Kati Hiekkapelto on vienyt päähenkilönsä Anna Feketen tämän synnyinseudulle Serbian unkarilaisalueelle. Sinne alkoi tehdä mieli minunkin, niin kauniisti Hiekkapelto kuvaa esimerkiksi Tisza-joen kukintaa eli sitä, kun hyönteiset parveilevat yhden päivän joen yllä kuin valtava parvi kukkasia.

No, enimmäkseen Tumma on kyllä aika synkkä tarina.

Annan käsilaukku varastetaan heti loman ensimmäisenä päivänä ja seuraavan päivänä varas löytyy kuolleena joen rannasta. Anna alkaa (tietysti - onneksi en ole naimisissa poliisin kanssa, rento lomailu olisi selvästi mahdotonta) selvitellä tapausta ja ennen pitkää kaikki kiertyy hänen omaan historiaansa. Annan poliisi-isä murhattiin, kun Anna oli pieni, vähän ennen kuin perhe muutti Suomeen.

Tumma on taas samaa kelpo laatua kuin Hiekkapellon esikoinen Kolibri, josta tykkäsin kovasti. (Suojattomiin olin vähän pettynyt.) Sen vahvuus ei ole juoni vaan se, miten Hiekkapelto käsittelee menneisyyden painoa, tasa-arvoa ja pakolaiskysymyksiä: vakavasti, mutta ei saarnaten.

Hiekkapelto kirjoittaa kauniisti ja Anna Fekete on oikeasti kiinnostava päähenkilö. Haluan tietää, mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi. Ja kumma kyllä vähän kaipasin hänen umpirasittavaa työpariaan Eskoa.

Suositus: Hänelle, jonka mielestä feminismi tai suvakki eivät ole lainkaan huonoja määreitä ihmiselle.

Alku (kursivointi kirjailijan):

Veripisarat vaaleanvihreällä tapetilla kuin villiintyneet unikot teiden pientareilla.

Täällä, missä utuisen harmaja taivas nielaisee valtavien viljapeltojen ääret, missä ohivirtaavan joen, Tiszan voi aistia silloinkin kuin sitä ei näe. Joki on ikuisesti paikoillaan ja samaan aikaan aina matkalla, menossa jonnekin, jostakin tulossa. 

Kati Hiekkapelto: Tumma. Otava 2016. 300 sivua.

PS: Kati Hiekkapelto laulaa punkia. Jotenkin se ei yllätä.

Kommentit (2)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014