Katri Rauanjoen oma tarina on tänä keväänä saanut paljon julkisuutta (Rauanjoen KK:hon kirjoittama juttu ei vielä ole verkossa, mutta tässä linkki Hesarin hänestä tekemään haastatteluun).

Hyvä että on: joka viides suomalainen sairastuu masennukseen. Opettajana työskennellyt Rauanjoki on yksi heistä.

Hän sai lääkkeitä ja terapiaa, parani ja päätti kertoa sairaudestaan kaikille. Se ei ole hänestä vaikeaa, ei ainakaan sairaudesta selviämiseen verrattuna.

Rauanjoen toinen romaani Jonain keväänä herään tuntuu todelta. Oli helppo samaistua naiseen, joka on iloinen ja reipas ja pätevä - ja uupunut.

Romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään. Kerttu työskentelee opettajana ja sairastuu masennukseen. Siihen yhtäläisyydet tosielämään ilmeisesti loppuvatkin. Kertun masennuksen laukaisee yksi tapahtuma, jonka jälkeen pärjääjäksi kasvanut nainen alkaa suunnitella hyvää päivää tehdä itsemurha.

Rauanjoki kuvaa kirjassaan Kertun sairautta myös hänen läheistensä kannalta. Heitä käy tietysti vähän sääliksi: yhden masennus sairastuttaa helposti koko perheen.

Helpottavaa on se, että Jonain päivänä herään on myös hiukan hauska kirja.

No, se on ehkä liikaa sanottu. Mutta ainakaan kirja ei ole synkkä. Se kulkee kohti valoa ja kevättä ja (vähän epäuskottavan nopeaa) parantumista, joten sen lukee ahdistumatta.

Suositus: Hänelle, jonka lähellä on yksi niistä viidestä.

Alku:

Tänä aamuna en tappaisi itseäni.

Työterveyslääkäri oli patistanut minua menemään kaupungille ostamaan oman pienen vihkosen, positiivisia ajatuksia varten. Koska periaatteessa olen reipas ja tunnollinen, minä menin. Ehkä se oli hyvitys siitä, että olin valehdellut hänelle.

Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään. Atena 2016. 248 sivua.

Muokattu 20.6. 2016: Korjattu kirjan nimi otsikkoon oikeaksi.

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014