Kirjeromaanit jätän yleensä suosiolla väliin, mutta kun kirjan kannessa on ikisuosikkini Carol Shieldsin nimi, teen tietysti poikkeuksen. Uusi Shields on sitä paitsi melkoinen harvinaisuus: Shields kuoli vuonna 2003. Shieldsin ja hänen ystävänsä, toisen palkitun kanadalaiskirjailijan Blanche Howardin romaani onkin tietysti vanha. Se ilmestyi jo 1991 eikä aika ole kohdellut sitä yhtä hyvin kuin esimerkiksi Larryn juhlia.

Kuiva kausi koostuu kirjeistä, joita kirjoittavat Charles ja Jocelyn. Pari on ollut naimisissa 20 vuotta, kun Jock muuttaa yhdeksäksi kuukaudeksi töihin Ottawaan. Työtön arkkitehtimies Chas jää kotiin kahden teini-ikäisen kanssa. Rahapulassa pariskunta päättää välttää kalliita kaukopuheluita ja kirjoittaa sen sijaan toisilleen kirjeitä. (Shields kirjoitti miehen kirjeet, Howard vaimon.) 

Asetelma tuntuu keinotekoiselta heti aluksi, vaikka kuinka yrittäisi muistaa, ettei 1990-luvun alussa ollut nettiä tai Skypeä tai edes Facebookia. Jotenkin tuntuu vaikealta uskoa, että yhdeksän kuukauden selibaatti olisi niin vaikea koettelemus kuin Jock ja Chas (täydellisen sukupuolettomat lempinimet, eikö?) kirjeissään vakuuttavat. Kirjeromaanien yleinen ongelma, se että molempien kokemia tapahtumia pitää selittää (lukijalle) sen sijaan että niihin vain viitattaisiin kuten oikeasti tapahtuisi, lisää asetelmallisuuden tuntua.

Kuivan kauden jaksaa lukea, koska siinä on tarkkaa arjen kuvausta ja kuivanironista kerrontaa ja koska se antoi todentuntuisen kuvan (onneksi! toivottavasti!) jo historiaan jääneistä sukupuolirooleista. Ja pakko myöntää, että jännitin vähän sitä, miten avioliiton lopulta käy.

Suositus: Hänelle, jolla on kotonaan lankapuhelin.

Alku: Rakas Chas! Et varmaan odottanut, että tartun kynään ja kaivan esiin hotellin kirjepaperin kymmenen minuuttia puhelusi jälkeen. Yllätys, yllätys! Täällä sitä nyt ollaan, sykkyrässä hotellin jättikokoisella sängyllä, ja tuntuu kuin ajelehtisin Georgiansalmessa meidän vanhassa vuotavassa jollassa. Kun ajattelen, miten monet kerrat sinä olet yöpynyt yksin hotellihuoneessa - Reginassa, Victoriassa, Edmontonissa - ja miten usein minä kadehdin sinun vapauttasi, seikkailuasi! Eipä tullut mieleen, että se voisi tuntua näin kolkolta.

Carol Shields & Blanche Howard: Kuiva kausi. Otava 2015. Englanninkielinen alkuteos A Celibate Season. Suomentanut Hanna Tarkka. 260 sivua.

Kommentit (0)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014