ihan suorastaan rakastin tätä. Ja myös Brooklyniä. Pakko ostaa myös se Äitejä ja poikia, nämä kaksi on tehneet syvän vaikutuksen.
Nora on upea. Voih. En keksi sanoja.

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014