Marie Kondo: KonMari. Siivouksen elämänmullistava taika. Bazar 2015. Japaninkielinen alkuteos Jinsei ga tokimeku katazuke no maho. Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Päivi Rekiaro. 214 sivua.

Pahoittelut ennätyspitkästä bloghiljaisuudesta! Siihen on syynsä: lomailu hyvän nettiyhteyden ulottumattomissa ja muutto.

Myimme tänä kesänä kotimme ja ostimme uuden, vähän pienemmän. Asuimme seitsemän vuotta asunnossa, jossa oli kaksi vaatehuonetta, iso ulkovarasto ja runsaasti kaappeja. Vaikka olemme enemmän minimalisteja kuin maksimalisteja, tavaraa oli kertynyt ihan liikaa.

Onneksi rakastan raivaamista. Äiti houkuttelee minua käymään lupaamalla, että siivoamme hänen vaatehuoneensa, ja yhden hauskan vapun olen viettänyt siivoamalla ystävän ulkovarastoa.

Ennen muuttoa kävin läpi joka ikisen omistamamme tavaran ja mietin, haluanko jatkaa elämääni sen kanssa.

Inspiraation sain tietysti kirjasta.

Japanilainen siivouskonsultti Marie Kondo on kehittänyt oman siivousmenetelmän ja kirjoittanut siitä kansainvälisen bestsellerin. Sen idea on päinvastainen kuin useimpien siivousgurujen.

Marie Kondo ei usko mihinkään siivoa yksi kaappi kerralla -himmailuun. Hänen mielestään kannattaa käydä kerralla läpi kaikki saman tavararyhmän asiat: siis esimerkiksi kaikki vaatteet, kaikki kirjat, kaikki astiat.

Jokainen esine pitää ottaa käteen ja miettiä, tuottaako se iloa tai onko se välttämätön.

Kondolla on raivaukseen paljon muitakin (vähän hupsuja) sääntöjä, mutta perusidea toimii minusta mainiosti.

Testasin sitä sekä vaatekaapissani että kirjahyllyssäni (jälkimmäinen oli vaikeampi rasti, tietenkin), mutta todelliseen happotestiin KonMari joutui äidin keittiössä.

Siivosimme taas kerran astiakaapin kaaosta, mutta vasta kaikkien muovisten säilytysrasioiden kokoaminen keittiön pöydälle kaikista kolmesta (!) kaapista, joihin niitä oli ajautunut, sai äitini tajuamaan, että hänen ei pidä enää koskaan ostaa Ikeasta yhtään kätevää purkkia.

Marie Kondo lupaa, että kun kerran saa järjestyksen aikaan hänen metodillaan, kaaos ei koskaan enää palaa.

Se jää nähtäväksi. Oma vaatekaappini on juuri nyt superkaaoksessa, koska muutimme vasta viikonloppuna ja osa hyllyistä on vielä lattialla, mutta äidin keittiö oli viikko sitten suhteellisen siisti.

Tietysti Kondo on myös superärsyttävä.

Hän kirjoittaa laukusta niin kuin se olisi inhimillinen olento ("miltä sinusta tuntuisi, jos sinua olisi kannettu olalla koko päivä!") ja siivoamisesta kuin se olisi uskonto. Hän tuntuu ajattelevan, että siisti koti pelastaa ihmisen tarkoituksettomuudelta. Melkein joka sivulta löytyy virke, joka naurattaa tahattomasti:

"Uskon, että kun otamme vaatteen käsiin ja taittelemme sen siististi, meistä siirtyy vaatteeseen energiaa, jolla on siihen positiviinen vaikutus."

"Järjestäminen mullistaa elämän. Tämä koskee kaikkia sataprosenttisesti."

"Sano kotiin palattuasi asunnolle: "Hei! Kotona ollaan!" niin kuin tervehtisit perheenjäsentä tai lemmikkieläintä."

Itse annoin lapsellisuudet ja herätysuskonnollisen sävyn anteeksi, koska siivoamisesta on kirjoitettu niin vähän. Aihehan on mitä kiinnostavin! No, ainakin meistä jotka rakastamme sekä raivaaamista että siistiä kotia.

Kunpa vain puolisonikin rakastaisi. Silloin meillä ehkä oikeasti olisi siistiä.

Tarpeetonta sanoakaan, että muuttoraivauksessa en saanut heittää pois yhtään hänen mukiaan, en edes sitä korvatonta.

Suositus: Hänelle, joka ei muista montako t-paitaa omistaa.

Alku: Oletko koskaan järjestellyt paikkoja vimmatusti ja sitten aivan liian pian huomannut, että kotisi tai työtilasi on taas sekaisin? Jos olet, haluan paljastaa sinulle onnistumisen salaisuuden. Olen tiivistänyt näiden kansien väliin, miten järjestät tilasi siten, että elämäsi muuttuu pysyvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Sirkkunen
1/1 | 

OOh! Ihanaa, tajusit KonMarin ja osasit antaa anteeksi sen hassuudet. KonMari oli mun idoli. Ei tietenkään noin hc:nä mutta monessa asiassa. Merkittävintä oli kuitenkin, että opettin KonMarin tavan taitella vaatteita. (siitä on kaikenlaisia klippejä you tubessa) Miten paljon paremmin vaatteet ovat esillä, kun ne ovat vierekkäin eikä päällekkäin. Luin kirjan heti kun se ilmestyi (olisko alkutalvi) ja sen jälkeen tavarat ja vaatteet ovat pysyneet paikoillaan. Kyllähän se vähän vaatii ajattelua, mutta lopputulos kiittää. 

Juttelin kerran yhden sisustussuunnittelijan kanssa järjestelystä. Kysyin,miten hän saa kaikki asiat pidettyä paikoillaan. Hän katsoi minua lähes järkyttyneenä ja sanoi: "mihin minä sitten laittaisin ne tavarat, jos en laittaisi niitä oikeille paikoilleen. " Niinpä. Tuota ajattelen usein, kun haluan vaan viskata huivin sohvalle tjms. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla