Yleensä en välitä keskustella kirjoista, mutta Bill Bryson tekee minusta aina jakajan. Alan aloittaa lauseita sanoilla Tiesitkö muuten että ja lopettaa niitä anekdooteilla ihan riippumatta siitä, mitä uhrini vastaa.

Luin Brysonin lyhyen historian lähes kaikesta suunnilleen vuosikymmen sitten lomalla ja tein siskoni lähes hulluksi muistuttamalla noin kahden minuutin välein siitä, kuinka valtava maailmankaikkeus on. Sen jälkeen emme ole jostain syystä lähteneet kahdestaan reissuun.

Nyt luin viimein Brysonin lyhyen historian lähes kaikesta kotona. Se on kulkenut mukanani jo viisi vuotta, siis edellisestä työpaikasta ja edellisestä kodista asti. Olen aina tiennyt haluavani lukea sen, mutta koskaan hetki ei ole tuntunut oikealta.

Tällä kertaa tein hulluksi paitsi puolisoni myös työkaverit ja sisaren perheen.

Esitelmöin teräksen keksimisestä (oikein mielenkiintoinen tarina muuten), 300 huonetta käsittävästä Blenheimista, Eiffel-tornin pystyttämisestä, siitä miten teetä alettiin viljellä Intiassa (erittäin mielenkiintoinen tarina), Thomas Alva Edisonin betonitaloista ja runoilija Arthur Munbyn ja hänen palvelijansa Hannah Cullwickin 36 vuotta kestäneestä salaisesta avioliitosta (erittäin, erittäin mielenkiintoinen tarina).

En käsitä, miten Bryson onnistuu sulattamaan valtavan tietomäärän niin hallituksi ja viihdyttäväksi paketiksi kuin Sisään! on. Se on silkkaa neroutta. Käänsin suunnilleen joka viidennen sivun koirankorville ja mietin, kehtaisinko herättää puolisoni kuuntelemaan vielä yhtä herkullista tarinaa (en kehdannut).

Suositus: Hänelle, joka ei koskaan uskoisi rakastavansa kirjaa, jossa sanotaan, että betoni oli yksi 1800-luvun jännittävimmistä tuotteista.

Alku:

Vähän sen jälkeen kun olimme muuttaneet pienen kylän rauhalliseen anonyymiyteen Englannin kirkon entiseen pappilaan Norfolkissa, jouduin menemään ylös ullakolle etsimään vähittäisen mutta epäilyttävän vuodon lähdettä. Koska talossamme ei ole ullakolle vieviä portaita, tarvitsin korkeat tikapuut ja paljon säädytöntä kiemurtelua päästäkseni katossa olevan luukun läpi – tämän vuoksi en ollut aikaisemmin käynyt siellä (tai ole palannut kovin innokkaasti sinne uudestaan).

Bill Bryson: Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona. WSOY 2011. Englanninkielinen alkuteos At Home. A Short History of Private Life. Suomentaneet Laura Beck ja Tarja Kontro. 518 sivua.

Kommentit (5)

Hanski

Tämä on yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista - ja hauskimmista - kirjoista mitä olen koskaan lukenut. Sanoisin myös, että tämä on Bill Brysonin kirjoittamista kirjoista paras. Kerta kaikkiaan nautinnollista luettavaa!

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Hanski, eikö! Ihan mahtava. Mietin et olisipa kiinnostavaa tavata Bill Bryson. Miten hän pystyy tuon tietomäärän hankintaan ja hallitsemiseen?

Tytti, tottakai!

Lilli

Bryson on lempikirjailijani. Luin ensin Lähes kaiken lyhyen historian englanniksi, tai siis, yritin. Sitten odotin suomennosta (ja hyvää sellaista) kieli pitkällä, kunnes sain sen Helsingin kirjamesuilta kannettuna suoraan painosta osastolle. Varsin tuore ostos siis!

Samoin tuo At Home eli Sisään! on mainio anekdoottien ja knoppitiedon lähde.

Muutenkin olen Kirjasiepon kanssa ihan samaa mieltä Brysonista kirjailijana. Hän on kirjoittanut myös useita matkakirjoja, joista Australiasta kertova Down Under (tai In a Sunburded Country, sama kirja eri nimellä eri markkinoilla) on paras. Vaikka kirja ilmestyi alunperin 90-luvun puolivälissä eikä sitä ole suomennettu, olen lukenut sen kai 4-5 kertaa. Suosittelen sitäkin!

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Hypistelin juuri Akateemisessa jotain Brysonin matkakirjaa (en muista nimeä), mutta jätin sen hyllyyn. Tunnen vähän epäluuloa kyseistä genreä kohtaan. Taisin tehdä virheen.

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014